Šéf NATO varoval pred znížením podpory Ukrajine, ruské víťazstvo by štáty alianacie stálo veľa

ta3 čtk
21.11.2022 13:22

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok poslancov z členských krajín aliancie varoval pred poľavujúcou pomocou Ukrajine. Povedal, že štáty NATO by za prípadné víťazstvo Ruska zaplatili vysokú cenu, informovala agentúra DPA.

Prioritou NATO je dodať Ukrajine systémy vzdušnej obrany, povedal Stoltenberg
TASR/AP

Stoltenberg na parlamentnom zhromaždení NATO pripustil, že podpora Ukrajiny so sebou nesie náklady a že mnoho ľudí sa stretáva s problémami kvôli rastúcim cenám energií a potravín. Ak by ale ruský prezident Vladimir Putin dostal šancu zvíťaziť v útočnej vojne na Ukrajine, podľa šéfa NATO by to stálo ešte viac. "Autoritárske režimy na celom svete by sa tak dozvedeli, že brutálnou vojnou dosiahnu, čo chcú," uviedol. Svet by potom bol podľa neho ešte vo väčšej neistote a štáty NATO zraniteľnejšie. Preto treba stáť na strane Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné, dodal Stoltenberg.

Španielsky premiér Pedro Sánchez oznámil, že koncom tohto mesiaca začne v Tolede fungovať nové výcvikové stredisko pre ukrajinských vojakov. Na Ukrajinu podľa neho v najbližších týždňoch vyrazia aj španielski policajti, aby pomohli s vyšetrovaním údajných ruských vojnových zločinov.

Stoltenberg západné krajiny tiež v súvislosti s odklonom od dodávok ruských energetických surovín varoval, aby si dávali pozor a nevytvorili si novú závislosť od Číny. "Vidíme rastúce snahy Číny o kontrolu nad našou kritickou infraštruktúrou, dodávateľskými reťazcami a kľúčovými odvetviami priemyslu," uviedol. Parlamentné zhromaždenie NATO je diskusné fórum, na ktorom zákonodarcovia z 30 členských krajín aliancie preberajú otázky bezpečnosti a obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok