Rusi dobyli dedinu v Charkovskej oblasti. Prvýkrát, od kedy ich Ukrajinci odtiaľ vytlačili

ta3 čtk
18.10.2022 15:18

Ruská armáda oznámila, že dobyla dedinu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Podľa agentúry AFP je to prvýkrát od chvíle, čo ukrajinské ozbrojené sily pri svojej protiofenzíve ruské invázne jednotky z tohto regiónu vytlačili.

Ruské tanky
TASR/AP

Ukrajinský generálny štáb stratu dediny v Charkovskej oblasti vo svojej rannej zvodcu nespomína, ruské jednotky podľa neho pokračujú v snahe o ofenzívu pri Bachmute a Avdijivke v Doneckej oblasti.

"Jednotky ruskej armády pri útočných akciách dobyli obec Gorobevka (ukrajinsky Horobivka) v Charkovskej oblasti a spôsobili významnú porážku jednotkám 1. operačnej brigády Ukrajinskej národnej gardy," uviedol dnes podľa agentúry TASS v dennom hlásení hovorca ruského ministerstva obrany Igor. Ukrajinské ozbrojené sily podľa neho prišli počas jedného dňa pri bojoch v smere na Kupjansk o viac ako 60 ľudí.

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruská armáda sa snaží udržať dočasne dobyté územia a sústredí svoje úsilie na obmedzenie ukrajinských akcií v určitých oblastiach. Súčasne sa podľa neho invázne sily snažia útočiť v okolí Bachmutu a Avdijivky. "V uplynulých 24 hodinách jednotky (ukrajinských) obranných síl odrazili útoky okupantov pri obci Berestove v Charkovskej oblasti a (pri obciach) Bachmutske, Ivanhrad, Kliščijivka, Pervomajske a Marjinka v Doneckej oblasti," uvádza štáb.

Velenie ukrajinskej armády tiež uviedlo, že ruská armáda ostreľuje pozície ukrajinského vojska podľa celej línie dotyku a zasahuje kritickú infraštruktúru a domovy civilných obyvateľov Ukrajiny. To je v rozpore s normami medzinárodného humanitárneho práva, zákonmi a zvyklosťami vojny, uvádza štáb. Za uplynulý deň podľa neho Rusko podniklo desať raketových a 58 vzdušných útokov, pričom zasiahlo viac ako 35 obcí, vrátane Kyjeva.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej analýze o vývoji ruskej invázie na Ukrajine dnes konštatuje, že Moskva od 10. októbra udržuje zvýšené tempo útokov z veľkej vzdialenosti proti ukrajinským cieľom, ktoré vykonáva riadenými strelami, raketami protivzdušnej obrany a útočnými dronami iránskej výroby Šáhid-13. Je veľmi pravdepodobné, že kľúčovým cieľom je spôsobiť rozsiahle škody na ukrajinskej energetickej distribučnej sieti, píše britský rezort obrany. "Vzhľadom na to, že Rusko zažíva neúspechy na bojisku od augusta, je vysoko pravdepodobné, že je ochotnejšie útočiť popri ukrajinských vojenských cieľoch aj na civilnú infraštruktúru," poznamenalo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok