Slovinsko odsudzuje vojenskú agresiu Ruska. Za zničenie konzulátu v Charkove žiada odškodnenie

TA3 TASR
2.3.2022 20:37

Slovinsko odovzdalo v stredu ruskému veľvyslancovi v Ľubľane Timurovi Ejvazovovi protestnú nótu za zničenie budovy slovinského konzulátu v ukrajinskom meste Charkov. Zároveň žiadalo odškodnenie a zopakovalo aj to, že odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajine. Informácie priniesla chorvátska tlačová agentúra HINA.

Slovinsko odsudzuje vojenskú agresiu Ruska. Za zničenie konzulátu v Charkove žiada odškodnenie
TASR/AP (ilu)

Slovinské ministerstvo zahraničných vecí si v stredu znova predvolalo ruského veľvyslanca Ejvazova a štátny tajomník Gapšer Dovžan mu odovzdal protestnú nótu, v ktorej Slovinsko žiada od Ruska ospravedlnenie a odškodnenie za spôsobenú škodu, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo.

Budova, v ktorej oficiálne sídli slovinský konzulát, sa nachádza v historickom centre Charkova a v utorok bola ostreľovaná. Honorárny konzul Anatolij Bondarenko neutrpel pri útoku zranenia, je v poriadku a v bezpečí.

Slovinsko ostro odsudzuje tento neprijateľný čin a vojenskú agresiu Ruskej federácie proti zvrchovanej krajine. Toto je hrubé porušenie medzinárodného práva a ľudských práv a ničenie civilných cieľov je vojnový zločin, uviedla slovinská strana v protestnej nóte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok