Nie je to naša politika, poprel správy o dodávkach zbraní pre Rusko šéf iránskej diplomacie

ta3 čtk
20.10.2022 16:22

Irán vo štvrtok poprel správu médií, podľa ktorej sa chystá Teherán Rusku dodať strely krátkeho doletu. Cez víkend to napísal denník The Washington Post. Šéf iránskej diplomacie Hosejn Amírabdolláhján vo štvrtok na Twitteri napísal, že je táto správa nepodložená.

zbraň zbrane (SITA)
SITA

Ukrajina obvinila Irán z dodávok bezpilotných lietadiel, ktoré Rusko používa pri útokoch na jej územie. Štáty Európskej únie kvôli tomu vo štvrtok zmrazili majetok trom Iráncom a jednej firme, ktorí sú podľa nich zodpovední za dodávky dronov.

Podľa denníka The Washington Post chystá Irán pre Rusko aj dodávku striel typu zem-zem, ktoré majú dostať ruské jednotky bojujúce na Ukrajine.

"Pri telefonáte so (šéfom diplomacie EÚ) Josepom Borrellom som pripomenul, že sme proti vojne na Ukrajine a jej stupňovaniu. Obvinenie, že chceme Rusku poslať strely, aby ich použilo proti Ukrajine, nie je ničím podložené," oznámil Amírabdolláhján. Povedal tiež, že Irán s Ruskom spolupracuje v otázke obrany, ale "iránskou politikou nie je posielať zbrane a drony proti Ukrajine".

Dodávky iránskych dronov pre svoju armádu poprelo aj Rusko. Ukrajina tento týždeň požiadala EÚ o ďalšie sankcie proti Iránu, pretože iránske drony zabíjajú Ukrajincov. Irán vydal v utorok vyhlásenie, podľa ktorého je pripravené rokovať s Kyjevom a objasniť situáciu okolo údajných zbrojných dodávok Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok