Rusko musí byť uznané za teroristický štát, povedal Zelenskyj. Poľsko a Pobaltie sa zhodli na obmedzení vstupu Rusov

TA3 TASR ČTK ČT 24
8.9.2022 06:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusko musí byť uznané za teroristický štát, hoci existujú rôzne spôsoby, ako naň vyvíjať právny tlak. Udalosti sme s vami sledovali online.

Rusko musí byť uznané za teroristický štát, povedal Zelenskyj. Poľsko a Pobaltie sa zhodli na obmedzení vstupu Rusov
TASR/AP

23:59 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusko musí byť uznané za teroristický štát, hoci existujú rôzne spôsoby, ako naň vyvíjať právny tlak, píše server Ukrajinská pravda.

22:43 USA uvalili sankcie na niekoľko iránskych spoločností kvôli údajnému transferu dronov do Ruska, drony mali byť použité vo vojne proti Ukrajine, píše server Al-Jazeera.

21:37 Ukrajinské ozbrojené sily od 1. septembra oslobodili desiatky obcí a viac ako tisíc kilometrov štvorcových ukrajinského územia, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave, zverejnenom na sociálnych sieťach po rokovaní štábu vrchného veliteľa. 

19:27 Ceny ropy rastú kvôli hrozbe Ruska, že obmedzí vývoz. Severomorská ropa Brent si pripisuje 1,2 percenta a obchoduje sa nad 89 USD za barel.

18:44 Rusko vo štvrtok uviedlo, že na juhu Ukrajiny utrpel minulý mesiac zranenia taliansky novinár, ktorý je v súčasnosti v starostlivosti lekárov v zdravotníckom zariadení kontrolovanom ruskými jednotkami.

18:43 Ukrajinskí vojaci vstúpili do východukrajinského mesta Balaklija, ktoré od začiatku marca okupovali ruské vojská. Nad radnicou opäť veje ukrajinská vlajka, napísal vo štvrtok v podvečer server Strana.ua s odvolaním sa na miestnych obyvateľov a zábery zo sociálnych sietí zachytávajúcich ukrajinské vlajky nad radnicou a na pomníku básnika Tarasa Ševčenka. 

18:18 Rusko podnikne odvetné opatrenia v reakcii na krok Európskej únie, ktorá nedávno rozhodla o pozastavení platnosti dohody uzavretej s Ruskom a týkajúcej sa zjednodušenia vydávania víz. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. 

18:11 Odsúdený ruský opozičný politik a kritik Kremľa Alexej Navaľnyj vo štvrtok oznámil, že predstavitelia väznice, kde si odpykáva svoj trest, ho zbavili práva na zachovanie dôvernosti dokumentov, ktoré si posúva so svojimi právnymi zástupcami.

18:05 Americký minister obrany Lloyd Austin poďakoval Česku, Poľsku a Slovensku za to, že oživili svoje priemyselné základne, aby pomohli naplniť obranné potreby Ukrajiny.

17:25 Na Slovensku by mohol prebiehať výcvik ukrajinských ozbrojených síl. Vo štvrtok to počas návštevy leteckej základne Ramstein v Nemecku uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď. Informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. 

16:29 Európska únia vo štvrtok skritizovala bieloruských predstaviteľov za to, že v Minsku v utorok na dve hodiny zadržali nemenovaného vysokopostaveného európskeho diplomata. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

16:28 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan považuje za oprávnené výhrady ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý tvrdí, že obilie vyvážané z Ukrajiny v rámci dohody podporovanej OSN smeruje skôr do bohatých ako do chudobných krajín. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. 

16:18 Slovensko podpísalo zmluvu na dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorý bude prúdiť cez Taliansko. Ide o kontrakt medzi firmou ExxonMobile a Slovenským plynárenským priemyslom (SPP). Podpis zmluvy sa konal pri príležitosti návštevy predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) v Ríme. 

16:17 Nemecko s Holandskom poskytnú ukrajinským vojakom pyrotechnický výcvik na hľadanie a likvidáciu mín a výbušných zariadení. Novinárom to oznámili ministerky obrany Nemecka a Holandska Christine Lambrechtová a Kajsa Ollongrenová. Obe krajiny v poskytovaní vojenskej pomoci Ukrajine dlhodobo úzko spolupracujú.

15:48 Predsedovia vlád Poľska a troch pobaltských štátov vo štvrtok oznámili, že sa dohodli na dočasnom obmedzení vstupu ruských občanov, ktorým boli udelené víza niektorej z členských krajín Európskej únie. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

15:42 Ukrajinská armáda v rámci svojej protiofenzívy proti ruským jednotkám dobyla viacero miest a obcí na juhu Ukrajiny. Ukrajinské jednotky zaznamenali postup aj v Donbase na východe Ukrajiny, kde napríklad zlepšili svoje taktické postavenie v okolí miest Kramatorsk a Sloviansk. 

15:01 Ukrajinské sily prenikli až 50 kilometrov hlboko do ruskej obrany a oslobodili v Charkovskej oblasti dve desiatky obcí, uviedol dnes pred novinármi generál Oleksij Gromov z ukrajinského generálneho štábu. Pod kontrolou ukrajinskej vlády sa tak vrátilo územie s rozlohou presahujúcou 700 štvorcových kilometrov, dodal denník Ukrajinska pravda.

14:32 V Charkove sa opäť ozvali výbuchy, už druhýkrát počas jedného dňa. O 14:10 novinári napísali, že obyvatelia Charkova hlásili výbuchy na juhovýchode mesta. Vo štvrtok ráno boli napadnuté charkovské štvrte Nemyšlianskij a Industrialnyj. Zomreli dvaja ľudia.

14:23 Starosta Melitopoľu Ivan Fedorov oznámil, že došlo k výbuchom v troch domoch kolaborantov v Ruskom okupovanom Melitopole. Podľa Fedorova zaútočili v sobotu miestni partizáni na tých, ktorí kolaborovali s ruskými okupačnými silami. Fedorov tiež uviedol, že mestská rada odobrala mandáty siedmim svojim členom podozrivým zo zrady a požiadala vládu o zabavenie ich majetku.

13:09 Šéf americkej diplomacie Antony Blinken dorazil do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu, predtým ohlásil ďalšiu vojenskú finančnú pomoc Ukrajine.

12:41 Ukrajinské námorníctvo ničí ruské vybavenie v Donecku v Chersonskej oblasti. Ukrajinské námorné sily oznámili, že 7. septembra zničili päť ruských húfnic, dva tanky, delostrelecký systém, dva viacnásobné raketové systémy a radarovú stanicu.

12:32 Cena plynu v Európe prvýkrát od začiatku augusta klesla pod 200 eur za megawatthodinu. Ministri EÚ budú v piatok rokovať o riešení vysokých cien energií.

12:31 Podľa agentúry Bloomberg americké ministerstvo obrany "v tichosti" poslalo Ukrajine "najpresnejší delostrelecký projektil" Excalibur s GPS navádzaním, uviedla s odvolaním sa na rozpočtové dokumenty, ktoré potvrdzujú, že ide o doteraz neoznámený prírastok.

12:14 USA podľa AP oznámili nový balík vojenskej podpory v objeme dve miliardy dolárov Ukrajine a 18 krajinám Európy, ktorým by niekedy mohla hroziť ruská agresia.

12:04 Ruské tajné služby vytvorili falošnú internetovú platformu, ktorá má v západnej Európe zdiskreditovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, tvrdí prezidentská kancelária. Stránka podľa nej nesie znaky podvodného zdroja vytvoreného za účelom privlastnenia finančných prostriedkov pod zámienkou nadácie na pomoc Ukrajine.

11:30 Indonézia považuje za možné uskutočniť rozhovory medzi Zelenskym Putinom na summite G20, uviedol indonézsky veľvyslanec v Rusku Jose Tavares. Indonézia je pripravená pomôcť vo všetkých fázach tohto stretnutia.

11:17 Rusko vo štvrtok uviedlo, že v reakcii na vyhostenie jedného zo svojich diplomatov z Bukurešti nariadilo rumunskému diplomatovi, aby opustil krajinu. Začiatkom tohto roka si Rusko a krajiny EÚ v dôsledku invázie z 24. februára vzájomne vyhostili stovky diplomatov.

10:51 USA poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote približne 682 miliónov eur vrátane rakiet pre systémy HIMARS, povedal americký minister obrany Lloyd Austin na leteckej základni Ramstein v Nemecku.

10:50 Námestník ruského ministra financií Timur Maksimov vo štvrtok uviedol, že ruská vláda sa v septembri plánuje vrátiť na dlhopisový trh. V prejave na moskovskom finančnom fóre Maksimov uviedol, že ministerstvo financií v septembri obnoví požičiavanie dlhopisov OFZ a otestuje trh v rôznych objemoch, ktoré budú v prvej fáze nízke.

10:22 Podľa velenia ukrajinskej armády ostreľujú ruské sily okolie Záporožskej jadrovej elektrárne. Generálny štáb uviedol, že niektoré dediny a obce v blízkosti elektrárne boli počas 24 hodín do štvrtkového rána silne ostreľované z "tankov, mínometov, hlavňového a prúdového delostrelectva".

10:20 V stredu večer bol vyhodený do povetria ďalší štáb Jednotného Ruska v dočasne okupovanom meste Melitopol v Záporožskej oblasti, kde prebiehali prípravy na takzvané referendum o pripojení k Rusku. "Ďalší krok od pseudoreferenda. Výbuchy v Melitopole zničili ďalšie sídlo Jednotného Ruska v areáli Nova Pošta v Lomonosovovej ulici, ktorého sa zmocnili okupanti," napísal na Telegrame melitopoľský starosta Ivan Fedorov.


9:52 Švajčiarska divízia ruskej štátnej plynárenskej spoločnosti Gazprom, ktorá vybudovala plynovod Nord Stream 2, získala ďalší odklad na splácanie svojich dlhov. Zatiaľ sa tak vyhla platobnej neschopnosti, informovala agentúra DPA.

9:34 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu (7. 9.) na Slovensko 3139 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 172 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2993 osôb. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 778.674. Dočasné útočisko udelili 92.895 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 546.798 ľudí.

9:15 Pozrite si odhady bojových strát Ruska k 8. septembru podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny 

9:11 Podľa britského rozviedky sa ukrajinským silám podarilo zničiť pontónový most pri Darivke v Doneckej oblasti po tom, čo bol blízky cestný most vážne poškodený. Podľa ministerstva obrany Spojeného kráľovstva ide o jednu z kľúčových križovatiek severného a južného sektora pre ruskú armádu pri rieke Dneper.

8:49 Za stredu (7.9.) bolo pri ruskom ostreľovaní Doneckej oblasti zabitých sedem civilistov a dvaja boli zranení, uviedol náčelník Doneckej oblastnej vojenskej správy Pavlo Kyrylenko na Telegrame.

8:36 Ruská armáda začala do Charkovskej oblasti posielať posily, vyplýva podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) z ruských zdrojov. Doteraz neboli ruské jednotky v oblasti pravdepodobne dostatočne početné vzhľadom na to, že sa Rusko sústredí na dobytie zvyšku Doneckej oblasti a tiež na juh Ukrajiny, kde ukrajinské sily podnikajú protiofenzívu.

8:09 Ukrajinské sily dobyli späť v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny v uplynulom dni asi 400 kilometrov štvorcových, uvádzajú americkí analytici z Inštitút pre štúdium vojny

7:36 Bielorusko začalo vojenské cvičenia pri meste Brest neďaleko poľských hraníc, svojho hlavného mesta Minsku a severovýchodného regiónu Vitebsk, uviedlo vo štvrtok ministerstvo obrany. Cvičenia, ktoré majú trvať do 14. septembra, budú trénovať "oslobodenie územia dočasne obsadeného nepriateľom" a znovuzískanie kontroly nad pohraničnými regiónmi. Podľa ministerstva úroveň vojakov a vojenskej techniky zapojených do cvičenia nevyžadovala, aby o nich bolo podané oznámenie podľa smerníc OBSE.

7:20 Americké spravodajské služby naznačujú, že predstavitelia Kremľa koordinujú filtračné operácie na Ukrajine. Stála zástupkyňa USA pri OSN Linda Thomas-Greenfieldová uviedla, že ruskí predstavitelia sledujú a koordinujú filtračné a deportačné tábory, čo je v rozpore so Ženevskou konvenciou.

7:19 Ruské úrady vyhlásili pátranie po režisérovi dokumentárnych filmov Vitaliji Manskom. Stalo sa tak podľa médií po tom, čo Manského obvinil z ohovárania oscarový režisér a prívrženec Kremľa Nikita Michalkov

6:51 Operačná situácia na juhu Ukrajiny zostáva dynamická, ale pod kontrolou ozbrojených síl, informovalo vo štvrtok ukrajinské južné operačné veliteľstvo. Obranné sily podľa nich zničili tri odpaľovacie zariadenia rakiet Grad, 15 jednotiek obrnených vozidiel, desať húfnic a ťažkých delostreleckých zbraní a dva muničné sklady pri Mykolajive, informoval server The Kyiv Independent.

6:40 Ukrajinské južné veliteľstvo oznámilo, že sa jeho silám podarilo počas stredy zlikvidovať vyše 100 ruských vojakov a značné množstvo nepriateľskej vojenskej techniky.

6:37 V prístave Eemshaven v Holandsku sa vo štvrtok slávnostne otvorí terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG). Pod týmto holandským mestom sa nachádza nálezisko plynu, ktorého množstvo zodpovedá trom rokom ruského dovozu. So zastavením ťažby ale už súhlasila holandská vláda, miestni na ňu niekoľko rokov tlačili kvôli otrasom, ktoré spôsobili škody za miliardy eur, uviedol denník The Washington Post.

6:36 Podľa ukrajinského úradníka bolo do Ruska násilne deportovaných 2,5 milióna ľudí, uviedla americká televízna stanica CNN. Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN 7. septembra zástupkyňa ukrajinského veľvyslanca pri OSN Chrystyna Hayovyshynová uviedla, že z Ukrajiny bolo do "izolovaných a deprimovaných oblastí Sibíri a Ďalekého východu" v Rusku násilne deportovaných 2,5 milióna ľudí, vrátane 38-tisíc detí, píše CNN.

6:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočnom videoposolstve vyhlásil, že rozpočet na budúci rok bude vojnový a na výdavky na obranu a bezpečnosť venuje viac ako bilión hrivien.

6:32 Udalosti na Ukrajine sme sledovali aj v utorok: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok