Švajčiarskej divízii Gazpromu predĺžili odklad splátky, na vyrovnanie dlhu má čas štyri mesiace

TA3 ČTK
8.9.2022 09:51

Švajčiarska divízia ruskej štátnej plynárenskej spoločnosti Gazprom, ktorá vybudovala plynovod Nord Stream 2, získala ďalší odklad na splácanie svojich dlhov. Zatiaľ sa tak vyhla platobnej neschopnosti, informovala agentúra DPA.

gazprom 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Švajčiarsky súd predĺžil moratórium na reštrukturalizáciu dlhu spoločnosti s názvom Nord Stream 2 AG do 10. januára budúceho roka. Pôvodne sa malo toto moratórium skončiť 10. septembra, teda túto sobotu. Spoločnosť projekt Nord Stream 2 v hodnote 11 miliárd dolárov (zhruba 270 miliárd Sk) dokončila v minulom roku. Plyn mala využívať aj Česká republika, ktorá by sa na Nord Stream 2 napojila prostredníctvom nového plynovodu Eugal.

Nemecko však vlani proces schvaľovania prevádzky plynovodu Nord Stream 2 pozastavilo a tento rok nemecký kancelár Olaf Scholz konštatoval, že udelenie definitívneho súhlasu na prevádzku nie je kvôli postupu Ruska voči Ukrajine možné. Spoločnosť Nord Stream 2 AG krátko nato prepustila všetkých svojich 140 zamestnancov.

Už v roku 2011 zahájil prevádzku plynovod Nord Stream 1, ktorý má rovnakú kapacitu ako Nord Stream 2. Gazprom však tento rok dodávky plynovodom Nord Stream 1 výrazne obmedzuje. Minulý týždeň ruský podnik uviedol, že plynovod ponechá úplne mimo prevádzky až do odstránenia závad zistených pri údržbe. Nord Stream 1 je hlavnou trasou pre dodávky ruského plynu do Európskej únie.


Situácia okolo dodávok ruského plynu sa skomplikovala, keď Rusko vo februári začalo útok na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií. Rusko obmedzovanie dodávok zdôvodňuje technickými problémami spôsobenými sankciami. Európska únia ale tvrdí, že technické problémy sú obyčajnou zámienkou a že Moskva používa plyn ako zbraň na presadenie svojich záujmov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok