Kritickým miestom ruskej armády by mohlo byť mesto Svatove, informovalo britské ministerstvo obrany

ta3 čtk
21.11.2022 10:13

Mesto Svatove na severovýchode Ukrajiny sa zdá byť zraniteľným miestom na krídle ruských vojsk, upozornilo v pondelok britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky britskej rozviedky. Ukrajinské velenie v rannej zvodke hlásilo odrazenie južnejšie vedených ruských útokov pri Bachmute a pri ďalších deviatich obciach v Donbase na východe krajiny.

Kritickým miestom ruskej armády by mohlo byť mesto Svatove, informovalo britské ministerstvo obrany
TASR/AP (ilu)

"V posledných siedmich dňoch pokračovali výmeny intenzívnej delostreleckej paľby pri Svatove v Luhanskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ruské sily naďalej uprednostňujú budovanie obranných pozícií, takmer iste čiastočne obsadených zle vycvičenými mobilizovanými záložníkmi. Vzhľadom na to, že juhozápadnú frontovú líniu môžu Rusi ľahšie hájiť pozdĺž východného brehu rieky Dneper, sektor Svatove je teraz pravdepodobne zraniteľnejším operačným krídlom ruských síl," píše sa v prehľade britského ministerstva.

Úrad predpokladá, že ruskí vodcovia budú pravdepodobne pokladať za prioritu udržanie tohto mesta, ktoré pred vojnou malo asi 16 000 obyvateľov. Velitelia sa však pravdepodobne stretávajú s vojenskou realitou v podobe nutnosti udržať dôveryhodnú obranu a zároveň zaistiť zdroje pre útočné operácie južnejšie v Donbase. Ruské obranné aj útočné schopnosti naďalej obmedzuje vážny nedostatok munície a kvalifikovaného personálu, upozornil Londýn.

Rusko od začiatku vojny pred 271 dňami prišlo už o 84 600 vojakov, z toho 390 zabili ukrajinskí obrancovia počas uplynulých 24 hodín, tvrdí ukrajinský generálny štáb. Rusko tiež stratilo 2892 tankov, 5822 obrnených vozidiel, 1870 diel, 393 raketometov, 209 protileteckých zbraní, 278 lietadiel, 261 vrtuľníkov, 1537 dronov, 480 striel s plochou dráhou letu a 16 plavidiel.

Tvrdenie znepriatelených strán vo vojnových podmienkach nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Denník Ukrajinská pravda v pondelok však s odvolaním sa na analytikov portálu Oryx, opierajúci sa o fotografie a videá z bojiska, píše, že Rusko od začiatku vojny prišlo o najmenej 8044 kusov vojenskej techniky, z toho 4927 kusov bolo zničených, 198 poškodených, 300 opustených. 2619 ukoristené Ukrajinci. Rusi okrem iného prišli o 1504 tankov, z ktorých 522 ukoristili Ukrajinci. Denník upozornil, že tieto údaje neberú do úvahy nepriateľskú výzbroj a techniku nezdokumentovanú zábermi.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojom zvodcovi upozorňuje na rastúci vplyv spoločenstva ruských vojenských blogerov a vojnových spravodajcov, ktoré podporuje aj Kremeľ, nehľadiac na ich čoraz kritickejšie komentáre ohľadom ruského počínania na Ukrajine. Spoločenstvo má viac ako 500 nezávislých autorov a stalo sa uznávaným zdrojom informácií o vojne v Rusku. Jeho zástupcovia podporujú vojnu a zastávajú nacionalistické názory.

Tesné styky vojnových spravodajcov s ozbrojenými silami pridali hlasu tohto spoločenstva na autorite, a tak v ruskom informačnom priestore znie hlasnejšie ako hlas predstaviteľov ruského ministerstva obrany, myslí si ISW. Dodáva, že ruský prezident Vladimír Putin týchto blogerov bránil pred útokmi ministerstva a chránil ich, hoci v Rusku zosilneli represie a cenzúra, a dovolil im vyjadrovať vlastné názory na vojnu. Spoločenstvo blogerov sa skladá zo širokého spektra ľudí, od prívržencov Kremľa cez kritiky ruského velenia až po tých, čo priamo obviňujú Putina z vojenských neúspechov. Znášanlivosť Kremľa amerických analytikov udivuje, a to aj so zreteľom na cenzúru postihujúcu tradičné médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok