Senát USA schválil návrh rozpočtu financovania vlády vo výške 1,7 bilióna dolárov

TA3 ČTK
22.12.2022 21:59

Americký Senát vo štvrtok väčšinou 68 k 29 hlasom schválil návrh rozpočtu financovania vlády vo výške takmer 1,7 bilióna dolárov. Než ho bude môcť podpísať prezident Joe Biden, musí ho schváliť aj Snemovňa reprezentantov.

Senát USA schválil návrh rozpočtu financovania vlády vo výške 1,7 bilióna dolárov
TASR/AP

Zákon, ktorý má viac ako 4-tisíc strán počíta s rekordným financovaním obrany, podporou pre Ukrajinu brániacu sa ruskej invázii aj riešením vplyvu prírodných katastrof, píšu americké médiá.

Zákonodarcovia musia obrí investičný balík schváliť do polnoci z piatku na sobotu, niektoré federálne úrady by museli prerušiť svoje operácie. Plán verejných výdavkov zahŕňa 858 miliárd dolárov pre obranu a 772,5 miliárd dolárov pre iné národné výdavky, napríklad posilnenie kapacít na zvládanie prírodných katastrof, uvádza web stanica CNN.

"Toto je jeden z najvýznamnejších alokačných balíčkov, ktorý sme v posledných rokoch vytvorili. Pomôže širokému spektru ľudí," povedal šéf demokratickej senátnej väčšiny Chuck Schumer.

Zákon počíta s ďalšou vojenskou, ekonomickou aj humanitárnou pomocou pre Ukrajinu a pre partnerov USA v Severoatlantickej aliancii vo výške 45 miliárd dolárov, čo je viac, než žiadal Biden.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v stredu (vo štvrtok ráno SEČ) v prejave pred americkým Kongresom, že vydané americké peniaze "nie sú charita". "Je to investícia do globálnej bezpečnosti a demokracie, s ktorou zaobchádzame tým najzodpovednejším spôsobom," vyhlásil.

Mnoho republikánskych zákonodarcov kritizovalo, že rozpočet je schvaľovaný v prílišnom zhone; radoví kongresmani mali iba dva dni na to, aby dokument o štyroch tisícoch stranách prešli, než o ňom mali hlasovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok