Rusi zničili 30 percent ukrajinských elektrární, vyčíslil Zelenskyj. Hovorí o teroristických útokoch

ta3 TASR
18.10.2022 11:05

Z terorizovania a zabíjania civilistov obvinil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Moskvu po tom, čo Rusko v utorok opäť podniklo vzdušné útoky na ukrajinské mestá. Prezident na Twitteri tiež uviedol, že od 10. októbra ruské útoky zničili 30 percent ukrajinských elektrární, čo spôsobilo masívne výpadky v dodávkach elektrického prúdu po celej krajine.

Ukrajina na východe oslobodila takmer 2500 kilometrov štvorcových, oznámil Zelenskyj
TASR/AP

"Okupanti pokračujú v terorizovaní civilistov. V Mykolajive zničil nepriateľ obytnú budovu raketami S-300. Zomrel človek," uviedol Zelenskyj v ďalšom twitterovom príspevku s odkazom na ruský útok, ktorý sa podľa ukrajinských úradov odohral v noci na dnešok. "Došlo aj k úderu na kvetinový trh, gaštanový park. Zaujímalo by ma, proti čomu na týchto mierumilovných miestach Rusi bojovali?" dodal Zelenskyj.

Podľa najvyššieho ukrajinského predstaviteľa zahynula pri raketovom útoku na mesto Mykolajiv jedna osoba. Bližšie informácie o obetiach však prezident neposkytol.

"Teroristický štát takýmto konaním nič nezmení, len potvrdí svoje deštruktívnu a vražednú podstatu, za ktorú sa bude určite zodpovedať," dodal Zelenskyj.

Ukrajina v utorok hlásila útoky na energetickú infraštruktúru v niekoľkých mestách vrátane metropoly Kyjev. Útoky na energetickú infraštruktúru zaznamenali v utorok okrem Kyjeva aj v mestách Dnipro či Žytomyr. 

Nálety zamerané na energetickú a kritickú infraštruktúru označil Zelenskyj za "ďalší druh ruských teroristických útokov". Pre vyjednávanie s režimom prezidenta Vladimira Putina podľa neho nezostal žiadny priestor.

Rusko v pondelok 10. októbra podniklo v čase rannej dopravnej špičky masívne vzdušné údery po celej Ukrajine. Mestá a energetickú infraštruktúru zasiahlo pomocou rakiet, striel dlhého doletu alebo dronov, ktoré pri zásahu cieľa vybuchnú. Išlo o jeden z najrozsiahlejších vzdušných útokov proti Ukrajine od prvých dní ruskej invázie. Pri úderoch zahynulo najmenej 19 ľudí a vyše sto ich bolo zranených. V menšom rozsahu útoky pokračovali aj deň potom. Ukrajinské úrady následne hlásili výpadky v dodávkach elektrického prúdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok