ONLINE: Nemecko investuje do výcviku ukrajinských vojakov, Rusko vníma obvinenia voči Iránu ako nástroj tlaku

TA3 TASR ČTK ČT24
20.10.2022 07:02

Nemecko do jari vycvičí päťtisíc ukrajinských vojakov. Výcvik sa uskutoční v rámci misie vojenskej pomoci na podporu Ukrajiny, ktorej cieľom je pripraviť asi 15-tisíc ukrajinských vojakov, napísala agentúra AP s odvolaním sa na nemeckého kancelára Olafa Scholza "Všetko, čo sa teraz deje v súvislosti s Iránom, je podriadené jedinému cieľu – vyvinúť tlak (na Irán). A Washington na to mobilizuje NATO a krajiny Európskej únie, aby si tak upevnil svoju pozíciu," vyhlásila hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:21 Rozhovor medzi Lapidom a Kulebou sa uskutočnil deň po tom, čo Kuleba zaslal Izraelu oficiálnu žiadosť o poskytnutie systémov protivzdušnej obrany. Izraelský minister obrany Benny Gantz však túto možnosť už v stredu verejne vylúčil. Kuleba po rozhovore uviedol, že s Lapidom žiadosť v dnešnom rozhovore "podrobne prerokoval". On ani kancelária izraelského predsedu neuviedli, ako sa k nej Lapid postavil.

23:20 Izrael má vážne obavy z vojenskej spolupráce Ruska a Iránu, povedal podľa médií premiér židovského štátu Jair Lapid vo štvrtkovom telefonickom rozhovore ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí  Kulebovi. Dvojica politikov hovorila aj o dodávkach zbraní.

22:43 Holandský parlament vo štvrtok podporil návrh na zriadenie osobitného tribunálu v Haagu, ktorý by stíhal ruských vojenských a politických predstaviteľov za agresiu voči Ukrajine. Haag je už teraz sídlom Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorý začal vyšetrovanie údajných vojnových zločinov po začatí plnohodnotnej invázie Moskvy na Ukrajinu 24. februára. Nemá však právomoc stíhať ruskú agresiu proti Ukrajine. Návrh prijatý drvivou väčšinou poslancov vyzýva holandskú vládu, aby na pôde Európskej únie a OSN "aktívne preskúmala" možnosť zriadenia osobitného súdu, ktorý by súdil osoby za zločin agresie.

22:37 Ukrajina zaviedla ďalšie sankcie proti Rusku a Bielorusku. Na čiernu listinu sa dostali ruskí oligarchovia, deti a príbuzní ruského prezidenta Vladimíra Putina aj manželka bieloruského vodcu Halina Lukašenková či Lukašenkova hovorkyňa, uviedli ukrajinské médiá s odvolaním sa na dokumenty, ktoré podpísal prezident Volodymyr Zelenskyj.

21:02 Rusko chystá útok na Kachovskej priehrade na juhu Ukrajiny, ktorý by mohol viesť k zatopeniu viac ako 80 obcí vrátane mesta Cherson. Varoval predtým ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave k Európskej rade. Rusi podľa Zelenského už priehradu Kachovskej vodnej elektrárne zamínovali.

"Ak ruskí teroristi vyhodia priehradu do povetria, ocitne sa v zóne rýchleho zaplavenia cez 80 obcí, vrátane Chersonu. Stovky tisíc ľudí môžu byť postihnuté," povedal Zelenskyj. Útok by podľa neho tiež prerušil dodávky vody v značnej časti ukrajinského juhu a mohol by pripraviť Záporožskú jadrovú elektráreň o prísun vody potrebnej na chladenie.

22:00 Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že ruské útoky namierené na energetické zariadenia urobili z elektrickej siete Ukrajiny "bojisko", čo vyvolalo novú utečeneckú vlnu z Ukrajiny.  "Ruské vedenie vydalo rozkaz premeniť samotný energetický systém (Ukrajiny) na bojisko. Dôsledky tohto sú veľmi nebezpečné, a to opäť raz pre nás všetkých v Európe," povedal Zelenskyj v prejave k Európskej rade. "Rusko vyvoláva novú vlnu migrácie Ukrajincov do krajín Európskej únie," dodal.

21:00 Žiakov aj učiteľov v Gelendžiku na juhu Ruska vydesila streľba z automatických zbraní, ktorá bola ale súčasťou protiteroristického cvičenia. To v stredu usporiadala protiteroristická komisia v spolupráci s ruskou národnou gardou, uviedol spravodajský kanál Baza, pôsobiaci v aplikácii Telegram. Jedna z matiek detí na telegramovom účte starostu mesta upozornila, že vojaci vpadli do školy so samopalmi bez predchádzajúceho upozornenia a začali strieľať. Podľa informácií Bazy škola dostala iba pol hodiny pred začiatkom cvičenia upozornenie, že začne "evakuácia".

20:59 Nemecko do jari vycvičí päťtisíc ukrajinských vojakov. Výcvik sa uskutoční v rámci misie vojenskej pomoci na podporu Ukrajiny, ktorej cieľom je pripraviť asi 15-tisíc ukrajinských vojakov, napísala agentúra AP s odvolaním sa na nemeckého kancelára Olafa Scholza. "Týmto zdôrazňujeme našu pripravenosť podieľať sa na dlhodobom budovaní silných ukrajinských ozbrojených síl ruka v ruke s našimi partnermi," uviedol Scholz.

20:11 Sankcie voči trom iránskym dôstojníkom a jednej firme oznámila Británia. Viní ich zo zodpovednosti za dodávky iránskych dronov Rusku, ktoré ich využíva vo vojne proti Ukrajine. Podobné sankcie uvalila aj Európska únia.

18:38 Ruský prezident Vladimír Putin navštívil juhovýchodne od Moskvy stredisko, kde sa cvičia zmobilizovaní vojaci pred vyslaním na Ukrajinu. Informovali o tom ruské tlačové agentúry Interfax a RIA Novosti, podľa ktorých si prezident vypočul hlásenie ministra obrany Sergeja Šojgua o vojenskej príprave povolaných vojakov.

18:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprel účasť Kyjeva na výbuchu, ktorý vážne poškodil Kerčský most, spájajúci Rusko s anektovaným ukrajinským Krymským polostrovom. V televíznom rozhovore naznačil, že v pozadí výbuchu mohla byť rivalita medzi ruskou armádou a tajnými službami. Moskva pripísala explóziu ukrajinskej rozviedke.

17:52 Odborníci americkej vlády začali s analýzou trosiek iránskych bezpilotných lietadiel, ktoré podľa západných krajín použilo Rusko pri útokoch na Ukrajine. Informoval o tom denník The Washington Post s odkazom na zdroje z americkej administratívy. Kyjev vyzval na analýzu trosiek aj OSN, aby sa s istotou určila krajina pôvodu týchto dronov. Podľa denníka je cieľom analýzy získať viac informácií, ktoré by pomohli pri jednoznačnej identifikácii týchto zbraní a účinnejšej obrane proti nim. Podľa denníka nie je úplne jasné, ako sa Američania k troskám strojov dostali. V Kyjeve je ale americký diplomatický tím, ktorý mohol materiál prevziať od ukrajinských úradov a odovzdať na ďalšiu analýzu.

17:02 Proti väznenému vodcovi ruskej opozície Alexejovi Navalnému začali ruské úrady ďalšie trestné stíhanie. Vo štvrtok o tom informoval sám Navalnyj na sociálnych sieťach, kde uviedol, že dostal príslušné upovedomenie. Napísal, že úrady ho vinia napríklad z propagovania terorizmu alebo financovania extrémistickej činnosti počas pobytu vo väzení.

16:28 Nebezpečenstvo opätovného ruského útoku na Ukrajinu z Bieloruska rastie, uviedol vo štvrtok pred novinármi generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálneho štábu. Rusi by sa podľa neho mohli pokúsiť preťať hlavné trasy, po ktorých putujú na Ukrajinu dodávky západných zbraní. "Hrozba, že ruské ozbrojené sily obnovia útok na severnom fronte, rastie. Tentoraz môže byť smer útoku zmenený na západ kvôli pretnutiu hlavných logistických trás pre dodávky výzbroje a bojovej techniky Ukrajine od našich partnerov," povedal Hromov podľa agentúry Interfax-Ukrajina.

16:24 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že Západ sa obvineniami o iránskych dronoch využívaných na útoky na Ukrajine snaží vyvinúť "tlak" na Teherán. Informujeme na základe správy z agentúry AFP. "Všetko, čo sa teraz deje v súvislosti s Iránom, je podriadené jedinému cieľu – vyvinúť tlak (na Irán). A Washington na to mobilizuje NATO a krajiny Európskej únie, aby si tak upevnil svoju pozíciu," vyhlásila hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová.

16:12 Irán poprel správu médií, podľa ktorej sa chystá Teherán Rusku dodať strely krátkeho doletu. Cez víkend to napísal denník The Washington Post. Šéf iránskej diplomacie Hosejn Amírabdolláhján vo štvrtok na Twitteri napísal, že je táto správa nepodložená.

15:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj schválil sankcie proti 3 600 ruským jednotlivcom, firmám aj príbuzným ruského prezidenta Vladimíra Putina. Sankcie mieria proti podnikom a jednotlivcom, "ktoré nemali odvahu vystúpiť na obranu humanity" alebo ktoré sa "podieľajú na agresii proti Ukrajine". Väčšina z nich sú podľa ukrajinskej prezidentskej kancelárie ruskí občania a firmy. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

14:21 Hlavné fínske politické strany podporili výstavbu plotu na častiach hranice Fínska s Ruskom. Informoval o tom denník The Guardian s odvolaním sa na fínske médiá. V Helsinkách rastú obavy z ilegálnych prechodov hranice po tom, čo Rusko vyhlásilo kvôli svojej vojne na Ukrajine čiastočnú mobilizáciu a zo zeme začali utekať tisíce Rusov.

13:48 Ruská stíhačka vypustila 29. septembra raketu blízko neozbrojeného britského lietadla, ktoré hliadkoval v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom. V parlamente to oznámil britský minister obrany Ben Wallace s tým, že podľa Ruska sa jednalo dôsledok technickej závady, napísala agentúra Reuters.

Minister povedal, že svoje obavy ohľadom potenciálne nebezpečného incidentu dal najavo svojmu ruskému náprotivku Sergejovi Šojguovi a Británia hliadky v oblasti obnovila so sprievodom bojových lietadiel. Wallace dodal, že incident nepovažuje za eskaláciu z ruskej strany. Britská analýza podľa neho potvrdila oznámenie Moskvy, že išlo o technickú chybu.

13:14 Schôdzku veľvyslanca v Rusku Vítězslava Pivoňky na ruskom ministerstve zahraničia kvôli Českému domu iniciovalo české ministerstvo. Podľa jej hovorkyne nešlo o predvolanie.

12:23 Ukrajinci musia od štvrtka počítať s postupným vypínaním elektrického prúdu po celej krajine. Očakáva sa, že zavádzané obmedzenia nepotrvajú dlhšie ako štyri hodiny, uviedol v stredu server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na spoločnosť Ukrenerho. Dôvodom sú ruské raketové útoky na elektrárne.

12:16 Členské štáty EÚ potvrdili zmrazenie majetku trom ľuďom a jednej firme zodpovedným za dodávky iránskych dronov Rusku, ktoré ich využíva vo vojne proti Ukrajine. Sankcie začnú platiť vo štvrtok popoludní po zverejnení vo vestníku Únie, oznámilo na Twitteri české predsedníctvo. Na podobe sankcií sa už v stredu zhodli veľvyslanci členských krajín. 

12:09 Dar ruského prezidenta Vladimira Putina vo forme 20 fliaš vodky pre talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho je v rozpore so sankciami EÚ voči Rusku za inváziu na Ukrajinu. Vo štvrtok to uviedla Európska komisia, informuje agentúra Reuters. 

11:28 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa dnes dohodnú na náhradnom termíne návštevy spolkového prezidenta v Kyjeve. Návštevu naplánovanú na dnešok Steinmeier z bezpečnostných dôvodov zrušil.

11:21 Školu v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny zasiahla vo štvrtok ráno ruská raketa. Informovali o tom médiá, na ktoré sa odvolal portál britskej televízie Sky News. 

10:52 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov zverejnil video, u ktorého tvrdí, že tri jeho deti sa zúčastnili bojových operácií na Ukrajine, ktorú Rusko vojensky napadlo. Upozornila na to dnes ruská služba BBC. Tá zároveň poznamenala, že dohovor OSN o právach dieťaťa, ktorý Moskva ratifikovala, ukladá povinnosť krajinám prijať všetky opatrenia, aby sa deti mladšie ako 15 rokov priamo nezúčastnili vojenských akcií.

10:43 Ako vojnový zločin, ktorý nebude mať úspech, odsúdil vo štvrtok nemecký kancelár Olaf Scholz najnovšie útoky Ruska na civilné ciele na Ukrajine. Informuje agentúra DPA.

9:54 Spolkový kancelár Olaf Scholz odsúdil dnes v nemeckom parlamente nedávne hlasovania, ktoré Rusko na okupovaných územiach Ukrajiny zorganizovalo, aby vojnu ospravedlnilo a aby mohlo oblasti anektovať. "Ilegálna pseudoreferenda v Donecku, Luhansku, Chersone a Záporoží nebola nič iné ako fraška. Ich výsledok je neplatný," povedal.

9:32 Európska únia v sankciách voči Moskve neustúpi, kým Rusko nezastaví útočnú vojnu na Ukrajine. Povedal to nemecký kancelár Olaf Scholz. Putin sa podľa neho v slabosti Ukrajiny a Európanov prepočítal.

8:47 Podľa informácií ukrajinského generálneho štábu k dnešnému dátumu prišlo Rusko na Ukrajine o 66 650 vojakov. Ukrajinská armáda ďalej mala zničiť 2567 ruských tankov, 5255 bojových obrnených vozidiel, 4005 vozidiel, 1646 delostreleckých systémov, 372 salvových raketometov, 189 systémov protivzdušnej obrany, 269 lietadiel, 243 vrtuľníkov, 13.

8:33 Moskva sa zrejme informačne pripravuje na plánovaný ústup a stratu územia v okupovanej časti ukrajinskej Chersonskej oblasti, píše v analýze americký Inštitút pre štúdium vojny. Kremeľ zároveň pripravuje informačné pole pre útok na Kachovskú vodnú elektráreň, ktorý následne zvedie na Ukrajincov, domnievajú sa na analytici.

8:26 Ruské invázne sily za uplynulý deň podnikli 11 raketových a 28 vzdušných útokov na území Ukrajiny, informoval vo svojej dnešnej rannej operačnej zvodcu ukrajinský generálny štáb. Okrem toho podľa neho Rusi na Ukrajinu vo viac ako 65 prípadoch pálili zo salvových raketometov. Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky ruských jednotiek u deviatich obcí v Luhanskej a Doneckej oblasti, tvrdí velenie ukrajinských síl. 

7:47 Ruský prezident Vladimir Putin si uvedomuje, že použitím jadrových zbraní na Ukrajine nemôže získať žiadne skutočné výhody a svoju beztak zlú situáciu by týmto ešte výrazne zhoršil. Povedal to Fabian Rene Hoffmann, politológ z Univerzity v Osle, špecializujúci sa na jadrové zbrane.

6:44 Biely dom "urobí všetko preto", aby na nadchádzajúcom summite krajín G20 v Indonézii nedošlo k stretnutiu medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. V stredu to uviedol denník The Guardian. 

6:30 Ruské okupačné sily v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny tvrdia, že evakuovali už približne 7000 miestnych obyvateľov na územia ovládané Moskvou. Povedal to v stredu šéf tamojšej Rusmi dosadenej oblastnej správy Vladimir Saľdo, uvádza agentúra DPA s tým, že túto správu nedokáže nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok