Zelenskyj: Kremeľ nás nedokáže ovládnuť bombami. Ukrajinci sa stali symbolom neporaziteľnosti

TA3 ČTK
2.3.2022 16:31

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že za šesť dní invázie prišlo Rusko skoro o 6000 vojakov a že Kremeľ nedokáže Ukrajinu ovládnuť bombami a náletmi.

Prezident Zelenskyj žiada o okamžité prijatie Ukrajiny do Európskej únie
TASR/AP

"Tento úder dokazuje, že pre mnoho ľudí v Rusku je náš Kyjev úplne cudzí," povedal Zelenskyj o utorkovom zásahu pamätníka Babyn Jar ruskou raketou. "Nevedia nič o Kyjeve, o našej histórii. Ale všetci dostali rozkaz vymazať naše dejiny, našu krajinu, vymazať nás všetkých," dodal podľa agentúry Reuters. V rokline Babyn Jar pri Kyjeve počas druhej svetovej vojny nemecké okupačné jednotky za prispenia ukrajinských kolaborantov zavraždili desaťtisíce Židov, Rómov, Ukrajincov i Rusov.

Kvôli ruským útokom na Babyn Jar a tiež mesto Umaň, kam každý rok mieria tisíce židovských pútnikov, Zelenskyj apeloval na milióny Židov na svete. „Včera večer nás v Kyjeve zase bombardovali. A zase sa umieralo v Babyn Jare, po zásahu raketou. Obraciam sa teraz na všetkých Židov sveta: snáď vidíte, čo sa deje? Preto je veľmi dôležité, aby teraz milióny Židov po celom svete nemlčali. V mlčaní sa rodí nacizmus. Preto kričte o vraždení mierumilovných ľudí. Kričte o vraždení Ukrajincov," vyhlásil ukrajinský prezident, ktorý je sám židovského pôvodu.

"Sedem nocí skoro nespíme. Alebo spíme v úzkostiach. Moji drahí, príde čas, kedy budeme môcť spať. Až bude po vojne. Po víťazstve," povedal Zelenskyj podľa denníka Ukrajinska pravda a vyzval spoluobčanov, aby sa starali o svojich blízkych a priateľov. "Celý svet Ukrajincov obdivuje. Ukrajinci sa stali symbolom neporaziteľnosti. Symbolom toho, že ľudia v akejkoľvek krajine sa môžu kedykoľvek stať najlepšími ľuďmi na svete," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok