Ukrajina sa takmer o pätinu chystá zdražiť tranzit ropy na Slovensko, tvrdí Bloomberg

ta3 čtk
21.11.2022 15:21

Ukrajina chce od budúceho roka zvýšiť poplatok za tranzit ropy do Maďarska a na Slovensko o viac ako 18 percent na 13,60 eura za tonu. S odkazom na prevádzkovateľov ukrajinskej siete ropovodov Ukrtransnafta o tom dnes informovala agentúra Bloomberg. Ukrajinský podnik tvrdí, že na zvýšenie ceny je nútený kvôli tomu, že Rusi poškodili jeho energetickú infraštruktúru.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

"Pokračujúce ničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry viedlo k výraznému nedostatku elektriny, k zvýšeniu jej nákladov, k nedostatku paliva a náhradných dielov," stojí v liste, do ktorého mal Bloomberg možnosť nahliadnuť. Podľa listu, ktorý podpísal generálny riaditeľ spoločnosti Ukrtransnafta, sa tiež zvýšili náklady na organizáciu bezpečných pracovných podmienok pre personál a náklady na ochranu zariadenia.

Ukrajina zvýšila poplatok za tranzit už v apríli. Za rok je tak cena za prepravu ruskej ropy cez Ukrajinu ropovodom Družba do krajín strednej Európy vyššia asi o 51 percent. Družba privádza ruskú ropu aj do Českej republiky.

Minulý týždeň sa tok ruskej ropy do strednej Európy na deň zastavil. Bolo to preto, že delostrelecká paľba zasiahla transformátor, ktorý je potrebný na fungovanie ropovodu Družba na ukrajinskom území. Rusko v ten deň podľa kyjevského letectva odpálilo na Ukrajinu asi 100 rakiet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok