Zelenskyj varoval pred ruským útokom na Kachovskú priehradu, mohla by zatopiť Cherson

ta3 čtk
20.10.2022 21:58

Rusko chystá útok na Kachovskej priehrade na juhu Ukrajiny, ktorý by mohol viesť k zatopeniu viac ako 80 obcí vrátane mesta Cherson. Vo štvrtok predtým varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave k Európskej rade, uviedla ukrajinská prezidentská kancelária. Rusi podľa Zelenského už priehradu Kachovskej vodnej elektrárne zamínovali.

"Ak ruskí teroristi vyhodia priehradu do povetria, ocitne sa v zóne rýchleho zaplavenia cez 80 obcí, vrátane Chersonu. Môže to zasiahnuť stovky tisíc ľudí," povedal Zelenskyj. Útok by podľa neho tiež prerušil dodávky vody v značnej časti ukrajinského juhu a mohol by pripraviť Záporožskú jadrovú elektráreň o prísun vody potrebnej na chladenie.

"Rusko to robí, aby zinscenovalo ďalšiu operáciu pod falošnou vlajkou. Chce vykonať teroristický útok a obviniť z neho Ukrajinu," povedal aj ukrajinský prezident.

Jeho obvinenie prichádza po tom, čo šéf ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo v utorok vyhlásil, že útok na Kachovskú priehradu pripravuje Ukrajina. O údajnom ukrajinskom pláne hovoril, keď ohlasoval presun obyvateľov miest pri Chersone na druhý breh Dnepra.

Podľa Salda chce Ruskom dosadená správa Chersonskej oblasti presunúť počas tohto týždňa z pravého na ľavý breh Dnepra 50-tisíc až 60-tisíc ľudí. Podľa vyhlásenia Saldova zástupcu Kirilla Stremousova sa evakuovalo už 15-tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok