Systém Patriot, ktorý Kyjevu sľúbili Spojené štáty, je starý, vyhlásil Putin

TA3 ČTK
22.12.2022 18:11

Americký systém protivzdušnej obrany Patriot je starý a Rusko naňho nájde protiliek, vyhlásil vo štvrtok podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimir Putin. Dodanie tohto systému Kyjevu spolu s ďalšou vojenskou pomocou prisľúbili v stredu Spojené štáty počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Washingtone. Ukrajina sa už dlho usilovala o dodávku tohto obranného prostriedku; je presvedčená, že jej pomôže efektívnejšie čeliť ruským plošným útokom na energetickú infraštruktúru.

Neustále po ruke. Putin podľa britskej televízie mal pri sebe na návšteve cvičiska jadrový kufrík
TASR/AP

Putin sa vo štvrtok snažil význam systému Patriot znížiť a poukázať na zbrane, ktoré má alebo bude mať k dispozícii Rusko. Tvrdil, že uvedený systém je horší ako sovietsky komplex S-300, ktorý vo vojne na Ukrajine používajú obe strany. Nasadenie systému Patriot podľa neho ale povedie k predĺženiu konfliktu na Ukrajine.

Ruskú vojenskú kapacitu podľa šéfa Kremľa čoskoro podporí fregata Admirál Gorškov vybavená novými zbraňami. Predtým Putin tvrdil, že na jej palube budú hypersonické strely, teda strely schopné vyvinúť aspoň päťnásobok rýchlosti zvuku. Rusku tiež pomôže, že podľa Putina už ruská armáda zničila už takmer všetku sovietsku techniku, ktorú Ukrajine poskytli členské krajiny NATO.

Komplex Patriot je obranný raketový systém so strelami ďalekého doletu, ktorý umožňuje likvidovať nepriateľské taktické balistické rakety, strely s plochou dráhou letu aj lietadla. Niekoľkokrát modernizovaný systém začala začiatkom 60. rokov vyvíjať americká spoločnosť Raytheon. Okrem USA ho majú vo výzbroji napríklad Izrael, Holandsko alebo Nemecko.

Ruský líder počas svojho dnešného vystúpenia pri príležitosti zasadnutia štátnej rady pre mládežnícku politiku tiež uisťoval, že Rusko by chcelo, aby vojna na Ukrajine skončila čo najskôr. "Budeme usilovať o to, aby sa to skončilo, a čím skôr, tým samozrejme lepšie," povedal Putin a znovu obvinil Kyjev, že sa bráni mierovým rozhovorom. Rusko ale odmietlo výzvu Kyjeva, aby z ukrajinského územia stiahlo vojakov a pokračuje na Ukrajine v útokoch na civilné ciele a kritickú infraštruktúru.

"Všetky ozbrojené konflikty skôr alebo neskôr končia konaním na diplomatickej úrovni," vyhlásil Putin. Inváziu na Ukrajinu začalo Rusko 24. februára.

Mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom sa skončili na jar bez toho, aby niekoľko kôl rozhovorov prinieslo výsledky. Ukrajina uvádza, že nemá záujem o rozhovory postavené na ruských ultimátoch a že skutočné rokovanie bude možné až vtedy, keď ruská armáda opustí ukrajinské územie. Mnohí zahraniční experti tiež upozorňujú, že čím lepšiu pozíciu získajú Ukrajinci na bojisku, tým väčšiu šancu majú, že pre nich prípadné mierové rozhovory skončia výhodne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok