Rusko udrelo na viacerých miestach Ukrajiny. Explózie zasiahli Kyjev, Charkov i Dnipro

ta3 čtk
18.10.2022 10:11

Ukrajinské úrady hlásia nové explózie v niekoľkých regiónoch krajiny. Ruské invázne sily podľa nich podnikli ráno vzdušné údery na Kyjev, Charkov, Dnipro aj ďalšie mestá. V metropole Rusi mierili na objekty kritickej infraštruktúry na severovýchode mesta, píše agentúra Unian. Žytomyr, ktorý sa nachádza na severe krajiny, sa ocitol bez dodávok elektrickej energie a vody, uviedol starosta Serhij Suchomlyn.

Útok na kyjevské energetické zariadenie si vyžiadal životy dvoch ľudí, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na mestskú prokuratúru. Ďalší človek je podľa predbežných informácií zranený. Starosta metropoly medzitým informoval, že počet obetí pondelňajšieho útoku stúpol na päť.

Žytomyr, ktorý sa nachádza na severe krajiny, sa v utorok ráno ocitol bez dodávok elektrickej energie a vody, uviedol starosta Serhij Suchomlyn. "Ráno sa začalo v Žytomyre s 'príletmi'," uviedol Suchomlyn na facebooku, pričom použil termín, ktorým Ukrajinci označujú ruské nálety. "V meste teraz nie je svetlo ani voda," napísal a poznamenal, že nemocnice fungujú vďaka záložným zdrojom. Neskôr starosta povedal, že pri útokoch boli zranení dvaja ľudia. Zároveň sa podľa neho začalo dariť obnovovať dodávky elektriny aj vody.

V utorok ostriala Kyjevom, konrkténe Desňanskou štvrťou, explozícia, podľa starostu Vitalija Klička Rusi zasiahli objekt kritickej infraštruktúry. Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko informoval o troch útokoch na energetické zariadenie v ľavobrežnej časti mesta. Po výbuchu vypukol rozsiahly požiar a došlo k výpadkom prúdu, píše agentúra Unian. Agentúra Reuters poznamenala, že na severe Kyjeva sa nachádza tepelná elektráreň. Podľa ruskojazyčného webu stanice BBC sú po útoku v ľavobrežnej časti metropoly výpadky v dodávkach elektriny aj vody.

Ukrajinské úrady hlásili ráno výbuchy aj z Charkova, Dnipra alebo Mykolajivu. "Charkov je pod paľbou - počas piatich minút došlo v meste k dvom sériám výbuchov. Podľa predbežných informácií je zasiahnutý areál jedného z mestských priemyselných podnikov," uviedol podľa ruskojazyčného webu stanice BBC starosta Ihor Terechov. Kvôli ostreľovaniu nejazdia súpravy metra, oznámil dopravný podnik.

Mykolajív podľa ukrajinských úradov Rusi ostreľovali v noci na utorok raketami S-300, pričom zasiahli obytný dom. Hasiči vytiahli z trosiek mŕtveho muža, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka. V Dnipre je po explózii poškodený objekt energetickej infraštruktúry, informuje Unian. V Záporoží podľa šéfa oblastnej správy Oleksandra Starucha zasiahol ruský dron infraštruktúrny objekt, ktorý následne vzplanul, a raketa zasiahla miestny sklad.

Ruská armáda v posledných dňoch hlási údery na ukrajinské vojenské zariadenia a energetickú infraštruktúru. Podobne to bolo v utorok, keď hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vyhlásil, že Rusko v týchto útokoch v uplynulom dni pokračovalo. Podľa agentúry TASS tvrdil, že zasiahlo všetky zariadenia, na ktoré cielilo. Ukrajinskí predstavitelia a svedkovia však informujú aj o ruských zásahoch civilných budov a o civilných obetiach. V pondelok Rusko - rovnako ako pred týždňom - podniklo rozsiahle útoky raketami a bezpilotnými lietadlami naprieč Ukrajinou. Agentúra AP túto taktiku označila za zjavnú snahu Moskvy vystaviť Ukrajincov zime a tme.

Počet obetí pondelkového útoku sa zvýšil

Ruské drony iránskej výroby podľa ukrajinských predstaviteľov v pondelok zaútočili na Kyjev, kde zasiahli okrem iného obytný dom. Kyjevský starosta Kličko v utorok uviedol, že počet obetí tohto útoku stúpol zo štyroch na päť. Záchranári z trosiek obytného domu podľa neho vyslobodili telo staršej ženy. O štyroch mŕtvych informovali v pondelok úrady v Sumskej oblasti na severe Ukrajiny. Terčom masívnych vzdušných útokov sa stali aj objekty energetickej infraštruktúry v ďalších regiónoch, kde boli hlásené veľké výpadky elektriny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruské údery označil za teror proti ukrajinskému obyvateľstvu.

Ukrajina tvrdí, že Rusko získalo a používa na útoky tisíce bezpilotných lietadiel Šáhed-136 z Iránu. Len za posledný týždeň narazilo vyše 100 týchto dronov do ukrajinských elektrární, čističiek odpadových vôd, obytných budov, mostov a ďalších cieľov v mestských oblastiach, uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničia. Podľa agentúry AP tieto stroje s výbušnými náložami útočili aj na ciele v Kyjeve. Teherán pritom popiera, že by drony Moskve dodal. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes podľa agentúry Reuters vyhlásil, že Kremeľ nemá žiadne informácie o tom, že by ruské sily používali drony iránskej výroby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok