Ukrajinský generál varuje: Nebezpečenstvo opätovného útoku na Ukrajinu z Bieloruska sa zvyšuje

ta3 čtk
20.10.2022 16:34

Nebezpečenstvo opätovného ruského útoku na Ukrajinu z Bieloruska rastie, uviedol pred novinármi generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálneho štábu. Rusi by sa podľa neho mohli pokúsiť preťať hlavné trasy, po ktorých putujú na Ukrajinu dodávky západných zbraní.

Vladimir Putin a Alexander Lukašenko (SITA/AP)
SITA/AP

"Hrozba, že ruské ozbrojené sily obnovia útok na severnom fronte, rastie. Tentoraz môže byť smer útoku zmenený na západ kvôli pretnutiu hlavných logistických trás pre dodávky výzbroje a bojovej techniky Ukrajine od našich partnerov," povedal Hromov podľa agentúry Interfax-Ukrajina.

Upozornil, že silnie agresívna rétorika vedenia Ruska a Bieloruska spolu s tým, ako je pri hraniciach rozmiestňované regionálne zoskupenie vojsk zväzového súštátia, ktoré obe krajiny formálne tvoria. Na bieloruskom území sú podľa generála Hromova rozmiestňované letecké jednotky a sily ďalších vojsk. V Bielorusku sa podľa neho podnikajú prípravné akcie na skrytú mobilizáciu. Bielorusko naďalej poskytuje Rusku svoje územie na odpaľovanie rakiet a vzletu dronov.

Ukrajinské sily podľa Hromova podnikajú kroky na spoľahlivú obranu hraníc a Kyjeva pred útokom zo severu. Ak sa nepriateľ rozhodne otvoriť "druhý front" a konkrétne začať útok z Bieloruska, "budeme pripravení na adekvátnu reakciu", zdôraznil ukrajinský generál.

O vytvorení spoločného vojenského zoskupenia v Bielorusku informovali minulý týždeň ruský prezident Vladimír Putin a bieloruský vodca Alexander Lukašenko. Predstavitelia bieloruskej armády vtedy uviedli, že cieľom tohto zoskupenia je predovšetkým posilniť ochranu a obranu bieloruskej hranice. Rusko podľa bieloruského ministerstva obrany vyslalo do Bieloruska až 9000 vojakov a taktiež približne 170 tankov, 200 bojových obrnených vozidiel a delostrelectvo. Obyvatelia Minsku zaznamenali aj prílet ruských lietadiel MiG-31, ktoré podľa generála Hromova môžu byť vyzbrojené strelami s plochou dráhou letu Kalibr.

Z bieloruského územia vstúpili ruskí vojaci na začiatku invázie na Ukrajinu pri ofenzíve smerom na Kyjev. Ruská armáda naďalej z bieloruského územia podniká vzdušné údery na Ukrajinu, tvrdí Kyjev aj bieloruská nezávislá opozícia.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) minulý týždeň napísal, že nový útok z Bieloruska na sever Ukrajiny je nepravdepodobný. Posilňovanie ruských vojenských kapacít tu má podľa neho za cieľ skôr viazať v priestore Kyjeva čo najväčší počet ukrajinských jednotiek, aby sa nemohli zúčastniť protiofenzívy na iných častiach frontu.

Rastúca koncentrácia nepriateľských síl v Bielorusku podľa generála Hromova môže na istý čas predstavovať demonštráciu sily, ale hrozba útoku z Bieloruska trvá, napísala agentúra Unian. Pripomenula, že sa v Bielorusku tiež opravuje ruská vojenská technika a že Minsk podporil Moskvu na medzinárodnej scéne, keď Bielorusko vo Valnom zhromaždení OSN hlasovalo proti prijatiu rezolúcie odsudzujúcej nelegálne anexie ukrajinských regiónov. Lukašenkov režim sa však obáva výbuchu nespokojnosti obyvateľstva v prípade priameho zapojenia do vojny proti Ukrajine či vyhlásenia mobilizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok