Rokovania o bezpečnej zóne pri záporožskej elektrárni pokračujú. Rosatom a MAAE doposiaľ nedospeli k dohode

ta3 TASR
22.12.2022 14:29

Rokovania o vytvorení bezpečnej zóny v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine, ktorá je zároveň najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe, stále pokračujú, uviedla vo štvrtok Moskva.

Ukrajina
TASR/AP

Ruský štátny energetický gigant Rosatom uviedol, že diskusie o tejto otázke s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu doposiaľ nedospeli k dohode. Pozície oboch strán sú však podľa Rosatomu "blízke".

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi o tejto záležitosti vo štvrtok v Moskve diskutoval s ruskými armádnymi predstaviteľmi i zástupcami Rosatomu, napísala agentúra AP. 

Šéf MAAE naznačil, že po "ďalšom kole nevyhnutných diskusií" sú potrebné ďalšie rokovania. "Je kľúčové, aby sa zóna zameriavala výlučne na prevenciu jadrovej havárie. Pokračujem vo svojom úsilí o dosiahnutie tohto cieľa s maximálnou naliehavosťou," napísal Grossi v príspevku na Twitteri. 

MAAE vyzýva na zriadenie bezpečnej zóny v okolí ZAES, ktorú v súčasnosti okupujú ruské jednotky, odkedy sa elektráreň stala opakovane terčom ostreľovania v rámci bojov prebiehajúcich v oblastiach neďaleko od elektrárne. Zodpovednosť zaň si navzájom pripisujú Rusko a Ukrajina.

Útoky vyvolali obavy z možnej jadrovej katastrofy v prípade, že by bola elektráreň zničená alebo vážne poškodená. Doterajšie ostreľovanie sa zatiaľ zaobišlo bez vážnejších škôd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok