Experti z USA analyzujú trosky dronov nájdených na Ukrajine, informuje washingtonský denník

ta3 čtk
20.10.2022 17:37

Odborníci americkej vlády začali s analýzou trosiek iránskych bezpilotných lietadiel, ktoré podľa západných krajín použilo Rusko pri útokoch na Ukrajine. Informoval o tom denník The Washington Post s odkazom na zdroje z americkej administratívy. Kyjev vyzval na analýzu trosiek aj OSN, aby sa s istotou určila krajina pôvodu týchto dronov.

Experti z USA analyzujú trosky dronov nájdených na Ukrajine, informuje washingtonský denník
TASR/AP

Podľa WP je cieľom analýzy získať viac informácií, ktoré by pomohli pri jednoznačnej identifikácii týchto zbraní a účinnejšej obrane proti nim. Podľa amerického denníka nie je úplne jasné, ako sa Američania k troskám strojov dostali. V Kyjeve je ale americký diplomatický tím, ktorý mohol materiál prevziať od ukrajinských úradov a odovzdať na ďalšiu analýzu.

Ukrajina minulý týždeň vyzvala OSN, aby vyslala svojich expertov, ktorí by trosky dronov útočiacich na Ukrajine preskúmali. Cieľom takejto misie by mala byť jednoznačná identifikácia krajiny pôvodu týchto bezpilotných lietadiel. Kyjev a západné krajiny sa totiž domnievajú, že Rusko a Irán vývozom dronov porušujú rezolúciu OSN z roku 2015 o iránskom jadrovom programe. Tá totiž do októbra budúceho roku Teheránu zakazuje vyvážať rozvinuté vojenské technológie, medzi ktoré podľa západných diplomatov patria práve aj bezpilotné prostriedky.

O situácii v stredu za zatvorenými dverami rokovala Bezpečnostná rada OSN. Podľa hovorcu amerického zastúpenia pri OSN Natea Evansa rokovania ukázali, že existujú "rozsiahle dôkazy o tom, že Rusko používa bezpilotné prostriedky vyrobené v Iráne pri útokoch na Ukrajine". Teherán oficiálne odmieta, že by Rusku predal svoje drony, Rusko obvinenia nekomentuje.

Ukrajina tvrdí, že od polovice septembra zničila vyše 200 iránskych dronov Šáhed-136. Kvôli početným útokom raketami a dronami Ukrajina požaduje od svojich spojencov viac zbraní protivzdušnej obrany. Moderné západné systémy protivzdušnej obrany sú schopné ničiť tento typ dronov s relatívne vysokou presnosťou. Riadená strela týchto systémov ale obvykle stojí oveľa viac peňazí ako málo nákladné bezpilotné lietadlo iránskej proveniencie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok