ONLINE: Ukrajina mala druhýkrát skúšobne doviezť elektrinu zo Slovenska. Rusi ostreľovali Charkovskú oblasť

ta3 TASR ČTK ČT24
20.11.2022 06:59

Ukrajina podľa agentúry Ukrinform druhýkrát skúšobne doviezla elektrinu zo Slovenska. O dvoch zranených hovoria ukrajinské vojenské zdroje po nočnom ostreľovaní Charkovskej oblasti. Udalosti s vami sledujeme online.

ONLINE: Ukrajina mala druhýkrát skúšobne doviezť elektrinu zo Slovenska. Rusi ostreľovali Charkovskú oblasť
TASR/AP

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:27 Nedávne cvičenie Federálnej ochrannej služby (FSO) v Moskve, pri ktorom ozbrojenci údajne cvičili reakciu na teroristické hrozby, bolo v skutočnosti cvičením reakcie na možný štátny prevrat, uviedol opozičný ruský denník Insider. V centre Moskvy bola 26. októbra rozmiestnená vojenská technika a príslušníci FSO boli zrejme videní, ako cvičia ochranu vládnych budov. Podľa Insidera, ktorý získal prístup k dokumentom súvisiacim s cvičením, sa v skutočnosti ochranka ruského diktátora Vladimíra Putina pripravovala na jeho ochranu pred prevratom.

23:26 Blízko Rusmi okupovaného mesta Melitopol v Záporožskej oblasti sa ozvali výbuchy. Na Telegrame to napísal starosta Melitopolu Ivan Fedorov, informovala o tom agentúra Ukrinform. "Vieme o troch silných explóziách severne od Melitopolu - v oblasti okupovanej obce Vesele, blízko železničnej stanice," napísal.

21:48 Nemecko ponúklo Poľsku svoje systémy protivzdušnej obrany Patriot, aby mu pomohlo zabezpečiť poľský vzdušný priestor. Listom Rheinische Post a General-Anzeiger to dnes povedala nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Podľa agentúry Reuters tým Berlín reaguje na utorkový incident, keď na východ Poľska dopadla pravdepodobne ukrajinská raketa protivzdušnej obrany a zabila dvoch ľudí.

21:27 Ruské sily ostreľujú ukrajinské pozície delostreleckou paľbou a len na východe krajiny v nedeľu zasadili takmer 400 úderov, uviedol vo večernom videoposolstve prezident Volodymyr Zelenskyj. "Najprudšie boje sa rovnako ako predtým odohrávajú v Doneckej oblasti. Aj keď dnes bolo útokov menej kvôli zhoršujúcemu sa počasiu, ruské ostreľovanie je stále extrémne časté," uviedol Zelenskij. "V Luhanskej oblasti pri bojoch pomaly postupujeme vpred," pokračoval. Zelenskij tiež uviedol, že vojaci na juhu "dôsledne a veľmi premyslene ničí potenciál okupantov", ale neuviedol žiadne podrobnosti.

20:58 Stovky obyvateľov Chersonu si v nedeľu prišli nakúpiť potraviny do prvého ukrajinského supermarketu, ktorý bol otvorený po znovudobytí mesta prokyjevskými silami na začiatku tohto mesiaca. Počas takmer deväťmesačnej okupácie dovážala správa dosadená Ruskom výrobky z Ruska a zaviedla rubeľ ako menu. Cherson zatiaľ zostáva bez elektriny, tečúcej vody a kúrenia, ale obyvatelia našli určitú úľavu v tom, že si mohli kúpiť ukrajinské nakladané uhorky, knedle, chren a ďalšie obľúbené potraviny, píše agentúra Reuters.

19:55 Rakety Iskander poškodili objekty kritickej infraštruktúry, povedal ČT šéf mestskej vojenskej správy v meste Kryvij Rih Oleksandr Vilkul. "Rusi sa aj naďalej snažia poškodiť hrádzu, chcú spláchnuť dva obvody nášho mesta, kde býva 150-tisíc obyvateľov," povedal Vilkul.

18:11 Portál NEXTA na svojom Twitteri informoval, že v Kyselivke v Mykolajivskej oblasti ruské ostreľovanie úplne zničilo kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorý prežil dve svetové vojny.

18:10 Kvôli ruskej invázii na Ukrajinu prišlo o prácu najmenej päť miliónov ľudí. Oznámila to ukrajinská námestníčka ministra hospodárstva. Boje podľa nej stále pokračujú v oblastiach, kde bolo predtým zamestnaných 10 miliónov ľudí.

17:13 Ukrajinské úrady vyšetrujú zábery, ktoré podľa Ruska zachytávajú popravu desiatich ruských vojnových zajatcov. Podľa poradcu prezidentskej kancelárie a ukrajinského ombudsmana zábery naznačujú, že ruskí vojaci predstierali, že sa vzdávajú, aby mohli na ukrajinských vojakov zaútočiť.

16:18 Ukrajinské úrady narážajú v oslobodených oblastiach okolo Chersonu, Charkova a Donecka na stále viac dôkazov o zverstvách niekdajších ruských okupantov. Za posledné dva mesiace sa na týchto územiach našlo vyše 700 tiel, uviedol v sobotu večer v štátnej televízii ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. Celkom podľa neho pri ruskej agresii zahynulo vyše 8300 ukrajinských civilistov, vrátane 437 detí. "Našli sme prakticky v takmer každej dedine Charkovskej oblasti miesta, na ktorých boli zabíjaní mierumilovní civilisti," povedal Kostin.

16:17 Francúzsko poslalo na Ukrajinu dva systémy protivzdušnej obrany Crotale. Týždenníku Le Journal du Dimanche to povedal francúzsky minister obrany Sebastian Lecornu. Lecornu tiež povedal, že Francúzsko už dodalo Ukrajine 18 húfnic Caesar a ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 550 miliónov eur. Francúzsko je tak podľa neho na piatom mieste, čo sa týka veľkosti pomoci Ukrajine.

15:48 V dedine Przewodów na východe Poľska sa dnes konal štátny pohreb druhého z dvojice mužov, ktorí prišli v utorok o život pri explózii po dopade zrejme ukrajinskej rakety. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Podľa agentúry PAP z miesta nešťastia už odišli vyšetrovatelia.

15:00 O dvoch zranených hovoria ukrajinské vojenské zdroje po nočnom ostreľovaní Charkovskej oblasti.

14:55 Ukrajina podľa agentúry Ukrinform druhýkrát skúšobne doviezla elektrinu zo Slovenska.

14:45 Podľa Kyryla Tymošenka z ukrajinskej prezidentskej kancelárie zahynuli v sobotu večer pri ruských útokoch traja civilisti a šestnásť ľudí utrpelo zranenie.

13:51 "Odborníci MAAE nahlásili desiatku výbuchov, ktoré majú pôvod zrejme v ostreľovaní, a škody na niektorých budovách, systémoch a vybavení," uviedla MAAE na Twitteri. "Správy nášho tímu zo včerajška a dnešného rána sú extrémne znepokojujúce," uviedol šéf MAAE Rafael Grossi. "Nech je za tým ktokoľvek, musí okamžite prestať," dodal.

13:34 Estónska vláda oznámila, že posiela Kyjevu 27 mestských autobusov. Autobusy majú byť dodané v priebehu novembra a decembra. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí v Talline.

13:10 Bezpečnosť elektrárne útoky podľa MAAE nenarušili.

13:09 Záporožská jadrová elektráreň čelila ostreľovaniu. Medzinárodná agentúra pre jadrovú energiu útoky odsúdila, vyzvala na ich okamžité ukončenie. Rusko, ktoré teraz elektráreň okupuje, z neho obvinilo ukrajinské sily. V minulosti sa obe krajiny z podobných útokov obviňovali navzájom.

11:03 Podľa agentúry Unian vytvorili Rusi v okupovaných častiach Luhanskej oblasti Ukrajiny kontrolné body, ktoré sú určené na zadržanie mobilizovaných vojakov, ktorí sa pokúšajú o dezerciu. Po nočnom ostreľovaní Charkovskej oblasti hlásia ukrajinské vojenské zdorej dvoch zranených. 

9:47 Nedávne sťahovanie ruských jednotiek z juhoukrajinského Chersonu sa uskutočnilo relatívne organizovane v porovnaní s inými veľkými ústupmi, ktoré Rusko muselo od začiatku invázie na Ukrajinu urobiť. Napísalo to v nedeľu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na informácie vojenskej rozviedky.

8:58 Snahy Západu presvedčiť Ukrajinu, aby po sérii veľkých vojenských víťazstiev rokovala s Moskvou sú "bizarné". Rokovania by totiž znamenali kapituláciu Kyjeva. V rozhovore pre agentúru AFP zverejnenom v nedeľu to povedal poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. 

8:08 Ruská invázia na Ukrajinu ponúka ukážku "možného sveta tyranie a nepokojov". V sobotu to uviedol americký minister obrany Lloyd Austin na Medzinárodnom bezpečnostnom fóre v Kanade. Informovala agentúra Reuters.

8:02 Ukrajina čoskoro začne evakuovať ľudí, ktorí chcú odísť z nedávno oslobodeného mesta Cherson na juhu Ukrajiny a z okolitých oblastí. V sobotu to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

7:53 Ukrajinské úrady narážajú v oslobodených oblastiach okolo Chersonu, Charkova a Donecka na stále viac dôkazov o zverstvách niekdajších ruských okupantov. Za posledné dva mesiace sa na týchto územiach našlo vyše 700 tiel, uviedol v sobotu večer v štátnej televízii ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin.

6:50 Udalosti sme s vami sledovali aj v sobotu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok