Zelenského návšteva Washingtonu sa pripravovala mesiace. Chcel prísť skôr

TA3 ČTK
22.12.2022 15:58

Myšlienka, že by sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mohol vypraviť na odvážnu cestu do USA, sa zrodila dlho predtým, než bola oznámená krátko pred jeho príletom do Washingtonu, napísala vo štvrtok agentúra AP.

Pri októbrovom parlamentnom summite Medzinárodnej krymskej platformy v Záhrebe šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová so svojim ukrajinským náprotivkom hovorila o možnosti, že by Zelenskyj prehovoril k americkému Kongresu. Predstavitelia administratívy amerického prezidenta Joea Bidena s ukrajinskou stranou tiež niekoľko mesiacov diskutovali o možnej Zelenského návšteve Bieleho domu. Dúfali pritom, že sa to podarí uskutočniť do konca roka, aby to Ukrajine vyslalo silný signál, že má podporu pred nástupom ťažkej zimy, pri ktorej by ruský prezident Vladimir Putin mohol útoky zintenzívniť.

Zelenskyj v skorších rozhovoroch Bidenovi a ďalším predstaviteľom jeho administratívy naznačil, že Spojené štáty sú prvou krajinou, kam sa chce vydať, až pre cestu nastanú správne podmienky, oznámil AP vysoko postavený americký činiteľ, ktorý bol s obsahom rozhovorov oboznámený. Biden pozvanie zopakoval pri telefonáte 11. decembra a Zelenskyj tentoraz americkému prezidentovi povedal, že nastal správny čas.

Zelenskyj chcel prísť skôr

"Naozaj som chcel prísť skôr. Pán prezident to vie, ale nemohol som to urobiť, pretože situácia bola veľmi zložitá," povedal Zelenskyj v stredu v Oválnej pracovni Bieleho domu. Poznamenal, že cesta sa mohla uskutočniť teraz, pretože "sme situáciu dostali pod kontrolu... predovšetkým vďaka vašej podpore"

Zákulisné detaily Zelenského prekvapivej návštevy Washingtonu popísali asistent Pelosiovej, americký úradník a vysoko postavený predstaviteľ Bidenovej administratívy. Priali si zostať anonymní, aby mohli hovoriť o plánovaní tajnej cesty. Akonáhle sa veci dali do pohybu, bola Zelenského desaťhodinová návšteva, pri ktorej sa stretol s Bidenom, mal s ním tlačovú konferenciu a prehovoril ku Kongresu, naplánovaná veľmi rýchlo.

Biely dom zaslal Zelenskému oficiálne pozvanie 14. decembra po telefonáte oboch prezidentov 11. decembra. Zelenskyj pozvanie prijal v piatok a návšteva bola potvrdená o dva dni neskôr, keď Biely dom o ceste informoval kanceláriu Pelosiovej. "Som potešený, že ste bol schopný podniknúť túto cestu a ste tu," povedal Biden v stredu Zelenskému. "Je mi cťou byť po vašom boku pri spoločnej obrane proti tomu, čo je brutálna, surová vojna vedená Putinom," dodal.

Išlo o prvú zahraničnú cestu

Stredajšia Zelenského krátka návšteva Washingtonu bola naplánovaná do najmenších detailov. Jednalo sa pritom o prvú zahraničnú cestu ukrajinského prezidenta od 24. februára, kedy Putin začal inváziu na Ukrajinu. Podľa poľskej súkromnej televíznej stanice TVN24 ukrajinský prezident v stredu skoro ráno prekročil poľské hranice a prišiel na vlakovú stanicu v poľskom pohraničnom meste Przemyśl, kam pred ním prišlo mnoho Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. 

V sprievode americkej veľvyslankyne na Ukrajine Bridget Brinkovej bol prevezený autom amerického veľvyslanectva na letisko v Rzeszówe, odkiaľ letel priamo na Andrewsovu základňu v Marylande neďaleko Washingtonu. Do Spojených štátov ukrajinského prezidenta dopravil stroj amerického letectva, ktorý využíva americká vláda a ktorý sa väčšinou používa na prepravu ministrov a ďalších činiteľov okrem prezidenta a viceprezidentky.

Biely dom verejne oznámil chystanú návštevu Zelenského až v stredu o jednej hodine ráno miestneho času, pretože čakal, kým bude ukrajinský prezident v bezpečí mimo Ukrajiny. Akonáhle Zelenskyj pristál v USA, začala ho chrániť americká Tajná služba, ako býva pri návštevách hláv štátov zvykom.

Predstaviteľ Bidenovej administratívy uviedol, že USA sa Zelenským jeho bezpečnosť úzko konzultovali a že ukrajinský prezident považoval bezpečnostné opatrenia za dostačujúce na to, aby mohol krátku návštevu podniknúť.  Pelosiová, ktorá v posledných mesiacoch cestovala po svete a silne hájila Ukrajinu, tiež niekoľko mesiacov pripravovala pôdu pre Zelenského vystúpenia v Kongrese. Na pozvanie Zelenského a predsedu ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka sa v októbri zúčastnila záhrebského summitu. 

Zelenskyj tam k publiku prehovoril o "dôležitosti neochvejnej solidarity slobodného sveta s Ukrajinou", čo Pelosiová zdôraznila vo svojom pozvaní ukrajinskému prezidentovi. Predsedníčka Snemovne reprezentantov po návrate z Chorvátska začala diskutovať o myšlienke jeho prejavu, pričom o svojich zahraničných rozhovoroch informovala ostatných čelných predstaviteľov Kongresu z radov demokratov i republikánov.

V stredu Pelosiová, len niekoľko dní predtým, než odovzdá svoju funkciu republikánom, ktorí získali v Snemovni reprezentantov väčšinu v novembrových voľbách, konečne privítala Zelenského v Kapitole. 

Uviedla, že je na návštevu hrdá a že stretnutie s ukrajinským prezidentom pre ňu predstavuje "veľkú česť". Návšteva tiež prišla vo chvíli, keď americkí zákonodarcovia rokujú o ďalších výdavkoch, ktorých súčasťou má byť ďalších 45 miliárd dolárov na mimoriadnu pomoc Ukrajine.

"Vaša návšteva prichádza v čase, keď sa Kongres pripravuje na schválenie ďalšieho významného kola bezpečnostnej, ekonomickej a humanitárnej pomoci," povedala Pelosiová Zelenskému. 

Kongresu venoval ukrajinskú vlajku

"Dúfajme, že sa počas nasledujúcich 48 hodín tak stane," dodala. Zelenskyj hovoril o svojej utorkovej návšteve ukrajinského Bachmutu v Doneckej oblasti, kde prebiehajú tvrdé boje, a opisoval atmosféru v meste a ničivé následky. Kongresu venoval ukrajinskú vlajku popísanú odkazmi, ktorú dostal od ukrajinských vojakov v Bachmute.

"Požiadali ma, aby som túto vlajku priniesol vám, americkému Kongresu, členom Snemovne reprezentantov a senátorom, ktorých rozhodnutia môžu zachrániť milióny ľudí," povedal Zelenskyj v záverečnej časti prejavu v Kongrese "Tak nech sú tieto rozhodnutia prijaté. Nech táto vlajka zostane s vami. Dámy a páni, táto vlajka je symbolom nášho víťazstva v tejto vojne," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok