Prezident Putin varoval, že ruská mládež čelí náporu dezinformácií

TA3 ČTK
22.12.2022 16:40

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok na verejnosti vyjadril znepokojenie ohľadom zraniteľnosti ruskej mládeže. Tá podľa hlavy štátu čelí náporu dezinformácií a informačných útokov na internete, kde podľa Putina chýbajú vierohodné informácie, uviedla agentúra TASS.

Putina sklamali vyjadrenia Merkelovej o Ukrajine. Tvrdí, že očakával úprimnosť
TASR/AP

Týmto úskalím je podľa prezidenta vhodné čeliť osvetou, výchovou k vlastenectvu v novej mládežníckej organizácii a podávaním informácií prostredníctvom uznávaných profesionálov. Rusko po rozpútaní vojny na Ukrajine výrazným spôsobom obmedzilo dostupnosť väčšiny celosvetových sociálnych sietí a tiež internetových stránok nezávislých a západných médií. 

Odborníci už niekoľko rokov upozorňujú na ruské šírenie dezinformácií a informačnú vojnu voči západným spoločnostiam. Sám Putin vo štvrtok pre túto vojnu nepoužil ani oficiálny výraz "špeciálna vojenská operácia", ale hovoril o "známych udalostiach geopolitického charakteru".

"Zvláštny význam má naplnenie mládežníckych projektov zmysluplným obsahom. V súvislosti so známymi udalosťami geopolitického charakteru sa mládež dostala pod nápor informačných útokov a ocitla sa vo veľmi zraniteľnom postavení," vyhlásil Putin. "Na internete je informácií veľa, ale vierohodných je málo. Pokiaľ informáciu podáva uznávaný profesionál, teší sa dôveryhodnosťou, čo má obrovský význam," dodal.

Kremeľ tradične prikladá najväčší význam štátnym televíziám, z ktorých väčšina ľudí v Rusku naďalej čerpá informácie o dianí v krajine a vo svete. Mladšia generácia v Rusku rovnako ako inde vo svete ale trávi pri televíznych obrazovkách čoraz menej času a informácie často čerpajú zo sociálnych sietí.

Putin ocenil vznik novej celoštátnej mládežníckej organizácie Hnutia prvých, ktorá bola založená tento mesiac z iniciatívy úradov. Má vychovávať mládež k vlastenectvu a vytvárať jej svetový názor „na základe tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt“. Odbočky hnutia majú vzniknúť v každej oblasti, meste a škole.

Ruskí komentátori pokladajú za príznačné, že návrh zákona o vytvorení hnutia bol parlamentu predložený práve na 100. výročie vzniku sovietskej pionierskej organizácie, hoci Kremeľ vtedy poprel, že by sa chystal pionierov resuscitovať. Novo vznikajúce hnutie sa podľa pôvodného návrhu malo volať Veľká zmena.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok