Rusko chce vymazať Ukrajincov. Nevedia nič o našich dejinách, hovorí Zelenskyj

TA3 TASR
2.3.2022 10:21

Rusko chce podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského "vymazať" Ukrajincov, ich krajinu a jej dejiny. Povedal to v novom videopríhovore zverejnenom v stredu,

Zelenskyj reagoval na ruské raketové útoky, ktoré v utorok zasiahli televíznu vežu v hlavnom meste Kyjev. Tá sa nachádza v blízkosti rokliny Babyn Jar, kde nacisti počas druhej svetovej vojny zavraždili za dva dni vyše 30 000 ľudí, prevažne židov. Útok na miesto, kde sa nachádza pamätník tejto masakry, je podľa Zelenského dôkazom, "že mnohým ľuďom v Rusku je Kyjev úplne cudzí".

"Nevedia nič o našom hlavnom meste. O našich dejinách. Ale majú príkaz vymazať našu históriu, vymazať našu krajinu, vymazať nás všetkých," povedal ukrajinský prezident. Zelenskyj vyzval židov na celom svete, aby sa postavili proti ruským útokom.

"Teraz sa obraciam na všetkých židov vo svete: Nevidíte, čo sa deje? Preto je veľmi dôležité, aby ste práve teraz vy, milióny, milióny židov na celom svete, nemlčali. Nacizmus sa rodí z mlčania. Preto kričte o zabíjaní civilistov. Kričte o zabíjaní Ukrajincov," vyzval Zelensky, ktorý má židovské korene. Počas nemeckej okupácie Ukrajiny bolo v rokline Babyn Jar zabitých podľa povojnových odhadov 100 000 - 150 000 vojnových zajatcov, komunistov, ukrajinských nacionalistov, Rómov a židov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok