Húfnice, rakety, munícia i sanitky. USA vyšlú na Ukrajinu pomoc za takmer 700 miliónov

TA3 ČTK
8.9.2022 10:57

Americký prezident Joe Biden schválil ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote približne 682 miliónov eur, vrátane munície pre salvové raketové systémy HIMARS. Vo štvrtok to na úvode rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku vyhlásil minister obrany USA Lloyd Austin.

Austin tiež povedal, že Ukrajina, ktorá od februára čelí ruskej invázii, si môže byť naďalej istá pokračovaním západnej dlhodobej vojenskej pomoci. Dodal, že okrem dodávok zbraní sa to týka aj dlhodobého výcviku ukrajinských ozbrojených síl. Tie potom označil za inšpiráciu, pretože krajina je odhodlaná brániť svoju slobodu a demokraciu.

"Sme tu, pretože odmietame, aby svetové veľmoci menili hranice hrubou silou," povedal Austin. "Tvár vojny sa zmenila, rovnako tak sa mení aj misia našej kontaktnej skupiny," uviedol americký minister a dodal, že pomoc Ukrajine bude dlhodobá.

"Budeme pracovať na výcviku ukrajinských síl, spolupracovať na integrácii ukrajinských kapacít a posilnení spoločných operácií, na posilnení našich základní zbrojného priemyslu, aby mohli v dlhodobom horizonte splniť ukrajinské požiadavky,“ povedal Austin.

Austin tiež hovoril o tom, že pomoc Ukrajine v podobe tankov a kľúčových ťažkých zbraní poskytujú tiež ďalšie demokratické krajiny. Vyslovene spomenul aj Slovensko.

Podľa amerického ministra obrany sú úspechy ukrajinskej armády podporované dodávkami zbraní zo Západu očividné. "Vidíme úspechy nášho úsilia na bojisku," povedal. Uviedol, že aj keď Rusko pokračuje v brutálnom ostreľovaní ukrajinských miest, ukrajinská armáda dokázala na juhu krajiny zahájiť protiofenzívu. Dodal, že ruská agresia nie je ničím iným ako nelegálnou, imperiálnou a neobhájiteľnou vojnou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok