Sankcie uvalili aj na Bielorusko. Na čiernom zozname EÚ sa ocitlo 22 dôstojníkov

TA3 TASR
2.3.2022 16:41

Európska únia uvalila sankcie na 22 vysokopostavených bieloruských vojenských dôstojníkov za úlohu Minska pri napomáhaní Rusku pri invázii na Ukrajinu. Na "čiernom zozname" EÚ sa ocitlo šesť generálov a 16 plukovníkov.

Európska únia vlajka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Bielorusko sa zúčastňuje na nevyprovokovanej ruskej invázii proti Ukrajine tým, že umožňuje vojenskú agresiu zo svojho územia," uvádza sa v oficiálnom sankčnom dokumente. Osobám na čiernom zozname je zakázane cestovanie do krajín EÚ a sankcie rátajú aj so zmrazením aktív. Európska únia zároveň vyzvala Bielorusko, aby dodržiavalo medzinárodné záväzky a prestalo sa zapájať do agresie voči svojmu južnému susedovi.

"Rusko svojimi protiprávnymi vojenskými akciami hrubo porušuje medzinárodné právo a zásady Charty OSN a oslabuje európsku a celosvetovú bezpečnosť a stabilitu. Európska rada takisto dôrazne odsúdila, že sa do tejto agresie voči Ukrajine zapojilo aj Bielorusko, a vyzvala ho, aby sa zdržalo takéhoto konania," píše sa ďalej v oficiálnom texte.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová už v nedeľu oznámila represívne opatrenia proti režimu bieloruského lídra Alexandra Lukašenka, ktorý je podľa nej "ďalším agresorom v tejto vojne". Podľa von der Leyenovej sú cieľom opatrení najdôležitejšie sektory v krajine. Ide o zastavenie exportu produktov, ako sú minerálne palivá, tabak, drevo, cement, železo a oceľ.

Štáty EÚ sa už dohodli na nových sankciách voči Minsku. Na sociálnej sieti Twitter to oznámilo francúzske predsedníctvo v Rade EÚ. Opatrenia proti spomínaným vysokopostaveným bieloruským dôstojníkom však už boli zverejnené v Úradnom vestníku EÚ, a teda už vstúpili do platnosti.

Británia ešte v utorok uvalila sankcie aj na niekoľko bieloruských organizácií a jednotlivcov vrátane náčelníka bieloruského generálneho štábu a troch ďalších vysokých vojenských predstaviteľov. Londýn sankcionoval aj dve zbrojárske spoločnosti. EÚ už minulý rok zaviedla sankcie voči Bielorusku, v tom čase pre Lukašenkove tvrdé zákroky voči tamojšej opozícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok