Ukrajine chcú v boji proti Rusku pomôcť aj cudzinci. Do krajiny ich prišlo už vyše tisíc

TA3 TASR
2.3.2022 17:32

Podľa údajov ukrajinských úradov sa do boja proti Rusku doteraz zapojilo viac ako 1000 cudzincov. V stredu to oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorého citovala agentúra DPA.

Rusku sa nedarí plniť ciele. Svedčia o tom známky paniky a zbrane, s ktorými pôvodne nepočítali, tvrdí Zmeko
TASR/AP

"Dobrovoľníci zo 16 krajín z celého sveta už prišli na Ukrajinu pripravení bojovať s ukrajinskými obyvateľmi proti agresorom," uviedol novinárom Kuleba. Ich počet podľa jeho slov už presiahol viac ako 1000. Tieto informácie však podľa DPA nie je možné nezávisle overiť. Z ktorých štátov dobrovoľníci pochádzajú, Kuleba neuviedol. Zdôraznil, že dodávky zbraní Ukrajine doteraz prisľúbilo 19 krajín.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o dočasnom bezvízovom režime pre zahraničných dobrovoľníkov, ktorí sa chcú pripojiť k obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou. Netýka sa to však občanov Ruska.

Zelenskyj v nedeľu vyzval cudzincov, aby prišli bojovať proti Rusku, pričom avizoval, že z nich chce vytvoriť samostatnú jednotku – Medzinárodnú légiu územnej obrany. Dekrét, ktorý začal platiť v utorok, umožní dočasné zrušenie vízovej povinnosti pre všetkých cudzincov, ktorí sa budú chcieť zapojiť do bojov na ochranu Ukrajiny. 

Zavádza sa na obdobie, počas ktorého bude v platnosti stanné právo. Rozsiahlu vojenskú inváziu na Ukrajinu spustil ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok 24. februára v skorých ranných hodinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok