Moskva sa pripravuje na ústup a stratu územia v Chersone, tvrdí americký inštitút

ta3 čtk
20.10.2022 08:32

Moskva sa zrejme informačne pripravuje na plánovaný ústup a stratu územia v okupovanej časti ukrajinskej Chersonskej oblasti, píše v analýze americký Inštitút pre štúdium vojny. Kremeľ zároveň pripravuje informačné pole pre útok na Kachovskú vodnú elektráreň, ktorý následne zvedie na Ukrajincov, domnievajú sa na analytici.

Rusko Moskva 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Ruskí predstavitelia vrátane šéfa okupačnej správy v Chersonskej oblasti Volodymyra (Vladimira) Salda a veliteľa ruských inváznych síl na Ukrajine Sergeja Surovikina v posledných dňoch hovorili o nutnosti "evakuácie" ukrajinských obyvateľov a varovali pred ukrajinskými útokmi na civilistov. Podľa ISW ide pravdepodobne o pokus "nastaviť informačné podmienky pre plný ruský ústup za Dneper". Tým by sa ruské sily vzdali Chersonu a ďalšieho významného územia v oblasti.

"Ruské vojenské velenie sa očividne poučilo z predchádzajúcich informačných i operačných zlyhaní pri nedávnej ukrajinskej protiofenzíve v Charkovskej oblasti," píše ISW s odkazom na bleskový ukrajinský postup na severovýchodnom fronte v septembri, za ktorý si Kremeľ vyslúžil kritiku aj zo strany niektorých svojich podporovateľov.

Súčasťou prípravy na prípadný neúspech je aj možná operácia pod falošnou vlajkou na Kachovskú vodnú elektráreň na Dnepre. Surovikin v utorok tvrdil, že dostal informácie o úmysle Kyjeva na toto zariadenie zaútočiť, čo by podľa neho v Chersonskej oblasti spôsobilo ničivé záplavy. Varovanie opakoval aj Saldo, podľa ktorého ukrajinské sily zaútočia na priehrady vyššie proti prúdu od Chersonu.

Okupačné úrady ale týmito varovaniami zrejme zamýšľajú nastaviť informačné podmienky tak, aby mohli ruské sily priehradu poškodiť az následných škôd a strát na životoch obviniť Ukrajincov. "Výsledné záplavy navyše poslúžia na krytie sťahovania (ruských síl) ďalej na juh Chersonskej oblasti," uvádza ISW. Správy o domnelom útoku Ukrajiny by potom pomohli Kremľu odpútať pozornosť od ústupu jeho síl a ďalej vykresliť Kyjev ako teroristický režim, ktorý neváha útočiť na civilistov.

ISW sa tiež zmieňuje o oznámenej civilnej "evakuácii" v Chersone, ktorá podľa neho slúži ako zásterka pre masový nútený odsun civilistov. Evakuáciu z dôvodu "ukrajinskej protiofenzívy" v utorok oznámil Saldo, v stredu sa potom akcia podľa proruskej správy začala. Odsun civilistov poslúži aj na bezpečné stiahnutie predstaviteľov ruskej okupačnej správy, kolaborantov a ďalších okupačných orgánov v očakávaní bezprostredného ukrajinského postupu, domnieva sa ISW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok