Ruskí blogeri sú voči vojne kritickí, podľa ISW ich vraj Kremeľ napriek tomu podporuje

ta3 tasr
21.11.2022 08:29

Odborníci z amerického Inštitútu pre štúdium vojny vo svojej pravidelnej správe uvádzajú, že Kremeľ podporuje komunitu vojenských blogerov a novinárov v Rusku aj napriek tomu, že ich komentáre o operáciách ruskej armády na Ukrajine sú čoraz kritickejšie.

Novinári žurnalisti Essen čakanie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Na svojom spravodajskom webe o tom v pondelok napísala britská stanica BBC. Komunitu blogerov a vojnových spravodajcov tvorí viac než 500 nezávislých autorov a v Rusku sa stala smerodajným zdrojom informácií o vojne na Ukrajine, píšu odborníci podľa BBC. Predstavitelia tejto komunity sú podporovateľmi vojny a sú známi svojimi nacionalistickými názormi.

Úzka spojitosť vojenských spravodajcov s ozbrojenými silami a polovojenskými formáciami dali tejto komunite silný hlas, ktorý má v ruskom informačnom priestore často väčšiu odozvu než vyhlásenia predstaviteľov ruského ministerstva obrany, konštatuje BBC s odvolaním sa na ISW.

Komunitu tvorí široká škála autorov - od tých, ktorí podporujú Kremeľ kritikou ruského vojenského velenia, až po tých, ktorí z vojenských neúspechov Ruska na Ukrajine priamo obviňujú Vladimira Putina.

To, že Kremeľ je tolerantný voči komunite vojenských blogerov, je pritom prekvapujúce vzhľadom na cenzúru, ktorej čelia iné, tradičnejšie médiá, vrátane opozičných a zahraničných médií, píšu experti ISW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok