Valné zhromaždenie OSN žiada Rusko o okamžité stiahnutie vojakov z Ukrajiny

TA3 TASR
2.3.2022 18:16

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo v stredu rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Valné zhromaždenie hlasovalo o návrhu právne nezáväznej rezolúcie počas tretieho dňa mimoriadneho zasadnutia o rusko-ukrajinskom konflikte. Za návrh sa vyslovilo 141 členských štátov, proti ich hlasovalo len päť. Hlasovania sa zdržalo 35 krajín vrátane Číny, píše AFP.

Uznesenie "čo najdôraznejšie odsudzuje" ruskú agresiu voči Ukrajine a požaduje úplne stiahnutie ruských síl zo susednej krajiny. Kritizuje tiež rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina o uvedení ruských jadrových síl do stavu vysokej pohotovosti.

Rezolúcie VZ OSN nie sú právne záväzné, ale majú vplyv v tom, že odrážajú medzinárodnú mienku, uvádza AP. Približuje tiež, že tohtotýždňové rokovanie Valného zhromaždenia OSN boli prvým mimoriadnym zasadnutím tohto orgánu svetovej organizácie od roku 1997. 

Rusko minulý piatok zablokovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá mala dôrazne odsúdiť jeho vojenskú agresiu proti Ukrajine. Rusko má v BR OSN právo veta, akým však nedisponuje žiaden člen vo VZ OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok