Médiá reagujú na cestu Zelenského cestu do USA. Ďakoval, dal však najavo, že neprestane žiadať viac

ta3 ČTK
22.12.2022 08:36

Ak nejaký vodca zosobňoval svoju krajinu, je to Volodymyr Zelenskyj, píše americká CNN vo svojej analýze cesty ukrajinského prezidenta do Spojených štátov. Nezlomný, vzdorujúci civilista donútený obliecť sa do vojenského pri svojej stredajšej návšteve Washingtonu niekoľkokrát ďakoval za pomoc, ktorú Ukrajina od USA dostáva. Dal však jasne najavo, že neprestane žiadať viac. Ako k tomu poznamenal americký denník The Washington Post, obaja vodcovia sa síce navonok usmievali a predvádzali jednotu, ale Zelenskyj by chcel po USA ešte účinnejšie zbrane na boj s Ruskom, tie mu ale Joe Biden doteraz odmietal poskytnúť.

Médiá reagujú na cestu Zelenského cestu do USA. Ďakoval, dal však najavo, že neprestane žiadať viac
AP Photo/Andrew Harnik

Mychajlo Podoľak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie na začiatku decembra na Twitteri zverejnil svoj "zoznam vianočných prianí" - zbrane, po ktorých by Ukrajinci túžili, aby sa mohli účinnejšie brániť ruským útokom. Na zozname figurovali okrem iného pokročilé bojové tanky či strely dlhého doletu. Štyri z týchto položiek ale Bidenova administratíva odmieta poskytnúť, uviedol denník The Washington Post. Piate prianie - protiraketový systém Patriot - získajú Ukrajinci v novom balíčku vojenskej pomoci oznámenom v stredu tesne pred Zelenského návštevou USA.

Podľa nemenovaných zástupcov amerického ministerstva obrany má Ukrajina tankov dostatok a americké stroje M1 Abrams, ktoré by Kyjev chcel, sú veľmi náročné na údržbu a zložité na ovládanie. Že má americká pomoc svoje limity, vyznelo aj z Bidenových vyjadrení na stredajšej tlačovej konferencii v Bielom dome. V reakcii na otázku ohľadom poskytnutia rakiet, ktoré by umožnili ukrajinským jednotkám zasiahnuť ciele aj vo vnútri Ruska, americký prezident varoval, že také zbrane by mohli rozbiť jednotu NATO ohľadom podpory Ukrajiny. "Nechcú ísť do vojny s Ruskom," povedal Biden na adresu Severoatlantickej aliancie.

Podľa niektorých môžu byť tiež problematické aj peniaze, ktoré vojna amerických daňových poplatníkov stojí. Ako uviedla agentúra AP, Zelenského prekvapivá návšteva Washingtonu bola okamihom, kedy mohol Biely dom ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi ukázať, že Spojené štáty dodržia svoj záväzok a budú Ukrajincom pomáhať "kým to bude treba".

Ukrajinský prezident mal zase príležitosť osobne poďakovať za miliardy dolárov, ktoré už Kyjev od Američanov získal. Vyjadrenie "kým to bude treba" je silnou rétorikou, lenže akú bude mať trpezlivosť rozdelený Kongres a americká verejnosť s vojnou bez jasného konca, ktorá je ekonomicky veľmi nákladná, pýta sa agentúra AP. Ako ukazujú prieskumy, väčšina Američanov pomoc Ukrajine, ktorej sa darí odrážať ruskú armádu, naďalej podporuje. Ako ale uviedol napríklad republikánsky senátor Rick Scott, treba verejnosti neustále vysvetľovať, čo Ukrajinci robia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok