Zelenskyj schválil nové sankcie, týkajú sa Putinových príbuzných aj Lukašenkovej manželky

ta3 čtk
20.10.2022 21:24

Ukrajina zaviedla ďalšie sankcie proti Rusku a Bielorusku. Na čiernu listinu sa dostali ruskí oligarchovia, deti a príbuzní ruského prezidenta Vladimíra Putina aj manželka bieloruského vodcu Halina Lukašenková či Lukašenkova hovorkyňa, uviedli ukrajinské médiá s odvolaním sa na dokumenty, ktoré podpísal prezident Volodymyr Zelenskyj.

Putin podpísal dekrét o nových odvetných sankciách proti Západu
TASR/AP

O zaradení na sankčný zoznam predtým rozhodla ukrajinská rada národnej bezpečnosti a obrany. Prezidentove výnosy nesú stredajší dátum. Na čiernej listine pribudlo viac ako 3800 položiek, konkrétne 2507 fyzických osôb a 1374 firiem, podieľajúcich sa na agresívnej vojne Ruska proti Ukrajine, napísal server RBK-Ukrajina.

Na sankčnom zozname sa ocitlo aj 256 ruských podnikateľov, vrátane bankára Michaila Fridmana, najbohatšieho Rusa Vladimíra Lisina, miliardárov Rustama Tarika a Romana Abramoviča, bratov Arkadija a Borisa Rotenbergovcov a ďalších oligarchov, z ktorých mnohí majú majetok aj na Ukrajine.

Obmedzenia, ktoré podľa prezidentovho dekrétu postihli aj umelcov podporujúcich Putinovu vojnu proti Ukrajine, "alebo sa rozhodli mlčať", majú platiť päť a desať rokov, uviedla agentúra Unian. Sankcie počítajú so zákazom vstupu do krajiny, zmrazením či zabavením majetku a ďalšími obmedzeniami, napríklad zákazom obchodovania s uvedenou osobou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok