ONLINE: Z Kyjeva počuť výbuchy, Rakúsko je pripravené pomôcť Slovensku s utečencami

TA3 ČTK TASR
2.3.2022 06:34

Boje medzi Ruskom a Ukrajinou pokračujú už týždeň. Situácia je momentálne najhoršia v Chersone, v okolí Kyjeva a v Charkove. Práve v Charkove prebiehajú ťažké boje. Ukrajina informovala už o 2000 mŕtvych civilistoch. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:12 Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť vo štvrtok.

23:45 Na Ukrajine sa schyľuje k ďalšiemu kolu mierových rokovaní. Čo sa však zatiaľ udialo? Pozrite si súhrn udalostí:

  • vo štvrtok ráno majú pokračovať mierové rokovania
  • starosta ukrajinského mesta Cherson naznačil, že ho dobyli Rusi
  • Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu, v ktorej útok odsúdilo
  • v Kyjeve nastala explózia blízko železničnej stanice
  • Rusi sa stále pokúšajú dobyť hlavné mesto
  • Rakúsko je pripravené pomôcť Slovensku s náporom utečencov
  • súd v Haagu začal vyšetrovanie možných vojnových zločinov Ruska

23:43 Medzinárodný trestný súd v Haagu potvrdil, že začal vyšetrovať možné vojnové zločiny Ruska v rámci invázie na Ukrajinu. Informovala o tom BBC.

23:30 Úrad OSN pre ľudské práva uviedol, že počas prvých piatich dní ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 227 civilistov, zranených bolo podľa úradov 525 civilistov. "Väčšina z týchto obetí bola spôsobená použitím výbušných zbraní so širokou oblasťou dopadu vrátane ostreľovania z ťažkého delostrelectva a viacodpaľovacích raketových systémov a leteckých útokov," uvádza sa vo vyhlásení vydanom v Ženeve. Organizácia ale tvrdí, že je presvedčená, že skutočný počet obetí je „podstatne vyšší“.

23:26 Starosta Chersonu Kolychajev podľa ukrajinského portálu The Kyiv Independent vyhlásil, že mesto je obklopené. Situácia je podľa neho napätá, ruské jednotky vstupujú do mesta a zaberajú administratívne budovy.

23:16 Popredné skupiny zastupujúce ľudí, ktorí prežili holokaust, odsúdili tvrdenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že "denacifikácia" Ukrajiny bola jedným z dôvodov, prečo túto krajinu napadol. Informovala o tom agentúra AFP.

22:43 Traja ruskí zajatci - policajti - vystúpili v Kyjeve na tlačovej konferencii. "Chcel by som sa vám najprv ospravedlniť. Ako sami viete, okolnosti nie sú úplne normálne," povedal na úvod konferencie jeden zo zajatcov podplukovník Dmitrij Astachov. "Až do konca sme neverili tomu, že skutočne vstúpime na ukrajinské územie. Povedali nám, že sa v Bielorusku budeme zúčastňovať spoločných cvičení," dodal.

Podobne sa vyjadril aj druhý zajatec, ktorý sa tiež domnieval, že idú do Bieloruska na cvičenie. Príkaz k presunu na Ukrajinu podľa neho vydal priamo prezident Vladimir Putin.

22:28 Svet sa spojil. Drvivá väčšina krajín odsúdila agresiu, ktorú ruské politické vedenie spustilo proti Ukrajine, a vyzvala Rusko bezodkladne stiahnuť svoje vojská z územia nášho suseda. Skonštatovala to prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s prijatím rezolúcie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov, ktorá odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine. 

22:26 Slovenská republika spolu s ďalšími štátmi predložila situáciu na Ukrajine na vyšetrovanie prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu v Haagu. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

22:19 Silný výbuch blízko vlakovej stanice v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev nebol spôsobený priamym úderom, informovala v stredu večer britská televízia Sky News. Televízia uviedla, že o silnom výbuchu pôvodne informovala v správe o 19.01 h a nahlásil ho poradca ukrajinského ministerstva vnútra.

Povedal, že explózia pravdepodobne prerušila centrálne zásobovanie teplom niektorých častí ukrajinskej metropoly. Tento poradca teraz oznámil, že príčinou explózie nebol priamy útok, ale spôsobili ho trosky zostrelenej ruskej strely s plochou dráhou letu.

22:18 Starosta juhoukrajinského prístavu Cherson podľa BBC naznačil, že mesto padlo do rúk ruských síl. Túto informáciu sa však zatiaľ nedá overiť. Moskva už skôr informovala o tom, že ruskí vojaci tento prístav už obsadili, Ukrajinci to ale neskôr popreli.

22:15 Starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko uviedol, že podľa predbežných správ nedošlo v stredu večer k žiadnym obetiam výbuchu, ktorý rozbil okná na mestskej železničnej stanici. „Nepriateľ sa pokúšal preraziť k nášmu mestu, ale ukrajinskí obrancovia odrazili okupantov a mesto bránia,“ dodal podľa CNN. Zatiaľ nie je jasné, čo spôsobilo výbuch v blízkosti stanice.

22:02 Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v stredu oznámil, že spúšťa činnosť pracovnej skupiny, ktorá bude odhaľovať a stíhať "skorumpovaných ruských oligarchov" a porušovateľov sankcií uvalených na Rusko za jeho inváziu na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

21:38 Vláda odsúhlasila hospodársku mobilizáciu v reakcii na situáciu na Ukrajine. Mobilizujú sa aj občania, ktorí cez rôzne zbierky a dobrovoľníctvo pomáhajú Ukrajincom. V Téme dňa sme diskutovali so štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva Karolom Galekom a generálnym sekretárom Slovenskej katolíckej charity Miroslavom Dzurechom.

Viac si môžete prečítať aj v tomto článku: 

21:25 Ak sa nápor utečencov z Ukrajiny bude zvyšovať, je Rakúsko pripravené pomôcť aj Slovensku. Prvoradou a spoločnou snahou musí byť pomoc Ukrajine a solidarita s ľuďmi, ktorých vojna vyhnala zo svojich domovov. Skonštatovala to prezidentka Zuzana Čaputová po telefonáte s jej rakúskym náprotivkom Alexandrom Van der Bellenom.

21:11 Česká vláda vyhlásila v stredu núdzový stav súvisiaci s vlnou utečencov z Ukrajiny. Informovali o tom české portály ako Novinky.cz a nemecká tlačová agentúra DPA. Núdzový stav začne platiť v piatok 4. marca, oznámil minister vnútra Vít Rakušan po zasadnutí kabinetu. Vláda tak môže prijímať opatrenia bez predchádzajúcich konzultácií v parlamente.

20:51 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že aj keď Putin vyvolal vojnu, naďalej s ním chce rokovať a presvedčiť ho, aby zložil zbrane. Pravidelne vraj telefonuje aj so Zelenským. Európskych štátnikov zase pozval do Paríža na rokovania o posilnení Európy.

20:47 Slovinsko odovzdalo v stredu ruskému veľvyslancovi v Ľubľane Timurovi Ejvazovovi protestnú nótu za zničenie budovy slovinského konzulátu v ukrajinskom meste Charkov. Zároveň žiadalo odškodnenie a zopakovalo aj to, že odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajine.

20:46 Ukrajinské jednotky prešli prvýkrát do ofenzívy, informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na poradcu ukrjainského prezidenta. Na východe krajiny postupujú smerom na Horlivku.

20:30 Švédsky vzdušný priestor nad Baltským morom krátko narušili štyri ruské vojenské lietadlá. Oznámili to podľa agentúry Reuters ozbrojené sily. V súvislosti s aktuálnou situáciou to švédska armáda považuje za veľmi vážnu udalosť.

20:28 Na Ukrajine počuť sirény, veľkú explóziu z Kyjeva hlásia aj reportéri CNN. Zatiaľ sa však nevie, kde presne výbuch nastal.

20:21 Podľa primátora mesta Košíc Jaroslava Polačeka prichádza aj do ich mesta tisíce utečencov z Ukrajiny. Nezostávajú však ale pokračujú ďalej. Ľudia podľa neho chcú pomáhať, pociťujú však aj strach z vojny a obracajú sa na neho s množstvom otázok, uviedol to v relácii Téma dňa.

20:10 Ruský miliardár Roman Abramovič v stredu definitívne potvrdil, že plánuje predať anglický futbalový klub Chelsea Londýn. Krok označil za rozhodnutie v najlepšom záujme klubu.

20:04 V Kyjeve počuť hlasné výbuchy, informoval na Twitteri ukrajinský The Kyiv Independent.

20:00 Ministerstvo vnútra vyslalo na Ukrajinu druhú várku humanitárnej pomoci v hodnote 613.459 eur. Prijímateľom pomoci je Zakarpatská krajská klinická nemocnica Andreja Novaka. "Na Ukrajinu sme poslali rúška, ochranné plášte a lekárničky. Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách a ozbrojených zboroch SR poskytlo lekárničky v hodnote 4744 eur," priblížilo ministerstvo.

19:45 Spojené štáty uvalia dodatočné sankcie na subjekty podporujúce ruskú a bieloruskú armádu a subjekty v ruskom obrannom sektore. Obmedzí tiež vývoz technológií na spracovanie ropy a priškrtí dovod technológií do Bieloruska.

19:43 Utečenci z Ukrajiny viac a viac prichádzajú aj do Bratislavy. Počas dňa ich do hlavného mesta prišlo niekoľko desiatok. Viac informácií si pripravil priamo z miesta redaktor Ladislav Žigo: 

19:35 Ruské vojská stále agresívnejšie útočia na Kyjev raketami a delostrelectvom, počet striel sa zvyšuje, vyhlásil vysoko postavený americký bezpečnostný činiteľ. Rusko podľa neho na Ukrajinu od začiatku invázie vypálilo už 450 rakiet. Konvoj ruskej armády, ktorý už niekoľko dní smeruje k metropoli zo severu, sa ale podľa neho stále nehýbe.

19:22 Európska únia by mala rozšíriť sankcie voči Rusku aj na kryptomeny, zhodli sa na tom ministri financií. Rusku sa totiž podľa nich časť opatrení darí obchádzať.

19:13 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová tvrdí, že Moskva sa k scenáru s použitím jadrových zbraní nedostane. Podľa nej o tom Rusko nikdy ani nehovorilo. Informovala o tom agentúra Ria Novosti.

19:10 Do vysielania sme zaradili aj Ukrajinské správy, aby sa Ukrajinci na Slovensku vedeli lepšie zorientovať a prispôsobiť životu na Slovensku, prípadne využiť rôzne pomocné aktivity na zmiernenie tejto neľahkej situácie. Ukrajinské správy sa budú vysielať každý pracovný deň o 18:20 na TA3. Premiérový diel si môžete pozrieť tu:

19:00 Poradca prezidenta Zelenského podľa agentúry Reuters vyhlásil, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zahynulo už 7000 ruských vojakov. Ide o výrazne vyššie číslo, než o akom informovala ruská strana.

18:48 Ukrajinské ozbrojené sily mali získať dokumenty o plánoch ruskej invázie, ktoré vznikli ešte 22. januára, informoval o tom The Kyiv Independent. Podľa týchto dokumentov mala okupácia Ukrajiny trvať 15 dní.

18:42 Charkov vydrží, vyhlásil starosta mesta Igor Terekhov v rozhovore pre BBC. Ruské ostreľovanie podľa neho pokračuje a vyžiadalo si množstvo obetí aj medzi civilistami, verí však, že mesto nepadne do rúk Vladimira Putina. Situácia je podľa neho "veľmi nebezpečná".

18:38 Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že Spojené štáty ešte zvažujú zákaz dovozu ruskej ropy do USA v reakcii na inváziu na Ukrajinu. "Nič ešte nie je mimo hry," povedal Biden, ktorý reagoval na otázku novinárov, či by ďalšie sankcie Spojených štátov a Západu mohli zasiahnuť ropu.

18:21 Ukrajinskí vyjednávači už odišli do Bieloruska. Rusi ich očakávajú vo štvrtok ráno, keď sa majú uskutočniť mierové rokovania.

18:13 Mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia OSN po viac ako dvojhodinovom rokovaní prijalo rezolúciu, v ktorej ostro odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu a požaduje okamžité ukončenie bojov a stiahnutie ruských vojakov. Hlasovania sa zdržalo 35 štátov vrátane Číny.

18:10 Ruské ministerstvo obrany poskytlo prvé údaje o obetiach, ktoré utrpeli počas invázie na Ukrajinu, píše BBC. Podľa správ ruských médií bolo doteraz zabitých 498 ruských vojakov a 1 597 zranených. Tieto tvrdenia hovoria o výrazne nižších počtoch ako uvádzala Ukrajina, Kyjev tvrdí, že v bojoch zahynulo už viac ako 5-tisíc vojakov.

18:02 Na programe rokovaní s Ukrajinou bude aj dohoda o prímerí, uviedol podľa agentúry AFP ruský vyjednávač. Rokovania sa uskutočnia vo štvrtok v Bielorusku, pôvodne sa hovorilo aj o dnešnom večernom termíne.

17:41 Je potrebné určiť konkrétne typy útočných zbraní, ktoré na Ukrajine nebudú nikdy rozmiestnené ani vyrobené, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Podľa agentúry Reuters taktiež uviedol, že Moskva je naďalej rozhodnutá dosiahnuť "demilitarizáciu" Ukrajiny.

17:37 Ukrajinci podľa agentúry Unian a hlavného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužnyja oslobodili mesto Makariv v Kyjevskej oblasti.

17:30 Slovensko neochvejne stojí pri Ukrajine, ubezpečil šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku Jurija Mušku. Počas stredajšieho stretnutia zároveň minister opätovne odsúdil ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine ako hrubé porušenie medzinárodného práva. Minister tiež veľvyslanca informoval o balíkoch pomoci i ďalších krokoch.

17:22 Vojnový konflikt vyvolal aj u Slovákov otázky, kde sa ukryť pred prípadným útokom. Samosprávy chcú byť pripravené aj na túto možnosť. Začínajú preto robiť audit. Civilná ochrana obyvateľstva totiž za posledné roky upadala. Viaceré kryty dávno neplnia svoju funkciu.

Viac sa dozviete v tejto reportáži:

17:10 V kyjevskom mtere sa aktuálne skrýva až 15-tisíc ľudí, nemajú kam ísť. Majú k dispozícii vodu, jedlo, toalety i lieky, uviedol podľa portálu Ukrajinska pravda šéf metra Viktor Brahinskyj. Podzemná sieť môže podľa neho poskytnúť útočisko až 100-tisíc ľuďom. "Mnoho ľudí nemá kam ísť. Pár metrov na podlahe a deka - to je teraz ich jediný domov," hovorí Brahinskyj.

Ľudia sa ukrývajú v metre počas siedmeho dňa ruskej invázie na Ukrajine. TASR/AP

17:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že za šesť dní invázie prišlo Rusko skoro o 6000 vojakov a že Kremeľ nedokáže Ukrajinu ovládnuť bombami a náletmi. "Sedem nocí skoro nespíme. Alebo spíme v úzkostiach. Moji drahí, príde čas, kedy budeme môcť spať. Až bude po vojne. Po víťazstve," povedal Zelenskyj podľa denníka Ukrajinska pravda a vyzval spoluobčanov, aby sa starali o svojich blízkych a priateľov.

16:57 Na Ukrajinu prišlo už viac ako tisíc ľudí zo 16 krajín, aby sa pripojili k novej medzinárodnej légii. Oznámil to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, podľa ktorého sa ľudia zo zahraničia stále hlásia, aby sa zapojili do bojov. Uviedol tiež, že Ukrajine poskytuje zbrane 19 krajín, finančnú pomoc 10 a humanitárnu 22.

16:41 Európska únia uvalila sankcie na 22 vysokopostavených bieloruských vojenských dôstojníkov za úlohu Minska pri napomáhaní Rusku pri invázii na Ukrajinu. Na "čiernom zozname" EÚ sa ocitlo šesť generálov a 16 plukovníkov.

16:35 Redaktor Mário Porubec, ktorý je na Ukrajine, priniesol opäť bližšie informácie o tom, ako to tam vyzerá.  Pri cestách sú podľa neho bilboardy určené pre ruských vojakov aj s takými nápismi ako "je lepšie byť doma ako v hrobe". Viac si môžete pozrieť vo videu:

16:29 Ruský parlament navrhuje väzbu za šírenie "falošných správ" o vojne proti Ukrajine. Písanie o vojne môže viesť až k 15 rokom vo väzení, informoval ukrajinský The Kyiv Independent.

16:23 Samosprávy si nemôžu dovoliť vyplácať príspevky za ubytovanie utečencov z Ukrajiny a následne čakať, kedy a v akom rozsahu ich bude štát refundovať. Vyhlásilo to Združenie miest a obcí Slovenska. Tvrdí, že minister financií Igor Matovič s nimi o tejto téme nediskutoval.

16:01 Dlhodobo sa hovorí o tom, že Ukrajina je pre Rusko kľúčovým územím. Či už politicky, geograficky alebo hospodársky. Ako sa to prejavuje v praxi a prečo to tak je? V TA3 sme sa rozprávali s Jiřím Tomešom, politickým a regionálnym geografom z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe.

Viac si môžete pozrieť tu:

15:43 Kolónu ruských vojakov nepustili do mesta Enerhodar a priľahlej jadrovej elektrárne jej zamestnanci a miestni obyvatelia. Informovala o tom agentúra Unian s odvolaním sa na hovorcu Záporožskej jadrovej elektrárne Andrijeho Tuze.

Stovky ľudí podľa záberov na sociálnych sieťach vyšli ku kontrolému stanovišťu pred mestom a ruských vojakov nepustili ďalej. Nakoniec sa podľa ukrajinskej agentúry miestnym podarilo donútiť ruskú kolónu, aby sa otočila a odišla.

15:29 Ukrajinská pohraničná stráž zatkla viac ako 60 ukrajinských mužov, ktorí sa usilovali nezákonne prekročiť hranice s Moldavskom. Informovala o tom agentúra DPA. Na Ukrajine v súčasnosti platí stanné právo, na základe ktorého majú muži vo veku 18 až 60 rokov zakázané opustiť krajinu. Ukrajinské úrady v stredu oznámili, že títo muži sa usilovali opustiť územie krajiny cez rieku Dnester. Po zadržaní ich okamžite odovzdali vojenským úradom.

15:18 Národný bezpečnostný úrad potvrdil, že rozhodol o zablokovaní webu Hlavné správy. „NBÚ rozhodol v zmysle zákona o kybernetickej bezpečnosti na základe dodaných a vyhodnotených podkladov od bezpečnostných zložiek štátu,“ uviedol hovorca úradu Peter Habara.

14:54 NEXTA informuje, že útočníci prakticky zničili celé mesto Borodyanka. Nepriateľ sa však stále nevzdal.

14:51 Irpiň zasiahlo od začiatku ofenzívy viacero ruských útokov. Satelitné mesto leží na západnom okraji Kyjeva. Ukrajinské sily vyhodili do vzduchu most, ktorý ho s hlavným mestom spája, aby zablokovali ruské jednotky. 

14:35 EÚ zakázala na svojom území prokremeľské médiá RT a Sputnik. Podľa EK televízny kanál RT a agentúra Sputnik sú nápomocné pri presadzovaní a podpore ruskej agresie proti Ukrajine, čo EÚ vníma ako významnú a priamu hrozbu pre verejný poriadok a svoju bezpečnosť.

14:13 Európsky výrobca lietadiel Airbus prestane kvôli invázii ruských vojsk na Ukrajinu dodávať diely ruským aerolinkám. Podobný krok urobil aj Boeing.

14:07 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo cez 2000 civilistov, oznámili podľa agentúry Interfax-Ukrajina ukrajinskej záchrannej zložky.

14:03 EÚ odstrihla ruské banky od SWIFTU. Sberbank a Gazprombank však ušetrila. Komisia zdôraznila, že toto opatrenie rýchlo a efektívne zabráni sankcionovaným bankám vykonávať svoje finančné transakcie po celom svete.

13:47 Človek v ohrození upozorňuje, že najväčšia utečenecká vlna z Ukrajiny ešte dorazí. K hraniciam ešte nedorazili ľudia z oblastí, kde prebiehajú ťažké boje.

13:44 Radnicu vo východukrajinskom Charkove ruské sily zasiahli strelou s plochou dráhou letu, informovala s odvolaním sa na miestne úrady agentúra Reuters.

13:43 Ukrajinský exprezident Janukovyč, zvrhnutý v roku 2014, je teraz v Minsku. Kremeľ z neho chce mať opäť prezidenta, tvrdí podľa médií ukrajinská rozviedka.

13:40 NEXTA informuje, že ruské vojská útočia nielen na historické centrum Charkova, ale aj na obytné budovy.

13:36 Premiér avizoval, že zajtra na Slovensko príde predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, s ktorou budú rokovať o situácii na Ukrajine. "My chceme mier. Preto podporujeme akékoľvek sankcie. Dnes píšeme dejiny," dodal. 

13:31 "Odhodlanie Ukrajiny je veľmi veľké. Povedali, že pokiaľ budú mať dosť prostriedkov, vydržia," uviedol premiér Eduard Heger na tlačovej besede. "Ukrajina si bráni vlastnú slobodu," doplnil.

13:28 Kurz ruského rubľa klesol v stredu na historické minimum, keď na domácom trhu dosiahol hranicu 110 rubľov za dolár. Dôvodom sú rozsiahle sankcie západných štátov, ktoré tak reagovali na inváziu Ruska na Ukrajinu.

13:18 Bielorusko zohráva kľúčovú úlohu v invázii na Ukrajinu.Dôvera v Minské dohody sa vytráca."Dnes sa aj Rusi prebúdzajú do stavu, že toto je reálna vojna, ktorú vyvolal ich prezident," zahranično-politický analytik Pavol Demeš.

13:16 DHL a Kühne+Nagel, čo sú dve najväčšie logistické firmy v Európe, prestali kvôli invázii ruských vojsk na Ukrajinu expedovať zásielky do Ruska.

13:00 Z Ukrajiny evakuovali dvoch dánskych novinárov, ktorí utrpeli strelné zranenia. Zranenia utrpeli napriek tomu, že mali na sebe nepriestrelné vesty po tom, čo ich auto zasiahla paľba neznámych útočníkov. Obaja novinári žili na Ukrajine už niekoľko rokov.

12:59 Německý kancléř Olaf Scholz při návštěvě Izraele vyjádřil hluboké znepokojení nad ruskou agresí na Ukrajině a vyzval k okamžitému ukončení bojů.

12:58 V uliciach Chersonu pokračujú boje, mesto doteraz nepadlo do ruských rúk, oznámil podľa Reuters poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

12:51 Druhé kolo rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou bude dnes. Informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že ruská delegácia bude v stredu pred večerom "na mieste“ čakať ukrajinskú delegáciu. Presné miesto však vopred neoznámil, píše The Guardian. 

12:50 Z Ukrajiny pred vojnou ušlo už 863-tisíc ľudí. Informuje OSN. Viac ako polovica z nich prišla do Poľska.

12:48 Charkov je Stalingrad 21. storočia. Vyhlásil poradca šéfa prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovič s tým, že nepriateľ v meste utrpel veľké straty.

12:33 Mnohí ruskí vojaci sú prekvapení, povedali im, že Ukrajinci ich budú vítať. Neúspechy ruských vojsk pri vedení operácie sú nahradzované o to intenzívnejším bombardovaním vojenských cieľov, kritickej infraštruktúry, ale aj sídel verejnej správy a civilnej infraštruktúry veľkých miest.

12:21 Do boja proti ruskej agresii na Ukrajine sa zapojili hackeri. Zasiahli weby ruských úradov a médií a napadli aj systém riadenia špionážnych satelitov.

12:07 Maďarsko naďalej počíta s dovozom ruského zemného plynu. Očakáva tiež, že jadrovú elektráreň Paks dostavia ruský Rosatom, povedal minister zahraničia.

12:01 Pápež vyzval, aby ľudia po celom svete mysleli na ostreľovaných Ukrajincov v krytoch. Poľsku poďakoval, že prijalo veľkú časť ukrajinských utečencov.

11:55 Cena plynu pre európsky trh dnes vystúpila na rekordných viac ako 194 eur za megawatthodinu. Za prudkým cenovým rastom je eskalácia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine a obavy, že ruské suroviny prestanú do Európskej únie prúdiť.

11:54 Ranné ostreľovanie Charkova si vyžiadalo štyri obete. Raketa zasiahla budovy Bezpečnostnej služby Ukrajiny a Karazinovu národnú univerzitu. Starosta mesta oznámil, že Charkov je "čiastočne obkľúčený". Ukrajinská armáda Rusov momentálne "hrdinsky brzdí", píše CNN.

11:50 Tretia svetová vojna by bola jadrová a ničivá. Vyhlásil podľa ruských štátnych agentúr minister zahraničia Lavrov. Moskva bola podľa neho na sankcie pripravená. Nečakala ale, že ich Západ uvalí aj na športovcov, novinárov či kultúru.

11:47 Szijjártó sa vyjadril k ruskému vyznamenaniu, ktoré dostal od Lavrova. Podľa slov maďarského ministra toto vyznamenanie "nemá význam". Szijjártó to povedal v stredu v Budapešti v reakcii na otázku komerčnej televízie ATV, či toto vyznamenanie pre ruskú agresiu voči Ukrajine nemieni vrátiť. 

11:45 Ukrajine darujeme motorovú naftu a letecké palivo. Odsúhlasila to vláda na návrh ministra hospodárstva Sulíka. Ide o 10 miliónov litrov motorovej nafty a 2,4 milióna litrov leteckého paliva.

11:43 Charkov zasahujú pravidelné raketové a letecké útoky. Tvrdí starosta druhého najväčšieho mesta Ukrajiny. "Mesto sa ruským silám nevzdá," vyhlásil.

11:36 Eurokomisia aktivuje smernicu EÚ o dočasnej ochrane pre ukrajinských utečencov. Podľa návrhu bude osobám, ktoré utekajú pred vojnou, najmenej na rok poskytnutá dočasná ochrana v krajinách EÚ, čo znamená, že dostanú povolenie na pobyt a budú mať prístup k vzdelaniu, na trh práce a k poskytovaniu lekárskej starostlivosti. 

11:23 Na Ukrajinu smerujú zo Západu ďalšie zbrane. Ide o protilietadlové a protitankové rakery, ako aj zásielku tureckých dronov. Vojenskú techniku sľúbilo Ukrajine medzičasom aj Španielsko.

11:16 Štáty EÚ sa zhodli na sankciách proti Bielorusku, mieria na export aj vedenie armády. Na sankčný zoznam pribudli viac ako dve desiatky ľudí, najmä armádnych veliteľov. Opatrenia mieria aj na bankový sektor.

11:02 Neozbrojení obyvatelia Enerhodaru blokujú vstup ruských vojakov do mesta. Enerhodar je mesto na juhu Ukrajiny, kde sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň, je najväčšia v Európe.

10:59 Kremeľ oznamuje, že Rusko je pripravené pokračovať v rokovaniach.

10:48 Náš zdravotnícky systém je pripravený splniť všetky výzvy spojené s migračnou vlnou. Uviedol to pred rokovaním vlády minister zdravotníctva.

10:44 Český prezident Zeman je z Putina sklamaný, cíti sa svojim spôsobom podvedený, povedal MfD šéf zahraničného odboru Hradu Jindrák. Úlohu hrá, že pamätá rok 1968, uviedol.

10:35 NEXTA uvádza informáciu zo svojich zdrojov o údajnej plánovanej provokácii na území Bieloruska. Ruská armáda sa chystá zinscenovať útok na bieloruských pohraničníkov oblečených v ukrajinských vojenských uniformách. Hlavným cieľom je zatiahnuť Bielorusko do vojny proti Ukrajine.

10:31 Na hlavnej stanici v Bratislave vytvoria zázemie pre utečencov z Ukrajiny. Na sociálnej sieti to uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo. Zároveň informoval, že pracovníci mesta i dobrovoľníci už na hlavnej stanici a v jej okolí už pomáhajú.

10:21 O ďalších rokovaniach s Ruskom sa diskutuje. Povedal ukrajinský poradca prezidenta Mychajlo Podoljak pre Reuters. Na otázku o dátume druhého kola rozhovorov odpovedal: "Zatiaľ sa o tom diskutuje. Je potrebný rozsiahly program."

10:08 Prečo je Cherson dôležitý? Juhoukrajinské prístavné mesto leží pri ústí rieky Dneper do Čierneho mora. Má strategickú polohu medzi separatistickým územím na východe a Odesou, je centrom Chersonskej oblasti. Od začiatku ruského útoku na Ukrajinu bol Cherson jedným z dôležitých cieľov invázie, o jeho ohrození informovala ukrajinská rozviedka už pred začatím invázie.

9:58  „Celý svet Ukrajincov obdivuje. Ukrajinci sa stali symbolom neporaziteľnosti. Symbolom toho, že ľudia v akejkoľvek krajine sa môžu kedykoľvek stať najlepšími ľuďmi na svete,“ hovorí ukrajinský prezident. Dodáva, že Rusi Kyjev nepoznajú a neovládnu ju bombami a náletmi.

9:50 Ukrajinská ambasáda v Rusku je zatvorená. Personál odišiel, brány sú zapečatené a vlajku odstránili.

9:45 Prezidentka Čaputová v poslednom období nevydala žiadne rozhodnutie o povolení služby v ukrajinskej armáde. Podľa prezidentskej kancelárie sa slovenskí občania zaujímajú o službu v ozbrojených silách Ukrajiny sporadicky, prevažne v rovine získavania informácií.

9:42 Podľa britského ministra obrany bude invázia na Ukrajinu ešte brutálnejšia.

9:39 Migračná vlna z Ukrajiny nastupuje aj v Česku. V posledných dňoch dorazilo do Česka zhruba 20 000 ľudí a tento počet bude rásť, povedal poslancom premiér Fiala.

9:37 Budova ozbrojených síl Ukrajiny po dlhých bojoch v Chersone. Okupanti hlásia, že dobyli mesto. Informuje NEXTA

9:31 Kyjev informuje o stratách na strane Ruska. Od začiatku invázie prišlo Rusko o 5840 vojakov, 211 tankov, 862 obrnených vozidiel, 85 diel, 40 raketometov, 30 lietadiel a 31 vrtuľníkov.

9:25 V Kyjeve hrozí raketový útok. Informuje o tom NEXTA prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

9:14 V meste Mykolajiv pristáli ruskí výsadkári. Je vyhlásený zákaz vychádzania, informuje NEXTA.

9:09 Indický študent an Ukrajine bol zabitý počas státia v rade na nákup potravín. Podľa CNN plánoval utiecť do Poľska ešte v ten deň.

9:05 Dodávky zbraní na Ukrajinu idú podľa SPD proti úsiliu hľadať mierové riešenie konfliktu. Za cenzúru považuje SPD zablokovanie tzv. dezinformačných webov.

9:01 Prezident Zelenskyj vyhlásil, že za šesť dní invázie prišlo Rusko skoro o 6000 vojakov a že Kremeľ nedokáže Ukrajinu ovládnuť bombami a náletmi.

8:57 Ruské ozbrojené sily ovládli Cherson, prebiehajú rokovania so správou mesta. Starosta Chersonu Ihor Kolychajev predtým uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci na stredu miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa neho v meste zahynulo množstvo ľudí, vojakov aj civilistov.

8:48 Takto aktuálne vyzerá pohyb ruských vojakov a ich pôsobenie na Ukrajine.

Zdroj grafiky: BBC

8:40 Čo sa doteraz udialo na Ukrajine? Prinášame vám krátky súhrn:

  • útoky boli vykonané v mestách Kyjev, Charkov, Černihiv a Mariupoľ. Zasiahnuté ciele patrili do skupiny kritickej infraštruktúry napr. telekomunikačné zariadenia. Boli zasiahnuté aj civilné objekty, infraštruktúra a obyvatelia miest
  • obyvatelia Ukrajiny pasívnym odporom čiastočne znemožnili presun vojskových kolón protivníka v mestských aglomeráciách, napr. v Melitopoľe
  • ruský sanitný vlak v meste Mozyr v Bielorusku včera prevzal od zdravotnej služby ruských útvarov pôsobiacich z Bieloruska väčšie množstvo zranených vojakov, ako aj telesných pozostatkov zabitých ruských príslušníkov a začal ich transport do Ruskej federácie

8:25 Za posledných 24 hodín polícia na hraničných priechodoch vybavila celkom 12 690 osôb.

8:18 Záchranári hasili požiare v civilných budovách v Charkove bez ohľadu na nebezpečenstvo.

Charkov Twitter/NEXTA

8:02 Hranice z Ukrajiny do Poľska od začiatku ruskej invázie prekročilo 450-tisíc ľudí, oznámil podľa Reuters predstaviteľ poľského ministerstva vnútra.

7:54 Ruská raketa zasiahla veliteľstvo v Charkove. Budova je takmer zničená a hasiči sa snažia uhasiť rozsiahly požiar, informuje agentúra Unian.

7:50 Anton Geraščenko, poradca šéfa ukrajinského ministerstva vnútra, zverejnil zábery, na ktorých podľa jeho informácií dochádza k útokom na budovu regionálneho policajného oddelenia v Charkove.

7:48 Ruskí vojaci obsadili Trosťanec v Sumskej oblasti. Do mesta v stredu vstúpili tri kolóny ruských jednotiek. Zničili bránu pamiatky Guľatý dvor a umeleckú galériu, píše The Kyiv Independent.

7:45 Pri ruskom ostreľovaní Charkova zomrelo za posledných 24 hodín najmenej 21 ľudí a vyše 100 utrpelo zranenie, uviedol to šéf oblastnej správy Oleh Sinehubov.

7:36 Ruská Sberbank odchádza z Európy. Odôvodnila to veľkým odlivom hotovosti z dcérskych firiem a ohrozením bezpečnosti zamestnancov a majetku.

7:25 Podľa miestnych obyvateľov Ukrajiny bola uplynulá noc najpokojnejšia za posledné dni. Uviedol to redaktor TA3 Mario Porubec v živom vstupe.

7:23 Biden oznámil uvoľnenie ďalších 30 miliónov barelov z amerických ropných rezerv, ktoré podľa neho pomôže otupiť rast cien pohonných hmôt. Americký prezident zároveň priznal, že sankcie uvalené na Rusko pocítia aj Američania. 

7:14 Boeing a Exxon rušia svoje aktivity v Rusku. "Odsuzujeme ruskou vojenskou akci, která narušila suverenitu Ukrajiny a ohrožuje její lid," uvedla společnost Exxon Mobil.

7:11 Ukrajinská vojenská rozviedka zaznamenala pohyb veľkého počtu bieloruských jednotiek k hranici s Ukrajinou. „Podľa poznatkov rozviedky v posledných 24 hodinách (bieloruské) letectvo vyvíjalo významnú činnosť. Navyše sa smerom k hranici pohybovali kolóny vozidiel s potravinami a muníciou,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

6:58 Útok riadenou strelou zasiahol v Žytomyre západne od Kyjeva aj obytné domy. Na mieste sú najmenej štyria mŕtvi, uviedol predstaviteľ ministerstva vnútra.

6:47 Poľsko prijme 2000 detí z ukrajinských detských domov. Prvá skupina pozostávajúca z 300 detí príde do krajiny v stredu. "Rozhodli sme sa reagovať na krízu na Ukrajine a poskytnúť útočisko tým najzraniteľnejším," povedal riaditeľ poľskej charity Marcin Izycki.

6:46 USA žiadajú odchod ruského zamestnanca OSN. Podľa Washingtonu je agentom ruských tajných služieb. Hovorca OSN Stéphane Dujarric nepovedal podrobnosti, oznámil len to, že ide o pracovníka "sekretariátu" OSN.

6:32 V Charkove pristáli ruskí výsadkári. Informovala o tom ukrajinská armáda. Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra útok, ktorý cielil na vojenskú základňu zasiahol aj obytné domy.  

6:30 USA uzavrú svoj vzdušný priestor pre Rusko. Oznámil americký prezident Joe Biden v správe o stave Únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok