My sme si výbuch neobjednali, poprel Zelenskyj obvinenia o útoku na Kerčský most

ta3 čtk
20.10.2022 18:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprel účasť Kyjeva na výbuchu, ktorý vážne poškodil Kerčský most, spájajúci Rusko s anektovaným ukrajinským Krymským polostrovom. V televíznom rozhovore naznačil, že v pozadí výbuchu mohla byť rivalita medzi ruskou armádou a tajnými službami. Moskva pripísala explóziu ukrajinskej rozviedke.

"My sme si to (výbuch na moste) určite neobjednali, aspoň pokiaľ viem," povedal šéf štátu kanadskej televízii CTV podľa serveru RBK-Ukrajina. Pripomenul konflikt medzi ruskými vojakmi a tajnými službami a dodal, že za výbuchom mohla stáť niektorá zo strán tohto sporu. "Je tam veľa mocenských vertikál. Je to rozsiahly systém. V Sovietskom zväze bola (tajná polícia) KGB. V súčasnosti pozostáva z niekoľkých vetiev, ktoré neustále riešia, kto je hlavný," dodal.

Kerčský most spája ruský Krasnodarský kraj s ukrajinským polostrovom Krymom, ktorý Moskva anektovala v rozpore s medzinárodným právom v roku 2014. Mohutný výbuch, ktorý poškodil cestnú aj železničnú časť, mostom otriasol ráno 8. októbra. Po výbuchu sa zrútila časť vozovky a vzplanuli cisterny na koľajniciach. Podľa ruských úradov explóziu spôsobila bomba v nákladnom aute. Výbuch si podľa ruských médií vyžiadal štyri obete na životoch.

Prevádzka na moste bola načas prerušená, Rusi teraz pracujú na oprave. Zdroje niektorých ukrajinských i zahraničných médií tvrdia, že explózia bola dielom ukrajinskej tajnej služby SBU. Kyjev sa ale k výbuchu oficiálne nehlási.

Ruská tajná služba FSB 12. októbra oznámila, že zadržala osem podozrivých z útoku na Kerčský most, päť Rusov a troch občanov Ukrajiny a Arménska. Za organizátora útoku označila šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova. Ukrajinská rozviedka tvrdenia FSB označila za nezmysel a odmietla sa k nim ďalej vyjadriť.

Ruský prezident VladimIr Putin označil masívne ruské raketové údery na ukrajinské mestá v posledných dňoch za odvetu za ukrajinské útoky, medzi ktoré zaradil aj "teroristický útok" na Kerčskom moste.

Most za 228 miliárd rubľov sa až do výbuchu zdal jedným z najlepšie strážených miest na svete; strážili ho družice a stíhačky, protilietadlové rakety, hliadkové člny i potápači. Na zemi príchody z oboch strán chránili špeciálne jednotky ruskej národnej gardy.

Mychyjlo Podoljak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie už v deň výbuchu tvrdil v rozhovore s denníkom Ukrajinska pravda, že mohlo ísť o dielo samých Rusov, a konkrétne mohlo ísť o výsledok mocenského konfliktu, v ktorom na jednej strane stojí FSB spolu s Wagnerovou  žoldnierskou skupinou a na strane druhej ruské ministerstvo obrany spolu s generálnym štábom. Argumentoval, že kamión, ktorý na moste vybuchol, prišiel z Ruska, a preto by sa odpovede mali hľadať v Rusku, kde sa konflikt medzi silovými zložkami vymkol kontrole Kremľa. Výbuch mosta podľa Podoljaka pôsobí ako fiasko FSB a alibi ruskej armáde za porážky na Ukrajine, keď FSB nedokázala strážiť ruský tyl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok