Oslobodili sme desiatky obcí a viac ako 1000 kilometrov štvorcových územia, uviedol Zelenskyj

TA3 ČTK
8.9.2022 21:35

Ukrajinské ozbrojené sily od 1. septembra oslobodili desiatky obcí a viac ako tisíc kilometrov štvorcových ukrajinského územia, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave, zverejnenom na sociálnych sieťach po rokovaní štábu vrchného veliteľa.

ergv
TASR/AP

Zelenskyj vo štvrtok tiež potvrdil oslobodenie strategicky dôležitého mesta Balaklija v rámci ukrajinskej ofenzívy v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Ukrajinské sily ešte skôr začali protiofenzívu v Chersonskej oblasti na juhu.

"V rámci prebiehajúcich operácií naši hrdinovia už oslobodili desiatky obcí. A dnes tento postup pokračoval, sú tu nové výsledky. Celkom od 1. septembra oslobodili viac ako 1000 kilometrov štvorcových nášho územia. Vďaka všetkým, ktorí to dokázali! Ďakujeme armáde, skautom a špeciálnym službám za každú ukrajinskú vlajku, ktorá bola v týchto dňoch vztýčená (v oslobodených obciach)," vyhlásil šéf štátu.

Oslobodenie mesta Balaklija prezident potvrdil zvlášť zverejnením videa, v ktorom mu vojaci tento úspech hlásia. O vstupe ukrajinských vojakov do mesta, ktoré ruské jednotky okupovali šesť mesiacov, už predtým informovali niektoré médiá a správy sa objavovali aj na sociálnych sieťach. Tieto správy neboli ale až doteraz potvrdené z oficiálnych miest.

"Všetko je na svojom mieste. Vlajka Ukrajiny veje v slobodnom ukrajinskom meste pod slobodným ukrajinským nebom! Ďakujem! Som hrdý! Držte sa! Do víťazstva! Sláva Ukrajine!" napísal Zelenskyj na telegrame pod videom s vojakmi z jednotky špeciálnych síl Kraken, ktorí mu ako vrchnému veliteľovi podali hlásenie o splnení rozkazu ovládnuť Balakliju. Ruské sily sa podľa nich stiahli z mesta, ktoré pred vojnou malo 27-tisíc obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok