Putin navštívil stredisko, kde cvičia zmobilizovaných ruských vojakov

ta3 čtk
20.10.2022 18:44

Ruský prezident Vladimír Putin navštívil juhovýchodne od Moskvy stredisko, kde sa cvičia zmobilizovaní vojaci pred vyslaním na Ukrajinu. Informovali o tom ruské tlačové agentúry Interfax a RIA Novosti, podľa ktorých si prezident vypočul hlásenie ministra obrany Sergeja Šojgua o vojenskej príprave povolaných vojakov. Putin podľa zahraničných médií zavítal medzi vojakmi prvýkrát od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie.

Putin navštívil stredisko, kde cvičia zmobilizovaných ruských vojakov
TASR/AP

"Putin skontroloval priebeh výcviku zmobilizovaných vojakov vo vojenskom priestore v Riazanskej oblasti," uviedla agentúra Interfax. Ruský prezident sa podľa nej konkrétne prizeral zlaďovaniu jednotiek a zameral sa aj na pripravenosť mobilizovaných vojakov plniť úlohy na Ukrajine. O zlaďovaní vojakov vo vnútri jednotiek, ale aj o ich príprave v oblasti rôznych vojenských odborností ho informoval Šojgu.

Putinovi podľa armádnej televízie Zvezda predviedli výstroj vojakov aj ukážku výcviku. Najvyšší veliteľ ruských ozbrojených síl potom osobne na strelnici vystrelil niekoľko rán na terč z ostreľovačskej pušky. Okrem toho pohovoril s jedným zo zmobilizovaných vojakov: "Obnovujete si návyky?" opýtal sa Putin. "Presne tak," odpovedal vojak. "Cítite sa sebavedome?" pýtal sa prezident. "Presne tak," opäť odpovedal vojak. Prezident mu potom podal ruku a zaželal úspech.

Ruský server RBK dnes s odvolaním sa na úrady informoval o smrti dvadsaťtriročného muža z Burjatska, ktorý zahynul na Ukrajine necelé dva týždne po mobilizácii. Armáda povolala Dmitrija Sidorova do služby 22. septembra, deň po vyhlásení čiastočnej mobilizácie, a zahynul 4. októbra, napísal spravodajský web. Jeho smrť oplakávajú jeho matka a štyri sestry, dodal web. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu v Rusku 21. septembra. Šojgu vtedy uviedol, že úrady do zbrane povolajú 300-tisíc záložníkov s predchádzajúcou vojenskou skúsenosťou. Obaja činitelia zdôrazňovali, že všetkým mobilizovaným sa pred vyslaním na Ukrajinu dostane výcviku. Podľa správ médií a pravidelných hlásení ukrajinskej armády o bojoch boli ale niektorí mobilizovaní poslaní rovno na front, často so zlým vybavením.

Povolávacie rozkazy podľa svedectva dostávali v niektorých prípadoch napríklad aj chronicky chorí, otcovia mnohých detí alebo muži, ktorí výrazne presiahli branný vek, čo koncom septembra uznal aj sám Putin. Z chýb obvinil úrady a vyzval ich, aby nezrovnalosti napravili.

Mobilizácia dopadla viac na chudobnejšie regióny obývané primárne inými etnikmi ako Rusmi, čo vyvoláva napätie medzi rôznymi skupinami ruskej spoločnosti, upozornili americkí analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). V médiách sa objavovali správy, že povolávacie rozkazy dostávali hromadne napríklad obyvatelia niektorých oblastí v Burjatsku na ruskom Ďalekom východe, generálny štáb ukrajinskej armády zas upozornil na vyslanie krymských Tatárov do miest tvrdých bojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok