Poľsko pomôže stovkám ukrajinských detí, ktoré pochádzajú najmä z detských domovov

TA3 TASR
2.3.2022 08:00

Poľská katolícka charitatívna organizácia Caritas Poland v utorok oznámila, že prijme 2000 detí z ukrajinských sirotincov. Prvá skupina pozostávajúca z 300 detí príde do Poľska v stredu.

Etiópia spoločne so Saudskou Arábiou prešetria streľbu na migrantov. Organizácia ukazuje na zločiny proti ľudskosti
TASR (ilustračné)

"Naši východní susedia hovoria o humanitárnej katastrofe, ktorá sa rýchlo blíži," povedal pre agentúru PAP riaditeľ poľskej charity Marcin Izycki. "Rozhodli sme sa reagovať na krízu na Ukrajine a poskytnúť útočisko v našej krajine tým najzraniteľnejším," dodal.

Deti pochádzajú najmä z detských domovov z oblastí na východe Ukrajiny, najviac postihnutých inváziou Ruska, ktorá sa začala  24. februára. Prvú skupinu detí prevezú do miest Opole a Čenstochová na juhu Poľska a umiestnia ich v charitatívnych centrách a náboženských inštitúciách.  

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Shabia Mantoová v utorok v Ženeve oznámila, že od začiatku ruskej invázie už utieklo z Ukrajiny viac ako 660 000 ľudí, pričom v rámci Ukrajiny bolo vnútorne vysídlených približne milión ľudí.

OSN zároveň varovala pred hroziacou rozsiahlou humanitárnou krízou na Ukrajine, pričom odhadla, že pomoc tam bude potrebovať zhruba 12 miliónov ľudí. Na tento účel žiada medzinárodných darcov o 1,7 miliardy dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok