Pri bombovom útoku zomrel starosta okupovanej ukrajinskej obce, uviedli tamojšie úrady

TA3 ČTK
22.12.2022 18:39

Pri bombovom útoku zomrel predstaviteľ ukrajinskej obce Lyubymivka, ktorého do funkcie dosadilo Rusko, informovali vo štvrtok médiá s odvolaním sa na okupačné úrady. Lyubymivka sa nachádza v časti Chersonskej oblasti, ktorú v súčasnosti kontroluje ruské invázne vojsko.

Pri bombovom útoku zomrel starosta okupovanej ukrajinskej obce, uviedli tamojšie úrady
TASR/AP (ilu)

Moskvou dosadená správa Chersonskej oblasti podľa agentúry Interfax uviedla, že starosta dediny Lyubymivka Andrij Štepa zomrel pri explózii automobilu. Okupačné úrady z jeho smrti obvinili "ukrajinských teroristov". Ukrajinské úrady sa k incidentu nevyjadrili. Ukrajinské médiá o Štepovi hovoria ako o okupantovi a človeku, ktorý aktívne spolupracoval s ruskými silami.

Štepa je ďalším z radu Ruskom dosadených úradníkov, ktorí zomreli za nejasných okolností, poznamenala agentúra Reuters. Od začiatku ruskej invázie vo februári tohto roku sa na okupovanej Ukrajine odohralo množstvo atentátov na Ruskom menovaných činiteľov. 

Ruské úrady ich pripisujú ukrajinským odbojárom. V novembri zomrel pri autonehode zástupca šéfa ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Kirill Stremousov, hoci cestoval v obrnenom vozidle, píše Reuters.

Lyubymivka sa nachádza na ľavom (východnom) brehu rieky Dneper, teda v časti Chersonskej oblasti, ktorú okupuje ruská armáda. Zo západného brehu ju pred časom vytlačila ukrajinská armáda pri svojej protiofenzíve, v novembri oslobodila aj regionálnu metropolu Cherson, ktorá je však od tej doby cieľom ruského ostreľovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok