Až desať miliónov Ukrajincov má pre zimu ohrozený život a psychiku, tvrdí WHO

ta3 čtk
21.11.2022 17:37

Tohtoročná zima ohrozí životy miliónov ľudí žijúcich na Ukrajine a bude skúškou tamojšieho zdravotného systému, varoval dnes šéf európskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Hans Kluge. Desiatim miliónom Ukrajincov, teda štvrtine obyvateľstva, hrozia podľa neho psychologické ťažkosti, najmä kvôli trvalému vystaveniu stresu, úzkostiam, depresiám alebo post-traumatickému syndrómu. Klugeho dnešnú tlačovú konferenciu WHO vysielala naživo na internete.

mráz počasie zima ľudia 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Ukrajina, ktorá sa už deviaty mesiac bráni ruskej agresii, musí riešiť najmä problémy s dodávkami tepla a elektriny. Prúd je nevyhnutný na prevádzku prístrojov na jednotkách intenzívnej starostlivosti, na inkubátory alebo na skladovanie krvi, upozornil Kluge.

"WHO doteraz preverila 703 útokov na zdravotnícke zariadenia, ku ktorým došlo od začiatku vojny pred deviatimi mesiacmi. Je to porušením medzinárodného humanitárneho práva a vojnového práva," povedal Kluge na tlačovej konferencii v Kyjeve, kde sa stretol s členmi ukrajinskej vlády.

Podľa Klugeho je bez elektriny štvrtina Ukrajincov, čo ich vedie k používaniu alternatívnych zdrojov tepla, vrátane uhlia alebo naftových generátorov. To so sebou prináša zdravotné riziká, vrátane vystavenia toxickým látkam, ktoré sú škodlivé pre deti, starších ľudí a osoby s dýchacími a kardiovaskulárnymi chorobami, a hrozia aj náhodné popáleniny a zranenia, varoval Kluge.

Okrem hrozieb bezprostredne spôsobených vojnou sú na Ukrajine aj rovnaké zdravotné riziká ako inde v Európe, vrátane pandémie covidu-19 alebo sezónnej chrípky. Vo vojnou zmietanej krajine ale ich liečbu komplikuje nízka zaočkovanosť aj nedostupnosť liekov. 

Šéf európskej WHO preto vyzval na rýchle zriadenie humanitárnych koridorov, ktorými by bolo možné dopraviť na Ukrajinu všetko potrebné a to najmä do nedávno od ruskej okupácie oslobodených území, kde je situácia ešte horšia ako v iných častiach krajiny.

Kluge je tento rok na Ukrajine už po štvrtýkrát. V prejave poďakoval ukrajinským lekárom, sestrám a ostatným zdravotníkom za ich hrdinstvo. Za podporu verejnosti ocenil ukrajinskú prvú dámu Olenu Zelenskú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok