Videá súvisiace so smrťou ruských vojnových zajatcov sú pravé, tvrdí americký denník

ta3 čtk
21.11.2022 18:07

Americký denník The New York Times (NYT) uvádza , že overil pravosť videí, ktoré podľa Ruska ukazujú popravu asi desiatich ruských vojnových zajatcov Ukrajinci v obci Makijivka v Luhanskej oblasti. Denník ale podotkol, že stále nie je jasné, akým spôsobom a z akého dôvodu boli ruskí vojaci zabití. Ukrajinská armáda už skôr uviedla, že videá preveruje.

ONLINE: Rusi už stratili takmer 45-tisíc vojakov, Moskva od 6. júla neoznámila žiadne územné zisky
TASR/AP

Zábery sa od minulého týždňa šíria na internete a smrť zajatcov priamo nezachytávajú. Na jednom z nich je vidieť, ako ruskí vojaci vychádzajú z garáže alebo kôlne na záhradu, vzdávajú sa Ukrajincom a ľahajú si na zem tvárou dole. Potom ale jeden z mužov vychádzajúcich z kôlne začne strieľať, zrejme na ukrajinských vojakov. 

V tej chvíli je záznam prerušený. Na ďalšom videu, natočenom z výšky, je vidieť, ako najmenej 11 mužov, pravdepodobne mŕtvych, leží na zemi na tom istom mieste, kam si ľahali ruskí vojaci na prvom zázname. U niektorých sú vidieť známky toho, že boli zrejme strelení do hlavy. Napríklad podľa červených pások okolo nôh možno usúdiť, že ide o tých istých mužov.

"Vyzerá to, že väčšina z nich bola strelená do hlavy," citoval americký denník lekárku Rohini Haarovú, ktorá je poradkyňou organizácie Lekári za ľudské práva (PHR). Haarová tiež podotkla, že keď boli Rusi na záhrade obkľúčení, ľahali si na zem, zrejme neozbrojení as rozpaženými rukami alebo s rukami za hlavou.

Podľa denníka, ktorý porovnal videá so satelitnými snímkami, boli záznamy skutočne natočené pri poľnohospodárskom stavení v Makijivke v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Autorom prvého z nich je podľa NYT nemenovaný ukrajinský vojak, ktorý natáčal na mobilný telefón denníkové záznamy z oslobodzovania dediny, ktoré sa odohralo zhruba v polovici novembra. Druhý videozáznam bol pravdepodobne zhotovený z dronu ukrajinskými silami.

Ruský vojak, ktorý začal strieľať na Ukrajincov, bol s veľkou pravdepodobnosťou okamžite zabitý. Na videu, ktoré zachytáva bezvládne ležiace telá, leží totiž na rovnakom mieste, odkiaľ začal paľbu. Biely múr, pred ktorým stál, je čerstvo zničený, možno ukrajinskými vojakmi, ktorí jeho paľbu opätovali, všimol si aj NYT.

Iva Vukusicová, ktorá sa venuje stíhaniu vojnových zločinov na univerzite v Utrechte, upozorňuje, že len zo samotných videí nemožno určiť, či ukazujú spáchanie vojnového zločinu Ukrajinci, alebo nie. 

Jedným z rozhodujúcich faktorov podľa nej je, či Ukrajinci ruských vojakov zastrelili jednou alebo dvoma dávkami v rovnakej chvíli, keď Rus začal paľbu alebo bezprostredne potom, alebo či išlo o akt pomsty vo chvíli, keď už bola bezprostredná hrozba strieľajúceho Rusa neutralizovaná. Vukusicová tiež poukazuje, že pokiaľ Ukrajinci vzdávajúci sa Rusmi neprehľadali, nemohli vedieť, či sú ozbrojení, alebo nie.

Podľa ruského ministerstva obrany videozáznamy zachytávajú brutálnu vraždu ruských vojakov. Ruské obvinenie prichádza nedlho po tom, čo šéfka misie OSN monitorujúca humanitárnu situáciu na Ukrajine Matilda Bognerová oznámila, že obe bojujúce strany na Ukrajine sa dopúšťa mučenia zajatcov alebo zlého zaobchádzania so zajatcami. Bognerová tiež uviedla, že OSN dostalo "vierohodné obvinenia" z hromadných popráv ruských vojnových zajatcov zajatých ukrajinskými silami az niekoľkých prípadov mučenia a zlého zaobchádzania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok