Ruské jednotky vpadli do školy a začali strieľať, dôvodom bolo protiteroristické cvičenie

ta3 čtk
20.10.2022 21:33

Žiakov aj učiteľov v Gelendžiku na juhu Ruska vydesila streľba z automatických zbraní, ktorá bola ale súčasťou protiteroristického cvičenia. To v stredu usporiadala protiteroristická komisia v spolupráci s ruskou národnou gardou, uviedol spravodajský kanál Baza, pôsobiaci v aplikácii Telegram.

Ak-47 Kalashnikov zbraň streľba 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Jedna z matiek detí na telegramovom účte starostu mesta upozornila, že vojaci vpadli do školy so samopalmi bez predchádzajúceho upozornenia a začali strieľať. Podľa informácií Bazy škola dostala iba pol hodiny pred začiatkom cvičenia upozornenie, že začne "evakuácia".

"Ráno 19. októbra do tried vtrhli maskovaní ľudia, pálili do stropu nad učiteľmi a deťmi, hrozili zbraňami. Pred budovou školy sa ozývala ohlušujúca streľba," popísala akciu Baza.

"Deti sa vydesili, plakali, učitelia boli v šoku! A čo keby niekto skočil z druhého poschodia alebo dostal epileptický záchvat?" napísala matka jedného zo žiakov Zinaida Jakovidiová na telegrame pod príspevok starostu Gelendžiku Alexeja Bogodistova. Starosta jej sľúbil, že vec preverí, a dal jej za pravdu, že usporiadať podobnú akciu bez predchádzajúceho upozornenia nie je vhodné.

Jakovidiová tiež uviedla, že vzdelávací odbor vedenia Gelendžiku sťažnosti rodičov zmietol zo stola a uviedol, že moment prekvapenia bol vytúžený a že len tak sa deti naučia v podobných situáciách správať.

Útoky v školách v Rusku nie sú ojedinelé. Minulý mesiac zomrelo pri streľbe v Iževsku 17 ľudí. Vlani v septembri zastrelil na univerzite v Perme jej študent šesť ľudí a bezmála päťdesiatim ďalším spôsobil zranenie. Najhoršia tragédia v škole sa v Rusku odohrala v roku 2004, keď teroristi na tri dni obsadili školu v severoosetskom meste Beslan. Teroristický útok a následný zásah ruských jednotiek skončili smrťou 334 ľudí z radov rukojemníkov, vrátane 186 detí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok