Od februára začne v EÚ platiť zákaz dovozu ruskej nafty, obchodníci si začali robiť zásoby

ta3 čtk
21.11.2022 09:16

Európski obchodníci sa ponáhľajú s dopĺňaním zásob ruskej nafty pred tým, než začne vo februári platiť v EÚ zákaz jej dovozu, pretože alternatívne zdroje sú stále obmedzené. Informujeme podľa agentúry Reuters.

benzín nafta diesel pumpa nádrž čerpacia stanica (SITA)
SITA

EÚ zakáže dovoz ruských ropných produktov 5. februára. Na dovoze nafty z Ruska je región značne závislý. Už v decembri má vstúpiť do platnosti zákaz dovozu ruskej ropy. Od 1. do 12. novembra sa objem nákladu nafty určený pre skladovaciu oblasť Amsterdam-Rotterdam-Antverpy (ARA) zvýšil oproti októbru o 126 percent na 215-tisíc barelov denne, upozornila analytička spoločnosti Vortexa Pamela Mungerová.

Rusko sa zatiaľ tento mesiac na celkovom dovoze pohonných hmôt do Európy podieľa 44 percentami, pretože existuje len málo okamžitých nákladovo efektívnych alternatív. V októbri jeho podiel predstavoval 39 percent, ukazujú údaje agentúry Refinitiv. Pred februárovou inváziou Moskvy na Ukrajinu bola Európa na dovoze ruského paliva závislá z viac ako 50 percent, aj napriek poklesu je Rusko stále najväčším dodávateľom nafty na kontinent.

"EÚ bude potrebovať zabezpečiť zhruba 500 000 až 600 000 barelov nafty denne, aby nahradila ruský objem, náhrada bude pochádzať z USA a tiež z oblasti na východ od Suezu, predovšetkým z Blízkeho východu a Indie," uviedol analytik firmy FGE Eugene Lindell.

Za súčasný prílev ruskej nafty môže čiastočne zákaz dodávok nafty pôvodom z Ruska na burzu ICE Futures Europe pred sankciami EÚ. Od 30. novembra musia obchodníci na ICE preukázať, že do žiadnych nádrží v širšom regióne ARA, ktoré sa použijú na januárové dodávky, sa nedostal žiadny ruský produkt. Do zásobníkov v ARA síce môže v decembri ešte doraziť ruská nafta, ale musí byť presunutá do iných nádrží, z ktorých nebude možné realizovať januárové dodávky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok