Slováci ukázali veľkú solidaritu, zhodli sa Galek a Dzurech. Dobrovoľníci sú na hraniciach od prvého dňa

TA3
2.3.2022 21:35

Vláda odsúhlasila hospodársku mobilizáciu v reakcii na situáciu na Ukrajine. Mobilizujú sa aj občania, ktorí cez rôzne zbierky a dobrovoľníctvo pomáhajú Ukrajincom. V Téme dňa sme diskutovali so štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva Karolom Galekom a generálnym sekretárom Slovenskej katolíckej charity Miroslavom Dzurechom.

tema_7.jpg
TA3

V čom vláde pomôže hospodárska mobilizácia? Podľa štátneho tajomníka Galeka sa v schválenom materiáli vlády hovorí napríklad aj o tom, že aj podnikateľské subjekty budú v prípade potreby musieť poskytnúť ubytovanie či stravu. "Nachádzame sa vo vojne, nemôžeme sa tváriť, že sa nič nedeje," uviedol Galek.

Ako sme na tom s dodávkami plynu a ropy? Podľa Galeka sú zatiaľ stabilné, na surovinách z Ruska sme však pomerne závislí. Európa vraj už hľadá iné zdroje a premýšľa o tom, ako využívať viac aj obnoviteľné zdroje energie. Podľa neho je však z hľadiska ceny jedno, odkiaľ plyn dovezieme, tú totiž určuje trh. "Naše zásoby vydržia na 30 dní, ak by došlo aj k úplnemu prerušeniu dodávok," dodal.

Okrem hospodárskej mobilizácie nastala medzi Slovákmi aj tá sociálna, ocenil ju aj Galek. Pracovníci Slovenskej katolíckej charity sú zase podľa Dzurecha na hraniciach od prvého dňa konfliktu. "Situácia vyvolala ohromnú vlnu solidarity. Zbierka, ktorú sme vyhlásili je veľmi úspešná, prostriedky môžu byť výraznou pomocou práve pre tých, ktorí najviac trpia," uviedol s tým, že zatiaľ sa vyzbieralo viac ako 750-tisíc eur. Ide o priamu pomoc na Ukrajinu, materiálnu už niekde dostať nevedia a tak sa snažia pomôcť aspoň finančne.

Upozornil však aj na to, že tento konflikt môže trvať dlhší čas. "V jednotlivých nasadeniach musíme byť vytrvalí a trpezliví," dodal. Mnohí Ukrajinci našu krajinu nevyužívajú len ako tranzitnú, ale tu aj zostávajú. Riešia sa aj príspevky pre Slovákov za ubytovanie utečencov, podľa Galeka sa na to prostriedky v štátnom rozpočte nájdu.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

Témy: Rusko Ukrajina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok