Oslobodzovanie Charkova pokračuje, ukrajinské vojenské zložky na východe krajiny postúpili o desiatky kilometrov

TA3 ČTK
8.9.2022 08:35

Ukrajinské sily v uplynulom dni postúpili v Charkovskej oblasti na východe krajiny najmenej o 20 kilometrov na území pod kontrolou ruských vojakov, čím dobyli späť plochu o približne 400 kilometroch štvorcových. Vo svojej najnovšej správe o vývoji bojov na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Za uplynulých 24 hodín ukrajinská armáda zničila dve ruské lietadlá Su-25 a bojové vrtuľníky Ka-52 a Mi-24, oznámil dnes jej generálny štáb.

Ruská armáda začala do Charkovskej oblasti posielať posily, vyplýva podľa ISW z ruských zdrojov. Doteraz neboli ruské jednotky v oblasti pravdepodobne dostatočne početné vzhľadom na to, že sa Rusko sústredí na dobytie zvyšku Doneckej oblasti a tiež na juh Ukrajiny, kde ukrajinské sily podnikajú protiofenzívu.

Ukrajincom sa tak zrejme podarilo využiť moment prekvapenia a presunu ruských vojakov k južnej osi bojov a podniknúť v Charkovskej oblasti severozápadne od mesta Izjum vysoko účinnú protiofenzívu, uviedol ISW. O miere prekvapenia svedčí podľa ISW šokovaný tón ruských internetových komentátorov vojny, ktorý zároveň demoralizuje ruské sily.

Ukrajinské vzdušné sily za uplynulých 24 hodín podnikli vyše 30 útokov na oporné body ruskej armády a zoskupenia ruských vojakov, oznámilo potom vo svojej pravidelnej správe velenie ukrajinskej armády. Ukrajinská protivzdušná obrana na rôznych miestach zničila dve lietadlá, dva vrtuľníky a tiež päť bezpilotných lietadiel, spresnil ukrajinský generálny štáb. Správy oboch bojujúcich strán o vzájomne spôsobených stratách nemožno v podmienkach pokračujúcich bojov nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok