ONLINE: Vo februári sa uskutoční summit krajín Európskej únie a Ukrajiny

ta3 TASR ČTK ČT24
22.12.2022 06:41

Lídri 27 krajín eurobloku sa 3. februára stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Konanie summitu EÚ a Ukrajiny oznámil vo štvrtok hovorca predsedu Európskej rady Barend Leyts. Miesto, na ktorom bude prebiehať, sa však dosiaľ neurčilo. Udalosti na Ukrajine sme sledovali online.

ONLINE: Vo februári sa uskutoční summit krajín Európskej únie a Ukrajiny
Teresa Suarez, Pool via AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

22:24 Americký Senát vo štvrtok väčšinou 68 k 29 hlasom schválil návrh rozpočtu financovania vlády vo výške takmer 1,7 bilióna dolárov. Než ho bude môcť podpísať prezident Joe Biden, musí ho schváliť aj Snemovňa reprezentantov.

21:51 Ruský súd poslal vo štvrtok na tri roky do väzenia muža za šírenie "nepravdivých informácií" o ruskej ofenzíve na Ukrajine na pirátskej rozhlasovej stanici. Informovala agentúra AFP. 

20:30 Loď ruského námorníctva sa niekoľko hodín pohybovala v časti Jadranského mora, kadiaľ prechádza kľúčový ropovod TAP (Trans Adriatic Pipeline), ktorý dodáva azerbajdžanský plyn do Talianska. Píšu to talianske médiá. V Jadranskom mori sa nachádza aspoň jedna ruská bojová loď, ktorá zrejme sleduje aktivity amerického a talianskeho námorníctva v oblasti.

19:12 Spoločné námorné cvičenia Ruska a Číny sú reakciu na čoraz agresívnejšie správanie americkej armády v ázijsko-tichomorskom regióne, uviedol vo štvrtok náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.  

19:09 Severná Kórea dodala zbrane ruskej súkromnej vojenskej organizácii Vagnerova skupina, oznámil vo štvrtok Biely dom. Skupina podľa USA s ministerstvom obrany a ďalšími ministerstvami "súperí" o moc v Kremli. Informovala agentúra AFP.

18:39 Pri bombovom útoku zomrel predstaviteľ ukrajinskej obce Lyubymivka, ktorého do funkcie dosadilo Rusko, informovali vo štvrtok médiá s odvolaním sa na okupačné úrady. Lyubymivka sa nachádza v časti Chersonskej oblasti, ktorú v súčasnosti kontroluje ruské invázne vojsko.

18:11 Americký systém protivzdušnej obrany Patriot je zastaraný a Rusko naňho nájde protiliek, vyhlásil vo štvrtok podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimir Putin. Dodanie tohto systému Kyjevu spolu s ďalšou vojenskou pomocou prisľúbili v stredu Spojené štáty počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Washingtone.

18:03 Kyjev sa vyjadruje optimisticky v súvislosti s výcvikom ukrajinských vojakov v obsluhe protiraketových systémov Patriot. 

18:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa po historickej návšteve Spojených štátov vrátil vo štvrtok do vlasti. Bola to jeho prvá zahraničná cesta od invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára. 

17:35 Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyzvala vo štvrtok Talianov, aby každý deň na hodinu vypli svetlá a pochopili tak núdzu Ukrajincov zápasiacich s výpadkami elektriny po ruskom ostreľovaní. 

17:22 Skupina veľkých svetových ekonomík G7 sa chce ešte viac zamerať na podporu protivzdušnej obrany Ukrajiny. Vo štvrtok to na tlačovej konferencii vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, ktorá o pomoci rokovala so svojimi kolegami z G7.

16:40 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok na verejnosti vyjadril znepokojenie ohľadom zraniteľnosti ruskej mládeže. Tá podľa hlavy štátu čelí náporu dezinformácií a informačných útokov na internete, kde podľa Putina chýbajú vierohodné informácie, uviedla agentúra TASS.

16:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa po ceste zo Spojených štátov späť do vlasti stretol v Poľsku s prezidentom Andrzejom Dudom.

15:58 Myšlienka, že by sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mohol vypraviť na odvážnu cestu do USA, sa zrodila dlho predtým, než bola oznámená krátko pred jeho príletom do Washingtonu, napísala vo štvrtok agentúra AP.

15:50 Ruská armáda sa v bojoch na Ukrajine sústredí na úplne oslobodenie Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. Informovala agentúra AFP. 

15:49 Rusko bude cieliť na americký systém protivzdušnej obrany Patriot so zámerom zničiť ho, vyhlásil vo štvrtok v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala agentúra DPA.

14:48 Rokovania o vytvorení bezpečnej zóny v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine, ktorá je zároveň najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe, stále pokračujú, uviedla vo štvrtok Moskva. 

14:41 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok uviedol, že nedávne cvičenia bieloruskej armády neboli zamerané na Ukrajinu. Odmietol aj tvrdenia, že o rozmiestnení bieloruských ozbrojených zložiek na hraniciach, ktoré označil za konšpiračné teórie.

14:29 Ruská centrálna banka predá finančný ústav Otkrytije, ktorý musela zachraňovať. Za 340 miliárd rubľov ho získa štátna banka VTB, dvojka na ruskom bankovom trhu. Informovala o tom  agentúra Reuters. Dohoda pozostáva z 233 miliárd rubľov v hotovosti, zvyšok bude vyplatený v štátnych dlhopisoch OFZ.

14:20 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že minister Sergej Šojgu navštívil ruské jednotky bojujúce na Ukrajine. Kde presne bol, agentúra RIA Novosti neuviedla. Citovala iba z vyhlásenia, v ktorom stojí, že Šojgu sa zdržiaval v "oblasti, kde prebieha špeciálna vojenská operácia".

14:10 Zábery z bojov pri Bachmute.

14:00 Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že Washington a Kyjev sú hluchí k obavám Ruska. Reagoval tak na stredajšiu návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Spojených štátoch. 

13:31 Taliansky novinár na voľnej nohe Claudio Locatelli a fotoreportér Niccolo Celesti utrpeli v pondelok  zranenia, keď sa v juhoukrajinskom meste Cherson dostali po paľbu ruskej armády. V tom čase boli v aute označenom ako novinárske. 

13:03 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok zatelefonovoval dezignovanému izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a zablahoželal mu k vytvoreniu novej izraelskej vlády. Lídri vo svojom rozhovore diskutovali okrem iného aj o situácii na Ukrajine a v Iráne, uvádza sa v tlačovej správe zverejnenej Netanjahuovým úradom 

12:13 Lídri 27 krajín eurobloku sa 3. februára stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Konanie summitu EÚ — Ukrajina oznámil vo štvrtok hovorca predsedu Európskej rady Barend Leyts. Miesto, na ktorom bude prebiehať, sa však dosiaľ neurčilo.

11:35 Na jedinom ruskom lietadlovom krížniku - lodi Admirál Kuznecov -, ktorý prechádza opravami v Murmansku, vypukol požiar. Vo štvrtok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá sa odvolala na agentúru TASS citujúcu nemenovaného predstaviteľa ruských záchranných zložiek. Podľa dostupných informácií v stredu začali krížnik sťahovať zo suchého doku opravárenského závodu Zviozdočka v Murmansku, kde plavidlo od mája prechádza opravami a modernizáciou.

11:19 Deti v Bosne a Hercegovine v priebehu decembra pripravujú balíčky s darčekmi pre svojich rovesníkov na vojnou zmietanej Ukrajine - podobné, aké kedysi počas bosnianskej vojny dostávali ich rodičia. 

11:02 Ak nejaký vodca zosobňoval svoju krajinu, je to Volodymyr Zelenskyj, píše americká CNN vo svojej analýze cesty ukrajinského prezidenta do Spojených štátov. Nezlomný, vzdorujúci civilista donútený obliecť sa do vojenského pri svojej stredajšej návšteve Washingtonu niekoľkokrát ďakoval za pomoc, ktorú Ukrajina od USA dostáva. Dal však jasne najavo, že neprestane žiadať viac. 

10:40 Ruské vojská za uplynulých 24 hodín zabili ďalšieho ukrajinského civilistu a 14 ich zranili, uviedol zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko s odvolaním sa na údaje z jednotlivých oblastí krajiny.

10:02 Americká obranná kriminálna služba (DCIS) posilní dohľad nad zákazkami schválenými v zrýchlenom konaní na boj Ukrajiny proti Rusku.

9:39 Americký inštitút pre štúdium vojny sa domnieva, že ruská ekonomika nezvládne rýchly nárast veľkosti ruskej armády. Vo svojich vystúpeniach na stredajšom kolégiu ruského ministerstva obrany ho avizovali ruský minister obrany Sergej Šojgu i prezident Vladimir Putin. 

9:18 Rusko od februárového vpádu na Ukrajinu prišlo už o viac ako 100-tisíc vojakov, 3000 tankov a asi 6000 ďalších obrnených vozidiel, tvrdí ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku v 302. deň vojny. 

8:55 Ukrajinské hlavné mesto Kyjev bude mať začiatkom januára nadchádzajúceho roka aj pri najoptimistickejšom scenári elektrinu len najviac desať hodín denne, upozornil v stredu poradca ministerstva energetiky Olexandr Charčenko. 

8:33 Úlohou Nemecka v rámci ruskej vojny na Ukrajine je pomôcť obnoviť územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny. Berlín bude aj naďalej poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc, kým to bude nevyhnutné, povedal v rozhovore pre Guildhall nemecký brigádny generál Christian Freudung. "Táto vojna je výzvou pre celý západný svet a výzvou pre západné hodnoty," uviedol podľa agentúry Ukrinform.

8:05 Starosta Melitopoľa Ivan Fedorov uviedol, že okupanti sa chystajú pod zámienkou výletu na novoročné predstavenie odviezť ukrajinské deti z dočasne obsadených území. "Teraz sa okupanti snažia zhromaždiť približne 1500 až dvetisíc detí," povedal a apeloval na rodičov, aby odvoz svojich detí nedopustili.

7:40 Pomoc smerovaná Ukrajine zo Spojených štátov nie je charitou ale investíciou do svetovej bezpečnosti. Vyhlásil to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore, ktorý predniesol v americkom Kongrese.

7:03 Spojené štáty sú priateľom slobody a Ukrajiny, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na úvod stretnutia so šéfkou americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou. Tá hovorila o stretnutí svojho otca, ktorý bol tiež americkým zákonodarcom, s britským premiérom Winstonom Churchillom v období Vianoc v roku 1941.

6:42 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu uviedol, že Rusko by mohlo na severozápade krajiny v oblasti Karélie neďaleko hraníc s Fínskom vytvoriť "zodpovedajúce zoskupenie vojsk". Má podľa neho ísť o reakciu na chystaný vstup Fínska a Švédska do NATO.

6:40 Udalosti na Ukrajine sme sledovali ONLINE aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok