ONLINE: Putin priznal problémy pri jesennej mobilizácii. Vyzval rezort obrany, aby prijal kritiku

ta3 TASR ČTK ČT24
21.12.2022 06:40

Okrem sľubov o modernizácii a lepšom vybavení armády v stredu ruský prezident Vladimir Putin tiež priznal, že sa jesenná mobilizácia 300-tisíc mužov neodohrala presne podľa jeho predstáv a "odhalila určité problémy, ktoré treba riešiť". Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Putin priznal problémy pri jesennej mobilizácii. Vyzval rezort obrany, aby prijal kritiku
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:05 Biden zopakoval, že Spojené štáty budú Ukrajinu, ktorá čelí brutálnemu útoku Ruska, podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. Na tlačovej konferencii po rokovaní so Zelenským ocenil silu Ukrajincov, ktorí sa invázii bránia. "Nikdy nezostanete sami," sľúbil Biden Zelenskému.

22:21 Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, v stredu schválila novú legislatívu, na základe ktorej bude možné ukladať "sabotérom" dlhoročné tresty väzenia. 

21:38 V Donecku na východe Ukrajiny zasiahlo v pondelok ostreľovanie kanceláriu misie Medzinárodného výboru červeného kríža (MVČK), oznámila v stredu organizácia na svojom webe. Nikto z pracovníkov pri tejto udalosti neutrpel. Za posledných niekoľko dní ide ale už o tretí podobný incident, do ktorého bol MVČK vtiahnutý, upozornila organizácia.

21:17 Šéf Vagnerovej skupiny údajne navštívil väznicu, v ktorej je ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj a do bojov na Ukrajine sa snažil verbovať miestnych väzňov. Uviedol to v stredu  Navaľnyj s tým, že návštevu Jevgenija Prigožina mu opísal "očitý svedok", píše agentúra Reuters. 

20:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu poďakoval Spojeným štátom za podporu. Povedal to počas stretnutia so svojím americkým kolegom Joeom Bidenom v Bielom dome. 

20:50 Dánsko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 300 miliónov dánskych korún (42,8 milióna dolárov), oznámilo v stredu dánske ministerstvo obrany. 

20:35 Ruské jednotky sa naďalej svojimi útokmi zameriavajú na mestá Bachmut a Avdivka. Snaží sa tiež zlepšiť svoje taktické postavenie v smeroch na mestá Kupjansk a Lyman, uvádza správa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny. "Nepriateľ počas dňa začal tri raketové útoky a nálet na civilné objekty v Záporoží. Ruské lietadlá cynicky zasiahli nemocnicu v meste Huljajpole. Rusi navyše podnikli viac ako dvadsať útokov pomocou raketometných systémov MLRS," píše sa v správe.

20:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegrame uviedol, že je vo Washingtone, aby poďakoval Američanom, prezidentovi Joe Bidenovi aj Kongresu za ich tak potrebnú pomoc.

19:55 Americký Senát schválil Lynne Tracyovú ako budúcu veľvyslankyňu USA v Rusku. Kariérna diplomatka a súčasná veľvyslankyňa USA v Arménsku bude prvou ženou zastávajúcou tento post, píše agentúra Reuters.

19:03 Nemecká vláda označila rozhodnutie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského navštíviť Biely dom za "veľmi pozitívny signál". Uviedol to v stredu hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, informovala agentúra DPA. 

18:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu priletel do Washingtonu. V Bielom dome ho prijme americký prezident Joe Biden, vystúpi aj pred členmi oboch komôr Kongresu. K zákonodarcom prehovorí o 19:30 miestneho času (01:30 SEČ), uviedla na Twitteri predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

18:37 Spojené štáty v stredu oznámili, že Ukrajine dodajú systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Informovala agentúra AFP.

17:54 V stredu večer nebudú viaceré známe miesta či monumenty na celom svete vysvietené ako prejav solidarity s Ukrajinou. Tamojšia civilná infraštruktúra čelí ruským útokom a v ich dôsledku častým výpadkom prúdu. Informovala o tom stanica CNN. 

16:38 Európska komisia v stredu schválila nemecký program v hodnote 49 miliárd eur, ktorý má pomôcť podnikom čeliť ekonomickým dôsledkom vojny na Ukrajine. Komisia dospela k záveru, že program je v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom krízovom rámci štátnej pomoci.

16:22 Okrem sľubov o modernizácii a lepšom vybavení armády v stredu ruský prezident Vladimir Putin tiež priznal, že sa jesenná mobilizácia 300-tisíc mužov neodohrala presne podľa jeho predstáv a "odhalila určité problémy, ktoré treba riešiť". Reuters pripomína, že povolaní boli vtedy aj muži, ktorí neboli fyzicky zdatní alebo boli príliš starí. Ruský prezident tiež ministerstvo obrany vyzval, aby bolo v tomto ohľade otvorené konštruktívnej kritike.

15:34 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu označil konflikt na Ukrajine za "spoločnú tragédiu", za ktorú však podľa neho nemôže Moskva, ale Kyjev a jeho spojenci. Informovala agentúra AFP.

15:08 Biely dom potvrdil, že americký prezident Joe Biden sa chystá v stredu oznámiť dodanie systémov protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot Ukrajine na pomoc v boji s Ruskom. Informuje o tom denník The Guardian odolávajúci sa na prepis telekonferencie s novinármi, ktorú Biely dom zverejnil na svojej webstránke.

14:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v stredu absolvuje návštevu Spojených štátov, cestoval do Poľska vlakom. Poľská televízna stanica TVN24 zachytila vo videu okamih, keď Zelenskyj dorazil do mesta Przemyšl neďaleko poľsko-ukrajinských hraníc. 

14:33 Rusko plánuje zriadiť základne na podporu svojho vojnového loďstva v dvoch okupovaných prístavoch na juhu Ukrajiny. Oznámil to v stredu ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý zároveň vyhlásil, že počet príslušníkov ruskej armády by sa mal zvýšiť na 1,5 milióna. 

14:08 Ruské námorníctvo dostane v januári novú hypersonickú raketu. Vláda je zároveň pripravená podporovať ozbrojené sily bez finančných obmedzení a na vedenie takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine dostanú ruské sily všetko, čo budú potrebovať. V prejave pred vysokými predstaviteľmi armády to v stredu prisľúbil ruský prezident Vladimir Putin.

13:37 Príchod ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Washingtonu má isté historické paralely s návštevou britského premiéra Winstona Churchilla pred 81 rokmi, píše web televízie CNN.  

13:12 Zdá sa, že žiadna z krajín Európskej únie riadne nevyšetruje septembrové úniky plynu z plynovodov Nord Stream, vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Európske štáty už skôr vyjadrili podozrenie, že išlo o zámerné poškodenie, a niektoré z nich obvinili Moskvu. Tá naopak zo sabotáže obvinila Západ. Incident vyšetrujú dánske a švédske úrady.

12:56 Najstaršej ruskej ľudskoprávnej organizácii Moskovská helsinská skupina hrozí zánik, informovala v stredu rakúska verejnoprávna stanica ORF. Tamojšie ministerstvo spravodlivosti totiž požiadalo o jej zrušenie. 

12:20 Dnešná návšteva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Washingtone je zásadná, prezident pri nej ukáže, prečo je výhodné naďalej podporovať Ukrajinu a poskytnúť jej ďalšie zbrane, povedal dnes agentúre Reuters Mychajlo Podoljak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

12:08 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi vo štvrtok navštívi Rusko, kde bude diskutovať o vytvorení bezpečnostnej zóny okolo ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne.

11:44 Česká republika si v stredu prevzala prvý z 15 tankov Leopard 2A4, ktoré jej darovalo Nemecko za pomoc Ukrajine. Kľúče od tanku symbolicky prevzala v kasárňach Přáslavice česká ministerka obrany Jana Černochová.

11:11 Bolo naivné očakávať, že ruský prezident Vladimir Putin počas svojej utorkovej návštevy Minska predstúpi pred novinárov a oznámi dátum ďalšieho ruského útoku na Ukrajinu z Bieloruska, napísal v stredu v súvislosti so stretnutím Putina s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom poľský denník Rzeczpospolita. 

10:44 Ruské jednotky od októbra obsadili v okolí východoukrajinského mesta Bachmut oblasť s rozlohou 192 kilometrov štvorcových. Uvádza to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorého je tempo postupu Rusov v tejto oblasti už od jesene viac-menej rovnaké. 

10:05 Čína dúfa, že všetky strany zapojené do ukrajinského konfliktu zachovajú umiernenosť a vyriešia krízu politickými prostriedkami. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý sa dnes v Pekingu zišiel s podpredsedom ruskej bezpečnostnej rady, bývalým prezidentom a niekdajším premiérom Ruska Dmitrijom Medvedevom.

9:39 Podľa predstaviteľa Bieleho domu, ktorý hovoril s novinármi, Zelenskyj zostane vo Washingtone "niekoľko hodín". S Bidenom sa má podľa agentúry AP stretnúť dnes popoludní miestneho času. Obaja prezidenti, ktorí si počas vojny opakovane telefonovali, vystúpia na spoločnej tlačovej konferencii. Zelenskyj následne prehovorí pred Kongresom.

9:18 Ukrajinské letectvo pri posledných štyroch vlnách útokov napočítalo celkom 67 iránskych dronov vypustených Ruskom. S odvolaním sa na hovorcu letectva Jurija Ihnata to napísal portál Ukrajinska pravda.

8:51 Agentúra Reuters v aktuálnej analýze upozorňuje, že odchod spoločností Nokia a Ericcson na konci roka môže postupne ochromiť mobilné siete a komunikáciu v Rusku, čo pocítia aj bežní Rusi. Podľa expertov sa dá očakávať zhoršenie rýchlosti mobilného internetu, viac nespojených hovorov či úplné výpadky služieb.

8:20 Bielorusko vydalo v stredu výnos, ktorý dočasne obmedzí prístup k častiam juhovýchodnej Homeľskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou i Ruskom.

7:53 Ukrajinskí pohraničníci, ktorí stavali opevnenia pri rieke Dneper, objavili v Chersonskej oblasti pozostatky starovekého rímskeho sídliska. Oznámila to v utorok Štátna pohraničná stráž Ukrajiny.

7:35 Volodymyr Zelenskyj na Twitteri potvrdil, že je na ceste do USA.

7:08 Kremeľ klame, keď tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin v uplynulých dňoch navštívil oblasti bojov, píše portál Ukrajinska pravda s odkazom na investigatívnych žurnalistov. Tí po rozbore dostupných záberov dospeli k záveru, že Putin v skutočnosti navštívil vojenské veliteľstvo v Rostove nad Donom a nie frontovú líniu na Ukrajine.

6:42 Spojené štáty sa počas Zelenského návštevy chystajú ohlásiť nový balíček vojenskej pomoci vo výške 1,8 miliardy dolárov, ktorý má zahŕňať systém protivzdušnej obrany Patriot, uviedla agentúra AP. Kyjev v posledných mesiacoch vytrvalo žiadal svojich západných spojencov, aby mu poskytli prostriedky na obranu pred vzdušnými útokmi Ruska na kritickú infraštruktúru.

6:40 Udalosti v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme sledovali ONLINE aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok