ONLINE: Úrady v Chersone hlásia útoky a civilné obete. Španieli začnú s výcvikom ukrajinských jednotiek ešte v novembri

ta3 tasr čtk čt24
21.11.2022 06:32

Chersonské úrady oznámili, že Rusi na poludnie znovu zahájili paľbu na mesto, pričom útoky si vyžiadali civilné obete, píše server Ukrajinska pravda. Nové centrum pre výcvik ukrajinských vojakov v meste Toledo v strednej časti Španielska sa otvorí do konca novembra. Oznámil to v pondelok španielsky premiér Pedro Sánchez na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia NATO v Madride. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE:
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:25 Objavuje sa čoraz viac dôkazov, že ruskú inváziu na Ukrajinu "sprevádzajú systémové vojnové zločiny spáchané v každom regióne, kde boli rozmiestnené ruské sily". Vyhlásila to v pondelok osobitná americká vyslankyňa pre medzinárodné trestné právo Beth Van Schaacková. Informuje agentúra AFP.

22:37 Pri ruskom ostreľovaní obce Ševčenkove v Charkovskej oblasti na východe krajiny zomrela miestna prokurátorka, informovala oblastná prokuratúra. Olena Maslyčová zahynula 20. novembra v dôsledku ruského raketového útoku na obytné domy.

22:03 Luxembursko posiela na Ukrajinu ďalšie obrnené vozidlá, ktoré jej majú pomôcť v boji proti ruským silám. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. 

20:46 Ruský vicepremiér Alexander Novak zopakoval varovanie, že Rusko prestane dodávať ropu a ropné produkty do krajín, ktoré prijmú opatrenia na stanovenie cenového stropu. Jeho zavedenie presadzuje Európska únia a skupina vyspelých krajín G7.

19:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok členov NATO, aby zaistili ochranu ukrajinských jadrových elektrárni pred ruskou sabotážou. Spravil tak deň po tom, ako v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny došlo k niekoľkým výbuchom, informuje agentúra Reuters. 

18:45 Americký minister obrany Lloyd Austin v pondelok vyhlásil, že Ukrajina je lepšie pripravená na boj počas zimy než Rusko. Je podľa neho v "oveľa lepšej forme". Informuje denník The Guardian. 

18:09 Americký denník The New York Times (NYT) uvádza , že overil pravosť videí, ktoré podľa Ruska ukazujú popravu asi desiatich ruských vojnových zajatcov Ukrajinci v obci Makijivka v Luhanskej oblasti. Denník ale podotkol, že stále nie je jasné, akým spôsobom a z akého dôvodu boli ruskí vojaci zabití. Ukrajinská armáda už skôr uviedla, že videá preveruje.

17:37 Tohtoročná zima ohrozí životy miliónov ľudí žijúcich na Ukrajine a bude skúškou tamojšieho zdravotného systému, varoval dnes šéf európskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Hans Kluge. Desiatim miliónom Ukrajincov, teda štvrtine obyvateľstva, hrozia podľa neho psychologické ťažkosti, najmä kvôli trvalému vystaveniu stresu, úzkostiam, depresiám alebo post-traumatickému syndrómu. Klugeho dnešnú tlačovú konferenciu WHO vysielala naživo na internete.

17:05 Luxemburský minister obrany François Bausch podľa serveru European Pravda oznámil, že Luxembursko na Ukrajinu dodá nové vozidlo typu humvee.

16:16 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó je v Rusku, kde sa dnes zúčastnil fóra o jadrovej energetike. Maďarsko udržuje politické aj ekonomické vzťahy s Moskvou napriek ruskej invázii na Ukrajinu.

16:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyzvali, aby medzinárodné spoločenstvo ochránilo Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú na Ukrajine okupujú ruské vojská. Obaja pritom vo svojich vyhláseniach obvinili druhú stranu z ostreľovania zariadenia, ktoré je najväčším svojho druhu v Európe. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:22 Ukrajina sa kvôli zničenej infraštruktúre chystá zvýšiť poplatok za tranzit ropy do Maďarska a na Slovensko o 18 percent, uviedla agentúra Bloomberg.

14:53 Agentúra TASS s odvolaním sa na svoje zdroje informovala o zatknutí Jurija Degťareva, ministra prírodných zdrojov a environmentálnej bezpečnosti samozvanej Luhanskej ľudovej republiky. Píše to server Ukrajinska pravda.Podľa zdrojov agentúry TASS je úradník podozrivý zo spáchania podvodu. Bol zatknutý a zatiaľ umiestnený na dva mesiace do väzby.

14:27 Dnes Ukrajina oslavuje Deň vzdušných útočných síl. "Toto sú odvážni muži a ženy v gaštanových baretoch, ktorí prešli ohňom bojov v Donbase, na severe a juhu Ukrajiny. Boli vo vojne takmer 9 rokov. Budú bojovať až do víťazstva - pod zástavou sv. Michala," uviedol portál Defense od Ukraine.

13:48 Chersonské úrady oznámili, že Rusi na poludnie znovu zahájili paľbu na mesto, pričom útoky si vyžiadali civilné obete, píše server Ukrajinska pravda. "V Chersone sa opäť stala terčom útoku civilná infraštruktúra. Sú aj zranení civilisti, je im poskytovaná lekárska pomoc," uviedol na Telegrame prvý podpredseda Chersonskej oblastnej rady Jurij Sobolevskij.

13:23 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg poslancov z členských krajín Aliancie varoval pred poľavujúcou pomocou Ukrajine. Povedal, že štáty NATO by za prípadné víťazstvo Ruska zaplatili vysokú cenu, informovala agentúra DPA. Stoltenberg na parlamentnom zhromaždení NATO pripustil, že podpora  Chersonské úrady oznámili, že Rusi na poludnie znovu zahájili paľbu na mesto, pričom útoky si vyžiadali civilné obete, píše server Ukrajinska pravda. "V Chersone sa opäť stala terčom útoku civilná infraštruktúra. Sú aj zranení civilisti, je im poskytovaná lekárska pomoc," uviedol na Telegrame prvý podpredseda Chersonskej oblastnej rady Jurij Sobolevskij.Ukrajiny so sebou nesie náklady a že mnoho ľudí sa stretáva s problémami kvôli rastúcim cenám energií a potravín.

13:22 V Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny prišiel o život bývalý dôstojník ruskej polície, ktorý bol vo vlasti odsúdený na 15 rokov do väzenia za vraždu manželky. Bývalý major Sergej Kadackij z Rostova bojoval v radoch žoldnierov z Wagnerovej skupiny. Po smrti bol vyznamenaný medailou Za odvahu, napísala na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC s odvolaním sa na rostovské médiá. Silne opitý Kadackij v lete 2017 na ceste vedúcej z Rostova do prístavu Taganrog strieľal z pušky po aute, v ktorom bola jeho manželka a svokor. Manželka zahynula na mieste, svokor prežil.

13:20 Ukrajinská vláda plánuje evakuáciu Chersonu a Mykolajivu kvôli prichádzajúcej zime. Boje v oboch juhukrajinských mestách vážne zničili kľúčovú energetickú infraštruktúru a ukrajinské úrady vyjadrili obavu z humanitárnej krízy, ktorú by klesajúce teploty mohli spôsobiť. Pomoc s evakuáciou ponúkne v nasledujúcich dňoch vláda tým, ktorí majú záujem odísť dobrovoľne, informoval denník The New York Times.

12:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti pondelkového národného Dňa dôstojnosti a slobody ocenil odhodlanie Ukrajincov vzdorovať ruskej invázii a dodal, že jeho ľud je pripravený bojovať až do konca. Píšu o tom agentúra DPA i denník The Guardian, informuje TASR. Podľa prezidenta každý videl, čoho sú Ukrajinci schopní – "bojovať s najväčšou armádou na svete a zároveň sa stať najlepšou armádou na svete".Zelenskyj v príhovore ocenil nielen vojakov, hasičov a lekárov, ale aj učiteľov, ktorí vyučovali on-line, obyvateľov dedín, ktorí pre ukrajinských vojakov varili, krajčírov, ktorí im prešívali uniformy, či civilistov, ktorí "vlastnými rukami" zastavovali nepriateľské tanky a obrnené vozidlá. "Môžeme byť bez peňazí. Bez paliva. bez teplej vody. Bez svetla. Ale nie bez slobody," vyhlásil Zelenskyj.  

12:26 Nové centrum pre výcvik ukrajinských vojakov v meste Toledo v strednej časti Španielska sa otvorí do konca novembra. Oznámil to v pondelok španielsky premiér Pedro Sánchez na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia NATO v Madride, informujú spravodajské stanice Sky News a CNN. "Budeme sa podieľať na výcvikovej misii EÚ," povedal predseda španielskej vlády. Zároveň oznámil, že na Ukrajinu bude v najbližších týždňoch vyslaná španielska polícia, aby pomohla ukrajinským úradom s vyšetrovaním vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti pripisovaných Rusku. 

12:25 Takmer všetky ruské regióny sa rozhodli čiastočne zrušiť slávnostné akcie na vítanie Nového roka, hlavne ohňostroje a firemné večierky. Časť akcií sa však uskutoční, a to hlavne tie, ktoré sú určené deťom, napísala dnes agentúra TASS s odvolaním sa na regionálne úrady. Denník Kommersant dal rušenie osláv do súvislosti so "špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine", ako Moskva nazýva vojnu Ruska proti susednej krajine, ktorá si už vyžiadala desiatky tisíc životov.

12:23 Ruská vojenská základňa v dočasne obsadenej obci Veselo v Melitopoľskom okrese bola zničená, informoval na Telegrame starosta Melitopolu Ivan Fedorov.

12:17 Ruský vojak Nikita Čibrin zo 64. samostatnej gardovej motostreleckej brigády, ktorý utiekol z frontu a dostal sa do Španielska, potvrdil rad vojnových zločinov spáchaných ruskou armádou v Kyjevskej oblasti. O jeho výpovedi informoval server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na nezávislý denník The Insider. Ruský vojak rozprával o rabovaní a potvrdil niekoľko znásilnení ruskými vojakmi v obci Andriivka. Vojak uviedol, že ruské vojenské velenie vyvíja fyzický a psychický nátlak na tých, ktorí chcú z frontu utiecť alebo sa nechať zajať. "Všetci boli zastrašovaní tým, že im budú odrezané genitálie," povedal Chibrin.

12:07 Ukrajina zatiaľ v teohtoročnej sezóne vyviezla takmer 16,2 milióna ton obilia, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúcej sezóny pokles o 31,7 percenta. S odvolaním sa na údaje, ktoré dnes zverejnilo ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva, o tom informovala agentúra Reuters. Ukrajina je významným svetovým producentom a vývozcom obilia. Kvôli ruskej invázii a následnej blokáde čiernomorských prístavov ale vývoz obilia prudko klesol. To prispelo k zvýšeniu svetových cien potravín ak obavám z ich nedostatku najmä v Afrike a na Blízkom východe.

11:02 Najmenej jednu obeť na živote si vyžiadalo ruské ostreľovanie mesta Ševčenkove v Charkovskej oblasti na východe krajiny. V sutinách obytného domu, ktorý sa zrútil po nedeľnom zásahu ruskou raketou S-300, záchranári našli mŕtvu tridsaťosemročnú ženu a dvoch ranených, oznámil server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova. Záchranári pokračujú v odstraňovaní trosiek.

10:50 Talianska vláda požiada parlament, aby prijal nový zákon týkajúci sa poskytovania vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine aj v budúcom roku. V rozhovore s denníkom Il Foglio to povedal taliansky minister obrany Guido Crosetto. Teraz talianska vláda môže pomoc Ukrajine čeliacej ruskej agresii posielať bez toho, aby musela zakaždým žiadať parlament o súhlas. Platnosť dekrétu, ktorý to umožňuje, ale vyprší koncom roka. "Ministerstvo obrany čoskoro navrhne, aby toto opatrenie bolo obnovené a jeho platnosť predĺžená na celý rok 2023," povedal minister obrany. Uviedol tiež, že Taliansko bude pokračovať v dodávkach zbraní tak, ako sa na tom dohodne so spojencami v Severoatlantickej alianci a s ukrajinskými predstaviteľmi.

10:31 Mesto Svatove na severovýchode Ukrajiny sa zdá byť zraniteľným miestom na krídle ruských vojsk, upozornilo v pondelok britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky britskej rozviedky. Ukrajinské velenie v rannej zvodke hlási odrazenie južnejšie vedených ruských útokov pri Bachmute a pri ďalších deviatich obcí v Donbase na východe krajiny.

9:58 Zbrane, ktoré západné krajiny dodávajú Ukrajine čeliace ruskej agresii, môžu skončiť v rukách zločineckých skupín alebo teroristov operujúcich v Británii. V rozhovore s denníkom The Sunday Times na to upozornil šéf Národného kriminálneho úradu (NCA) Graeme Biggar. Bezpečnostní činitelia v Európe sledujú, či sa na čiernom trhu neobjavili guľomety, pištole alebo granáty

9:57 Európski obchodníci sa ponáhľajú s doplňovaním zásob ruskej nafty predtým, než začne vo februári platiť v EÚ zákaz jej dovozu, pretože alternatívne zdroje sú stále obmedzené. Píše to agentúra Reuters. Od 1. do 12. novembra sa objem nákladu nafty určený pre skladovaciu oblasť Amsterdam-Rotterdam-Antverpy (ARA) zvýšil oproti októbru o 126 percent na 215-tisíc barelov denne, upozornila analytička spoločnosti Vortexa Pamela Mungerová. EÚ zakáže dovoz ruských ropných produktov 5. februára. Na dovoze nafty z Ruska je región značne závislý. Už v decembri má vstúpiť do platnosti zákaz dovozu ruskej ropy.

9:17 Ministerstvo vnútra SR informuje, že hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni  (14.11.  – 20. 11. 2022) na vstupe do Slovenskej republiky 17 504 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 644 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v uplynulých  dňoch 19 162 ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom od  (07. 11.  – 13. 11. 2022) prešlo z Ukrajiny na vstupe do Slovenskej republiky 17 758 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 740 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými  priechodmi 18 686 ľudí.

9:09 Vplyv vojenských blogerov v Rusku rastie, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa neho ruský líder Vladimir Putin aj napriek sprísňovaniu cenzúry v krajine obhajuje túto zhruba päťstočlennú komunitu pred útokmi ministerstva obrany. Komentátori zastávajú silne provojnové a nacionalistické postoje, objavujú sa medzi nimi ale aj kritické hlasy. Kremeľ im umožnil stále získať kvázi oficiálne, ale nezávislé postavenie. Väčšina blogerov buď pôsobí na frontoch, alebo má zdroje v ruských vojenských štruktúrach, čo im umožňuje vytvárať hodnotenia na základe správ z prvej ruky, nezávisle od informácií a cenzúry ministerstva obrany. Podľa zahraničných médií je ich tolerovanie zo strany Kremľa prekvapivé.

8:21 Nemecko pomôže Ukrajine obnoviť zariadenia energetickej infraštruktúry, ktoré sú bombardované Ruskom, uviedla nemecká ministerka pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Svenja Schulzová. Pomoc bude zahŕňať dodávky generátorov, opravy elektrického vedenia, vodovodov a plynovodov. "Urobíme všetko pre to, aby Ukrajina túto vojnu prežila," povedala v rozhovore pre ARD.

7:53 Po víkendových ruských úderoch v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne nedošlo k žiadnemu jadrovému incidentu, uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). "Opäť sme mali šťastie, že k potenciálne vážnemu jadrovému incidentu nedošlo. Nabudúce už také šťastie mať nemusíme. Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme sa uistili, že žiadne nabudúce už nebude," uviedol MAAE Rafael Grossi. Dodal, že trvá na vytvorení ochrannej zóny okolo elektrárne. "Hoci nedošlo k priamemu zásahu do kľúčových systémov jadrovej bezpečnosti a zabezpečenia elektrárne, ostreľovanie sa k nim nebezpečne priblížilo. Hovoríme o metroch, nie o kilometroch. Nech už ostreľuje Záporožskú jadrovú elektráreň ktokoľvek, podstupuje obrovské riziko a hazarduje so životmi mnohých ľudí," Grossi.

7:26  Portál NEXTA na svojom profile na Twitteri informuje o nočnom útoku v Dnepropetrovskej oblasti.

7:20 Ruská armáda zaútočila pomocou mínometov na mesto Bilopillja v Sumskej oblasti. Na jednu z priľahlých pohraničných dedín bolo vykonaných 22 úderov. Pri útoku bolo poškodené komunitné umelecké centrum, pekáreň, obchod, elektrické vedenie a plynovod, uviedol server Ukrainska pravda.

7:14  Podľa analytického projektu Oryx stratila ruská armáda od začiatku invázie najmenej 8044 kusov techniky. Z nich bolo najmenej 4 927 zničených, 198 poškodených a 300 opustených. Ďalších 2 619 jednotiek bolo ukoristených ukrajinskými silami. Informácie sú zhromažďované na základe fotografií, videí a ďalších verejne dostupných údajov. Analytici sa domnievajú, že skutočné počty stratenej ruskej techniky môžu byť ešte podstatne vyššie, pretože správa sa obmedzila len na techniku, ktorú bolo možné jednoznačne overiť.

6:32 Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko v nedeľu neskoro večer na sociálnej sieti Telegram napísal, že ruské sily v Chersonskej oblasti zasiahli paľbou obytnú budovu. "Pod troskami môžu byť ľudia. Na mieste pracujú záchranári," dodal.

6:31 Podľa nezávislého ruského spravodajského servera Mediazona došlo od začiatku septembra do začiatku novembra k najväčšiemu poklesu počtu väzňov v Rusku prinajmenšom od roku 2010, upozornil server Meduza. Ruská vláda pritom nevyhlásila amnestiu ani neprijala žiadny zákon, od ktorého by sa dalo očakávať zníženie počtu väzňov v krajine. Vo väzniciach ale do svojich radov verbuje odsúdenca súkromná ruská armáda Wagnerovci. Do polovice októbra podľa odhadov zrekrutovali vyše 30-tisíc ľudí. Záznamy ruskej Federálnej väzenskej služby uvádzajú, že na začiatku augusta bolo v ruských väzniciach celkom takmer 349-tisíc osôb. Do septembra sa tento počet znížil približne o tisíc väzňov – zmena zodpovedá niekoľkoročnému trendu postupného znižovania počtu odsúdených. V nasledujúcich dvoch mesiacoch potom ale počet väzňov klesol o viac ako 23-tisíc, začiatkom októbra opäť stúpol na 338-tisíc a začiatkom novembra klesol o 13-tisíc.

6:30 Ruská armáda pokračuje v ostreľovaní ukrajinských pozícií delostreleckou paľbou, na východe krajiny podnikla len za nedeľu takmer 400 takých úderov, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočnom videoprejave. "Najtvrdšie boje sa naďalej odohrávajú v Doneckej oblasti. Hoci dnes (v nedeľu) bolo vzhľadom na horšie sa počasie zaznamenaných menej ruských útokov, ich počet zostáva stále extrémne vysoký," vyhlásil Zelenskyj. "V Luhanskej oblasti sa pomaly posúvame dopredu," dodal.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v nedeľu, 20. novembra: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok