Na ruskom plavidle Admirál Kuznecov vypukol požiar. Ide o jediný lietadlový krížnik Moskvy

ta3 TASR
22.12.2022 13:20

Na jedinom ruskom lietadlovom krížniku, lodi Admirál Kuznecov, ktorý prechádza opravami v Murmansku, vypukol požiar. Vo štvrtok o tom informovala stanica Rádio Sloboda, ktorá sa odvolala na agentúru TASS citujúcu nemenovaného predstaviteľa ruských záchranných zložiek.

Na ruskom plavidle Admirál Kuznecov vypukol požiar. Ide o jediný lietadlový krížnik Moskvy
Profimedia

Podľa dostupných informácií v stredu začali krížnik sťahovať zo suchého doku opravárenského závodu Zviozdočka v Murmansku, kde plavidlo od mája prechádza opravami a modernizáciou. Zdroj agentúry TASS spresnil, že pre "lokálne zadymenie" bolo evakuovaných 20 ľudí. Krížnik nebol požiarom poškodený. Jeho príčina nateraz nie je známa.

K podobnému incidentu na tomto plavidle došlo v opravárenskom závode Zviozočka aj v roku 2019. Pri tomto požiari zomreli dvaja ľudia. Admirál Kuznecov je jedinou lietadlovou loďou v Rusku a je schopnou niesť 50 lietadiel. V roku 2017 boli oznámené plány na jeho opravu a modernizáciu, pričom sa odhadovalo, že si to vyžiada investíciu v objeme najmenej 20 miliárd rubľov. Časť odborníkov upozorňovala, že ide o vyššie náklady, než by stála výstavba novej korvety.

Predpokladalo sa, že loď sa vráti do flotily v roku 2021, ale kvôli sérii incidentov sa tento termín už niekoľkokrát posúval. Podľa informácií z augusta tohto roku by sa loď mala stať súčasťou ruského námorníctva v roku 2024, pričom slúžiť by mohla minimálne štvrťstoročie.

Pred opravou bola lietadlová loď Admirál Kuznecov nasadená v Stredozemnom mori, pričom z jej paluby štartovali stíhačky Su-33 a MiG-29KR, ktoré sa zapojili do nasadenia ruských jednotiek v Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok