Čína zakázala predávať plyn do Európy, chce ho mať vraj dostatok pre vlastnú spotrebu

ta3 čtk
18.10.2022 11:01

Vláda v Pekingu nariadila štátnym dovozcom plynu, aby prestali predávať skvapalnený zemný plyn LNG ďalej do Ázie a do Európy. Čína si tak chce zaistiť dostatok plynu na zimnú sezónu.

Rusko Ukrajina plyn zima 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Zastavenie ďalšieho predaja LNG po jeho dovoze do Číny by mohlo spôsobiť ďalšie problémy s dodávkami pre Európu, ktorá využívala presmerované dodávky na vyrovnanie nedostatku plynu, keď sa po začiatku vojny na Ukrajine znížili dodávky energetických surovín z Ruska. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Čínska Národná rozvojová a reformná komisia (NDRC) požiadala podľa zdrojov Bloombergu firmy PetroChina, Sinopec a CNOOC, aby si ponechali zimný náklad na domáce použitie. Dva zdroje z plynárenského priemyslu so sídlom v Pekingu agentúre Reuters zákaz ďalšieho predaja nepotvrdili, avšak uviedli, že požiadavka čínskej komisie predchádzať domácemu nedostatku plynu je oprávnená, pretože potreba pokryť zimnú spotrebu na vykurovanie dopyt po LNG zvyšuje.

Súčasný zjazd čínskej komunistickej strany zopakoval, že je dôležité zabezpečiť dodávky a stabilizovať ceny surovín. Uviedol napríklad, že krajina zvýši domácu kapacitu dodávok energií a rezervnú kapacitu pre kľúčové komodity.

Európa aktuálne zápasí s iným problémom. Pri pobreží Španielska a ďalších európskych krajín teraz stoja desiatky lodí naložené LNG a nedokážu si zaistiť miesto pre vykládku. Zariadenia, ktoré toto palivo premieňajú späť na plyn, sú už totiž plné. To vyvoláva obavy o schopnosť Európy spracovávať dodávky LNG potrebné na vyrovnanie výpadku dodávok z ruských plynovodov. Európa už tento rok doviezla rekordné objemy LNG.

Kvôli vysokému dopytu po LNG v Európe zvýšili analytici americkej investičnej banky Morgan Stanley výhľad jeho ceny na nasledujúce dva roky. Budúci rok by podľa nich mohol dopyt po LNG v Európe vzrásť o takmer 50 miliónov ton a podľa väčšiny pravdepodobných scenárov budú zásoby na zimu 2023 až 2024 pod normou. Zdá sa, že európsky kontinent túto zimu zvládne, aj keď Rusko obmedzilo vývoz plynu na minimum. Budúci rok by ale kríza v dodávkach plynu mohla Európanov dohnať, píše Bloomberg.

Podľa výrobcov skvapalneného zemného plynu sa situácia na trhu v budúcom roku ešte zhorší. Nedostatok LNG podľa nich pretrvá minimálne do polovice desaťročia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok