Kadyrov tvrdí, že jeho synovia sa zúčastnili bojov na Ukrajine. Najmladší má len 14 rokov

ta3 čtk
20.10.2022 10:50

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov zverejnil video, u ktorého tvrdí, že tri jeho deti sa zúčastnili bojových operácií na Ukrajine, ktorú Rusko vojensky napadlo. Upozornila na to dnes ruská služba BBC. Tá zároveň poznamenala, že dohovor OSN o právach dieťaťa, ktorý Moskva ratifikovala, ukladá povinnosť krajinám prijať všetky opatrenia, aby sa deti mladšie ako 15 rokov priamo nezúčastnili vojenských akcií.

Kadyrov zverejnil video, v ktorom podľa neho jeho deti bojujú na Ukrajine
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A

Kadyrov už na začiatku tohto mesiaca vyhlásil, že do vojny na Ukrajine pošle svojich troch synov Adama, Eliho a Achmata, ktorým je 14, 15 a 16 rokov. Teraz na telegrame čečenský vodca napísal, že potomkovia "navštívili" líniu dotyku, kde sa v súčasnej dobe odohrávajú "prudké boje". "Achmat, Eli a Adam sa priblížili k nepriateľským pozíciám a poskytli palebné krytie postupujúcim bojovníkom," tvrdí v príspevku na sociálnej sieti Kadyrov.

Na videu sa ozýva z okolia streľba a sú na ňom vidieť tínedžeri v uniformách strieľajúcich z granátometu a ďalších zbraní. Či sú zábery skutočne natočené na Ukrajine, nie je zrejmé - je na nich vidieť pole, kríky, stromy, v diaľke les a trojica tínedžerov v zákope s niekoľkými ďalšími vojakmi. Ruskí predstavitelia zodpovední za práva detí sa doteraz ku Kadyrovovým výrokom o vyslaní synov do vojny nevyjadrili, poznamenala BBC.

Čečenský vodca má podľa svojich oficiálnych stránok 14 detí, ale podľa ruských médií ich môže mať viac. On aj jeho milície zvané kadyrovci sú obviňovaní z početných zločinov v Čečensku, jeho muži sa zapojili aj do invázie na Ukrajinu. Kadyrov je jej hlasným zástancom a podľa svojich predchádzajúcich vyjadrení poslal do boja tisíce mužov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok