Ruská loď sa pohybovala nad kľúčovým plynovodom v Jadrane, píše talianska tlač

ta3 čtk
22.12.2022 20:21

Loď ruského námorníctva sa niekoľko hodín pohybovala v časti Jadranského mora, kadiaľ prechádza kľúčový ropovod TAP, ktorý dodáva azerbajdžanský plyn do Talianska. Píšu to talianske médiá. V Jadranskom mori sa nachádza aspoň jedna ruská bojová loď, ktorá zrejme sleduje aktivity amerického a talianskeho námorníctva v oblasti.

Egejské more slnko 1140 px (TASR)
TASR

Podľa záznamov z otvorených zdrojov sa loď ruského námorníctva Akademik Paškin niekoľko hodín zdržiavala v oblasti Jadranského mora medzi Talianskom a Albánskom, kadiaľ prechádza kľúčový plynovod TAP a ďalšie infraštruktúrne siete. Ruská loď mala zapnuté identifikačné zariadenie, vďaka čomu bolo možné sledovať jej pohyb, píše denník La Stampa.

V Jadranskom mori sa v posledných dňoch nachádza aspoň jedna ruská bojová loď, niekoľko plavidiel talianskeho námorníctva a tiež bojová skupina okolo americkej lietadlovej lode George H. W. Bush. Podľa záznamov zo satelitu sa ruská bojová loď, ktorou sa nepodarilo zo snímok úplne identifikovať, priblížila práve k americkým plavidlám.

Akademik Paškin je jednou z najnovších lodí ruského námorníctva. Slúži predovšetkým ako logistická podpora bojovým lodiam, podľa talianskej tlače ale môže plniť aj výzvedné úlohy.

Plynovod TAP priváža do Talianska azerbajdžanský plyn z Grécka a Albánska. Jeho ročná prepravná kapacita je desať miliárd metrov kubických plynu, čo je zhruba jedna sedmina talianskej ročnej spotreby. Plynovod má kľúčovú úlohu v znižovaní závislosti na dovoze plynu z Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok