Podľa amerických médií plánuje Ukrajina kvôli zime evakuovať mestá Cherson a Mykolajiv

ta3 čtk
21.11.2022 12:59

Ukrajinská vláda plánuje evakuáciu Chersonu a Mykolajivu kvôli prichádzajúcej zime. Boje v oboch juhukrajinských mestách vážne zničili kľúčovú energetickú infraštruktúru a ukrajinské úrady vyjadrili obavu z humanitárnej krízy, ktorú by klesajúce teploty mohli spôsobiť. Pomoc s evakuáciou ponúkne v nasledujúcich dňoch vláda tým, ktorí majú záujem odísť dobrovoľne, informoval v pondelok denník The New York Times.

Podľa amerických médií plánuje Ukrajina kvôli zime evakuovať mestá Cherson a Mykolajiv
TASR/AP (ilu)

"V súčasnosti nehovoríme o nútenej evakuácii, ale aj v prípade dobrovoľnej evakuácie nesie štát zodpovednosť za dopravu. Ľudia sa musia dostať do miesta, kde budú môcť stráviť zimu," uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč vyzval na evakuáciu do bezpečia už 13. novembra. Táto výzva ale súvisela s vysokým rizikom nepriateľských útokov po stiahnutí ruských jednotiek z oblasti. Tisíce civilistov mesto opustili už pred ruskou okupáciou a tí, ktorí zostali, sú často starší a nemohúci. Rovnako je častým cieľom ruského ostreľovania mesto Mykolajiv, ktoré sa nachádza zhruba 60 kilometrov na severozápad od Chersonu.

Po stiahnutí ruských jednotiek z Chersonu sa ukrajinská vláda usiluje o obnovenie kľúčovej infraštruktúry a základných služieb av posledných dňoch boli čiastočne obnovené dodávky elektrického prúdu. Do mesta dorazilo približne 80 ton humanitárnej pomoci v podobe hygienických balíčkov, diek, generátorov, balenej pitnej vody a detského zimného oblečenia, uviedol Januševyč.

Rusko začalo vojenský útok na Ukrajinu tento rok 24. februára. Od polovice októbra čelí Ukrajina rozsiahlemu ostreľovaniu energetickej infraštruktúry. Útoky z minulého týždňa závažne zničili energetickú sieť krajiny. Podľa Oleksandra Charčenka, riaditeľa ukrajinského Centra energetického výskumu, sieť ešte nie je v stave, aby sa dokázalo predísť rozsiahlym výpadkom prúdu v prípade ďalších útokov.

Charčenko v nedeľu uviedol, že situácia sa zlepšuje každú hodinu, ale krajina potrebuje desať až 12 dní na "obnovenie stability siete, aby budúcim útokom mohla čeliť sebavedomejšie".

S klesajúcimi teplotami a stále trvajúcou vojnou vyzvala ukrajinská vláda občanov, ktorí z krajiny utiekli, aby sa ešte nevracali. Maksym Timčenko, výkonný riaditeľ súkromnej ukrajinskej energetickej spoločnosti DTEK, odporučil, aby aj ďalší ľudia zvážili na nasledujúce tri až štyri mesiace dočasný odchod z krajiny.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) z Ukrajiny pred vojnou od februára utieklo 7,8 milióna ľudí, a jedná sa tak o najväčšie vysídlenie osôb v Európe od druhej svetovej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok